Μετά τα «Fragmenta», επόμενος στόχος μια ταινία για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα - Η Ισμήνη Σακελλαροπούλου μιλά στο tempo24.gr

Συνέντευξη της Αχαιής δημιουργού

Ταλαντούχα, ευρηματικότατη, εύστροφη, συνεπής, ακούραστη, επίμονη, δημιουργική, γεμάτη ενέργεια… δεν ξέρω αν θα πρέπει να σταματήσω, ή να συνεχίσω.

Νομίζω κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με αυτό το ταλέντο, να λάμπουν όταν μιλούν για τη δουλειά τους που τόσο αγαπούν και κάνουν με τόσο εμφανή αποδοτικότητα.

                                                                                             Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Τσιάμη

 

Την Ισμήνη Σακελλαροπούλου την γνώρισα πριν από περίπου ένα χρόνο όταν ήρθε να νοικιάσει το σπίτι που έμενα στην Άνω Πόλη στην Πάτρα.

Τότε είδα έναν άνθρωπο που είχε μια λάμψη στα μάτια, με αγωνία να ρουφήξει όση περισσότερη ενέργεια μπορεί από αυτό που αγαπά, αλλά και να επιστρέψει σε αυτήν όσα περισσότερα γίνεται. Μα για ποια μιλάω; Την Τέχνη!

Από τότε έμαθα πολλά για την Ισμήνη, για την Καλαβρυτινή και Κυπριακή καταγωγή της, για τις σπουδές της στη Θεατρολογία και την υποψηφιότητά της ως Διδάκτορας στον Ελληνικού Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, για τις θεατρικές παραστάσεις που έχει κάνει, αλλά και για τη διδασκαλία της στα παιδιά.

Η καταγωγή της κυρίως από τα Καλάβρυτα είναι αυτή που νομίζω την κάνει να θέτει ως επόμενο στόχο μια ταινία για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.

Το κυριότερο όμως είναι το "Fragmenta", μια ταινία μικρού μήκους, η οποία έχει αποσπάσει όχι μόνο ελληνικά βραβεία αλλά κυρίως διεθνή, με το τελευταίο να έρχεται από την Ινδία.

Tα «Fragmenta» («Αποσπάσματα»), στην οποία η Ισμήνη Σακελλαροπούλου πρωταγωνιστεί με τον Κωνσταντίνο Κάππα, εἰναι μια ταινία μικρού μήκους για τη γυναικεία φύση από την παιδική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή. 

 

Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω τη συνέντευξη με τα «Fragmenta». Βραζιλία, Αυστραλία, προσφάτως είδα και Ινδία… Μάλλον έχω χάσει κι άλλα φεστιβάλ και διακρίσεις;

H ταινία σε σχέση με τους λίγους μήνες ζωής που διανύει ήδη έχει κάνει μια παγκόσμια διαδρομή που μας χαροποίησε και σίγουρα μας έδωσε ώθηση για τα επόμενα σχέδια.

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουν να προβάλλουν στο πρόγραμμα των φεστιβάλ την ταινία σου και να την βλέπει ο κόσμος, να αντιδρά και να την σχολιάζει.

14055047_10211064241186149_8393345902610617406_n.jpg

Όταν κάνατε τα γυρίσματα, περιμένατε τέτοια απήχηση, τόσες συμμετοχές;

Όταν ο σκηνοθέτης μας Ηλίας Χαρίσης μας έδειξε το τελικό αποτέλεσμα που είχαμε δημιουργήσει όλοι με τον τρόπο μας ήξερα ότι ήταν κάτι που θα αγγίξει το κοινό.

Το εικαστικό αποτέλεσμα επίσης ήταν εντυπωσιακό από τον art director μας Ευθύμη Αργυράτο και οι ερμηνείες απέσπασαν θετικά σχόλια.

Γενικά ήμασταν πολύ δεμένη ομάδα και αυτό λειτούργησε θετικά.

 

Τελικά ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει αυτή η ταινία μικρού μήκους;

Είναι η πάλη της ζωής με το θάνατο από μια άλλη σκοπιά.

Η γυναίκα που στην πραγματική ζωή της δίνει μάχες αλλά την ελκύει ένας άλλος κόσμος που τα συναισθήματα γίνονται φωτογραφίες και χρώματα και δεν την στιγματίζουν αλλά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της.

14907588_10211732767338885_3649927321307254392_n.jpg

Η εκπαίδευση είναι σημαντικό κομμάτι για σένα. Έχεις κάνει πολλά θεατρικά εγχειρήματα με μαθητές. Τι είναι αυτό που σε ελκύει περισσότερο, όταν έχεις να δουλέψεις με παιδιά και όχι με επαγγελματίες;

Τα παιδιά έχουν πολύ φαντασία και δεν σκέφτονται το συμφέρον τους αλλά δίνουν έμφαση μόνο στο παιχνίδι της δημιουργίας.

Είναι μια άλλη ξεχωριστή διαδικασία με τα θετικά και τα αρνητικά που εμπεριέχει μια συνεργασία με παιδιά.

Ένας χολυγουντιανός σκηνοθέτης έλεγε ότι τα παιδιά και τα ζώα είναι δύσκολα στη σκηνοθεσία και δε θα διαφωνήσω αλλά εκπέμπουν τη δική τους μαγεία!

 

Ηθοποιός, ή σκηνοθέτης; Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτό που σε «τραβάει» περισσότερο;

Και τα δύο. Πιστεύω ότι αυτήν την περίοδο θα δώσω έμφαση στο υποκριτικό γιατί θέλω να εκφραστώ πάνω στη σκηνή και να δοκιμάσω διάφορες τεχνικές που θα μου προσφέρουν επιπλέον γνώση και εμπειρία.

Η σκηνοθεσία είναι μια υπέροχη σύνθεση συναισθημάτων και οργάνωσης ανθρώπων αλλά θέλω να συνεργάζομαι και με άλλους σκηνοθέτες για να έχει ενδιαφέρον το ταξίδι της δημιουργίας.

14141863_10211151433285897_4629501397835293508_n.jpg

Καλάβρυτα, Πάτρα ή Αθήνα; Που νομίζεις ταιριάζεις πιο πολύ;

Τα Καλάβρυτα είναι οι ρίζες μου και τα αγαπώ πολύ.

Η Πάτρα είναι η πόλη που γεννήθηκα και θεωρώ ότι είναι από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας αλλά δεν έχει το πάθος να κρατήσει τους δημιουργούς της για πολλούς λόγους.

Η Αθήνα είναι η ζωή και το κέντρο του πολιτισμού ότι και να λέμε. Εδώ γίνονται όλα, από τους δρόμους με steet art έως το Μέγαρο Μουσικής!

 

Αν μπορούσες να χαρακτηρίσεις με μία λέξη την επαγγελματική σου ζωή, ποια θα ήταν;

Με μια λέξη; Ενέργεια!

 

Από εδώ και πέρα τι να περιμένουμε από εσένα;

Ο στόχος να γίνει η ταινία για το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και τις γερμανικές αποζημιώσεις δεν έχει φύγει από το μυαλό μου.

Απλά είναι μια πολύ δύσκολη παραγωγή και οι χρηματοδότες δεν υπάρχουν.

Θα κάνω κάποιες θεατρικές παραστάσεις και ενδεχομένως θα παίξω σε κάποιες ταινίες αλλά τώρα προσαρμόζομαι στην Αθήνα σιγά σιγά.

 

14925441_10211826329757887_4560180127205571029_n.jpg

Να υπενθυμίσουμε τους συντελεστές της ταινίας "Fragmenta"

Σκηνοθεσία-Σενάριο :Ηλίας Χαρίσης
ArtDirector και D.sart (digitalscenography): Ευθύμης Αργυράτος

Παίζουν: Ισμήνη Σακελλαροπούλου, Κωνσταντίνος Κάππας, Δημήτρης Γεωργαλάς, Άννα Παπαγεωργίου και η μικρή Ιωάννα Λιαρομμάτη
 
Εμφανίζονται: Δημήτρης Σπανός, Αναστασία Χαλκοματά, Αγγελική Τσεκλένη και οι διασώστες/εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ Παναγιώτης Μικές, Αντώνης Κωστάντης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτροπούλου
Ενδυματολόγος: Άντρη Αναστασίου
Μakeupartist και Special effects: Vera Davidova
Μουσικήσύνθεση: Βαγγέλης Γιαλαμάς (Fragilestudios)
Φωτογράφος πλατό: Δήμητρα Ρουγκάλα
Βίντεο γυρισμάτων:Γιώργος Μαγεράκης
Producer: A films 

 

(Οι φωτογραφίες είναι από το προφίλ της Ισμήνης στο Facebook)

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ