Αμερικανικές εκλογές: Και επίσημα Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ με 276 εκλέκτορες- Του τηλεφώνησε η Χίλαρι Κλίντον -ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ

σε ποια μερη εχουν επικρατησει οι δυο υποψηφιοι

-- 9.44 Και επίσημα πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ με 276 εκλέκτορες - Του τηλεφώνησε η Χίλαρι Κλίντον!

-- 9.07 Δεν θα μιλήσει η Χίλαρι Κλίντον

--9.00 Ο Τραμπ κέρδισε τις ψήφους των λευκών Αμερικανών χωρίς πτυχίο.

-- 8.44 Ο Τραμπ παίρνει και την Πενσυλβάνια, θέλει μόλις 6 εκλέκτορες για να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ

-- 8.15 Έμεινε... τρίτη στη Γιούτα η Χίλαρι Κλίντον! Κι εκεί κερδίζει ο Τραμπ

-- 8.00 245 εκλέκτορες ο Τραμπ - 215 η Κλίντον
-- 7.45 Κέρδισε τις κρίσιμες Πολιτείες του Οχάιο της Φλόριντα, Βόρειας Καρολίνας, Αϊόβα και Οχάιο ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων

-- 7.26 Καταποντίζονται οι διεθνείς αγορές - Έκτακτη σύσκεψη στην Ιαπωνία

-- 7.22 Όλα πλέον δείχνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου. Οριστικό αποτέλεσμα δεν υπάρχει ακόμη, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Τραμπ οδεύει στην Προεδρία των ΗΠΑ.

Βάσει των exit polls οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ φαίνεται να επαναπροσδιόρισαν δραστικά τον τρόπο που ψηφίζουν κάποιες δημογραφικές ομάδες.

Ο Τραμπ κέρδισε τις ψήφους των λευκών Αμερικανών χωρίς πτυχίο.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ είχε πολύ μεγαλύτερη απήχηση από τους προηγούμενους υποψήφιους του κόμματος μεταξύ των λευκών Αμερικανών που δεν διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου.

Η υποστήριξη των κομμάτων άλλαξε σημαντικά σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος.

Ιστορικά οι πιο χαμηλόμισθοι ψηφοφόροι τείνουν να υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς και οι πιο πλούσιοι του Ρεπουμπλικάνους.

Όμως το ύψος του εισοδήματος αντιστοιχεί και με το επίπεδο μόρφωσης, το οποίο έπαιξε αποφασιστικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές.

Οι μειονότητες προτίμησαν την Κλίντον, ενώ οι λευκοί άνδρες τον Τραμπ

Οι Αφροαμερικανοί, οι Ισπανόφωνοι και οι Αμερικανοασιάτες υποστήριξαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Παρόλα αυτά το επίπεδο υποστήριξής τους προς αυτήν ήταν μικρότερο από αυτό που είχαν δείξει στον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πριν 4 χρόνια.

Παράλληλα η υποστήριξη του Τραμπ μεταξύ των λευκών ανδρών τείνει να είναι λίγο μεγαλύτερη ή τουλάχιστον ίση με αυτή που έχαιραν οι προηγούμενοι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Τραμπ, όπως γράφουν οι New York Times, αύξησε την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων μεταξύ των ανδρών, ενώ δεν έχασε στις γυναίκες.

-- 7.08 Αυξάνεται το προβάδισμα Τραμπ (238-209). Παίρνει και την Άιοβα.

-- 7.00 Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν είναι καθοριστικής σημασίας. Και στις δύο πολιτείες προηγείται ο Τραμπ

-- 7.00 Έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες στην Αλάσκα (3 εκλέκτορες) και την Χαβάη (4)

-- 6.50 Και η Τζόρτζια στον Ντόναλντ Τραμπ - 232 εκλέκτορες έναντι 219 της Χίλαρι Κλίντον

-- 6.18 Νίκη για την Κλίντον στο Όρεγκον και για τον Ντόναλντ Τραμπ στην Νεμπράσκα, σύμφωνα με το CNN. Χρειάζεται όμως οπωσδήποτε τουλάχιστον την Πενσιλβάνια, το Νιου Χάμσαϊρ και το Μίσιγκαν.

-- 5.47 Στις 6.00 κλείνουν οι κάλπες στην πολιτεία με το μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων στον χάρτη, την Καλιφόρνια των Δημοκρατικών (55 εκλέκτορες), καθώς και στην πολιτεία της Ουάσινγκτον (12), το Όρεγκον (7) και τη Βόρεια Ντακότα (3). Και στις 7.00 το πρωί κλείνουν οι τελευταίες κάλπες στην Αλάσκα (3) και την Χαβάη (4).

-- 5.39 Στους 122 εκλέκτορες ανεβαίνει η Κλίντον, σταθερά μπροστά όμως ο Τραμπ με 167

--5.39 Η Βιρτζίνια στην Χίλαρι Κλίντον (13 εκλέκτορες)

-- 5.28  Προηγείται ο Τραμπ με 167 εκλέκτορες έναντι 109 της Κλίντον

-- 5.27 Ο Τραμπ παίρνει το Οχάιο (CNN) και τις 18 εκλεκτορικές ψήφους του

-- 5.24 Δραματική εναλλαγή του κλίματος στο αρχηγείο της Κλίντον, γράφει το CNN

Σε απόλυτο θρίλερ εξελίσσεται  η προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ  φαίνεται ότι κερδίζει τις κρίσιμες πολιτείες της Φλόριντα και του Οχάιο: Η πρώτη θεωρείται κλειδί για την ανάδειξη του προέδρου των ΗΠΑ και η δεύτερη κατά παράδοση αναδεικνύει πρώτον αυτόν που κερδίζει τελικά την προεδρική κούρσα. Πλέον η εκλογική μάχη φαίνεται ότι θα κριθεί στο Μίτσιγκαν και τη Νεβάδα. 

Στις 04.40 τα ξημερώματα της Τετάρτης οι New York Times  έδιναν «παράσταση νίκης» 58% στον Τραμπ, ενώ στην έναρξη της εκλογικής βραδιάς το ποσοστό ήταν 84% υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Το ποσοστό φθάνει πλέον στο 82% υπέρ του Τραμπ.





Ωρα 03.30

Λίγο πριν από τις 3.30 το πρωί  οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι συγκέντρωναν 48,5% ο καθένας. Νωρίτερα,  η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, παρά τα πρώτα -απογοητευτικά για κείνη- αποτελέσματα, είχε πάρει βραχεία κεφαλή. Ωστόσο, η μάχη στη συγκεκριμένη πολιτεία φαίνεται ότι θα κριθεί ψήφο προς ψήφο αφού οι δύο υποψήφιοι εναλλάσσονται στην πρώτη θέση κάθε λίγα λεπτά. Στις 03.45 το πρωί ο Τραμπ έπαιρνε και πάλι κεφάλι με 50,2% έναντι 44,8% της Κλίντον.  Στην πολιτεία πάντως, οι αναλυτές και δημοσκόποι βλέπουν ότι οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται τόσο κοντά, ώστε να μην διακινδυνεύουν να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Λίγο πριν από τις  04.30 το πρωί ο Τραμπ κερδίζει πλέον 129 εκλέκτορες έναντι 97 της Κλίντον, που έως πριν από λίγο προηγείτο σε εκλέκτορες. Έως τώρα με βάση τις καταμετρημένες ψήφους ο Τραμπ συγκεντρώνει συνολικό ποσοστό 50,6% έναντι 45.7% της Κλίντον.
Μισή ώρα αργότερα, στις 5 τα ξημερώματα,  οι εκλέκτορες του Τραμπ έφθασαν τους 149, έναντι 104 της Κλίντον


Ωρα 4.40 π.μ.


Με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα και ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση τις περισσότερες πολιτείες όπου έκλεισαν οι κάλπες, η Χίλαρι Κίντον των Δημοκρατικών προηγείται (ή έχει ήδη αναδειχθεί νικήτρια) στις πολιτείες:

Ιλινόις
Βερμόντ
Μέριλαντ
Μασσαχουσέτη
Μίτσιγκαν
Ν.Χαμσάιρ
Βόρεια Καρολίνα
Πενσυλβάνια
Κονέκτικατ
Ντελαγουέαρ
Μέην
Μιζούρι
Ρόουντ Άιλαντ
Κολούμπια
Νεμπράσκα
Νιου Μέξικο
Νέα Υόρκη

Ο Ντόναλντ Τραμπ των Ρεπουμπλικάνων προηγείται (ή έχει ήδη αναδειχθεί νικητής) στις πολιτείες:
Ιντιάνα
Κάνσας
Κεντάκι
Τενεσί
Δ. Βιρτζίνια
Βιρτζίνια
Αλαμπάμα
Τζόρτζια
Άρκανσο
Ν.Τζέρσεϊ
Β.Ντακότα
Οκλαχόμα
Ν.Καρολίνα
Τέξας
Κολοράντο
Λουιζιάνα
Μισσισιπί
Οχάιο
Οκλαχόμα
Νότια Ντακότα
Γουισκόνσιν

Στις υπόλοιπες πολιτείες είτε δεν έχει κλείσει ακόμη οι κάλπες, είτε δεν υπάρχουν ακόμη εκλογικά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ