Οι ιρακινές δυνάμεις συγκρούονται με τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο ανατολικό άκρο της Μοσούλης καθώς αρχίζει η πραγματική μάχη για την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, η οποία βρίσκεται από το 2014 στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.
Με τη συνδρομή αεροπορικών επιδρομών του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις διείσδυσαν την Τρίτη στη Μοσούλη από ανατολάς. Ο στρατός δέχεται σθεναρή αντίσταση από τζιχαντιστές και μαίνονται σφοδρές μάχες κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες.
Στην συνοικία αλ-Κουντς στην ανατολική είσοδο της Μοσούλης μαίνονται οδομαχίες, όπως μετέφεραν κάτοικοι τηλεφωνικά στο Reuters. Κάνουν λόγο για εκκωφαντικές εκρήξεις και πυρά που χτυπούν τους τοίχους σπιτιών. Πολλοί άμαχοι εδώ και δύο ημέρες έχουν μείνει κλεισμένοι στα σπίτια τους. Οι τζιχαντιστές κινούνται με αυτοκίνητα ανάμεσα στα στενά της συνοικίας και πυροβολούν κατά των ιρακινών στρατιωτών.
Ωστόσο, μακριά από τις ανατολικές παρυφές της πόλης οι αγορές είναι ανοιχτές, υπάρχει κανονικά κίνηση στους δρόμους και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους περιπολούν ως συνήθως στους δρόμους.
Στρατιώτες της επίλεκτης Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (CST) του Ιράκ εισήλθαν το απόγευμα της Τρίτης στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Μοσούλης, καταλαμβάνοντας το πρώτο σημαντικό κτίριο από την έναρξη της γενικής επίθεσης στις 17 Οκτωβρίου. «Αυτή είναι μία καλή ένδειξη γιατί η μάχη για τη Μοσούλη έχει πραγματικά αρχίσει» δήλωσε ο διοικητής του Σώματος.
Ιρακινοί στρατιώτες, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, σιιτικές πολιτοφυλακές και Κούρδοι πεσμεργκά προωθούνται εδώ και δύο εβδομάδες από πολλά μέτωπα προς τη Μοσούλη υπό την αεροπορική κάλυψη του διεθνούς συνασπισμού. Οι μονάδες των ειδικών δυνάμεων προήλασαν ταχύτερα μπαίνοντας την Τρίτη στις ανατολικές παρυφές της πόλης.
Η Μοσούλη είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη πόλη έχει πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Η ανακατάληψή της θα σημάνει αναμφίβολα τη συμβολική αν όχι πραγματική κατάρρευση του ιρακινού σκέλους του «χαλιφάτου» που ανακήρυξε το Ισλαμικό Κράτος σε εδάφη αμφότερων των χωρών δύο χρόνια πριν.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαιντέρ αλ-Αμπάντι αναφέρει ότι οι ιρακινές δυνάμεις επιδιώκουν να κλείσουν όλες τις διόδους διαφυγής για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εντός της Μοσούλης. «Θα κόψουμε το κεφάλι του φιδιού. Δεν έχουν οδό διαφυγής. Θα πεθάνουν ή θα παραδοθούν» δηλώνει.
Μέχρι στιγμής κατά την προέλασή τους οι ιρακινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 1.100 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και έχουν καταλάβει εκατοντάδες χιλιόμετρα γης, δήλωσε την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, Σααντ Μοέν.
Διοικητές έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να διαρκέσει μήνες η μάχη για τη Μοσούλη, η οποία μπορεί να αποδειχθεί η πιο σκληρή στα δέκα και πλέον χρόνια αναταραχής που έχουν ακολουθήσει την αμερικανική επέμβαση για την ανατροπή του καθεστώτος Σαντάμ το 2013.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κρούσει σήμα κινδύνου για ανθρωπιστική κρίση και μαζική έξοδο αμάχων. Ήδη από τις 17 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η προέλαση προς τη Μοσούλη, σχεδόν 18.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.
Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι οι τζιχαντιστές επιχείρησαν τη Δευτέρα να μεταφέρουν αναγκαστικά με φορτηγά στη Μοσούλη άλλους 25.000 πολίτες από παρακείμενη πόλη για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες. Τα περισσότερα φορτηγά γύρισαν πίσω από την πίεση των περιπολιών μαχητικών.
Η οργάνωση Save the Children ανέφερε την Τρίτη ότι τουλάχιστον 600.000 παιδιά βρίσκονται μεταξύ του 1,5 εκατομμυρίου αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στη Μοσούλη και απηύθυνε έκκληση να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι που θα επιτρέψουν στον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει την πόλη.
«Πρόκειται για μία κρίσιμη στιγμή κατά την οποία πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά και να ανοίξουμε ασφαλείς διαδρόμους διαφυγής επιτρέποντας στο 1,5 εκατομμύριο αμάχων, μεταξύ αυτών 600.000 παιδιά, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη, να φύγουν με ασφάλεια» επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε τη στιγμή που η κατάσταση στο Χαλέπι [της Συρίας] επαναληφθεί [στη Μοσούλη], την ώρα που έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να απομακρύνουμε τα παιδιά από την ζώνη των μαχών» δήλωσε ο Μαουρίτσιο Κριβελάρο, επικεφαλής της διεύθυνσης της Save the Children για το Ιράκ.
Εγκλωβισμένα 600.000 παιδιά, ενώ μαίνονται οι μάχες στην Μοσούλη
φοβοι για την ζωή τους
03|11|2016 | 07:52
Κόσμος