Πάτρα: Ξεσηκωμός κατά των πλειστηριασμών - Συνεδριάζει σήμερα και το Δημοτικό Συμβούλιο - Ποιες υποθέσεις εκδικάζονται στο Ειρηνοδικείο

Το Κινημα ΠΟλιτων οργανωνει νεεΣ κινητοποιησειΣ

Νέο μπλόκο στους πλειστηριασμούς ετοιμάζει σήμερα το Κίνημα Πολιτών έξω από το Ειρηνοδικείο της Πάτρας. Παρά τη συνεχιζόμενη αποχή των συμβολαιογράφων, το ραντεβού ισχύει για τις 15.30 μετά το μεσημέρι, όπως κάθε Τετάρτη, προκειμένου να αποτραπεί κάθε διαδικασία. Την ίδια ώρα εξάλλου συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας με αντικείμενο τους πλειστηριασμούς που απειλούν οικογένειες και νοικοκυριά.

Στο Ειρηνοδικείο της Πάτρας, σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.gr, διεξάγονται κυρίως διαδικασίες που αφορούν επαγγελματικά ακίνητα, πλειστηριαμοί από επιχειρηματικά δάνεια, εκούσιοι πληστιαριασμοί ή υποθέσεις ιδιωτών για καταβολή αποζημιώσεων ή διατροφών.

"Έστω κι αν δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, στα δυόμισι χρόνια που αποκλείουμε το Ειρηνοδικείο είναι βέβαιο ότι έχουν σωθεί και πρώτες κατοικίες" σχολίασε ο Τάσος Νικολαδάκης υπεύθυνος του ΕΚΠΟΙΖΩ Πάτρας.

Πλήθος επαγγελματιών πάντως είναι αντιμέτωποι με το μέτρο της κατάσχεσης πρώτης κατοικίας, εξαιτίας οφειλών που υπάρχουν όχι μόνο προς τις Τράπεζες, αλλά προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. "Επαγγελματίες έχουν χάσει περιουσίες, τώρα κινδυνεύει και η πρώτη κατοικία" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας.

Αυτός είναι και ο λόγος  που οι επαγγελματικοί φορείς ζητούν πλέον η προστασία να επεκταθεί και προς άλλες κατηγορίες οφειλών, δηλαδή όχι μόνο για όσους προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη, καθώς βάσει νόμου για οφειλή άνω των 500 ευρώ υπάρχει δυνητικός κίνδυνος για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Στο μεταξύ, συνεχίζουν την αποχή τους οι συμβολαιογράφοι από τη διενέργεια πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και σήμερα Τετάρτη.

Ζητούν από την πολιτεία την άμεση νομοθέτηση διατάξεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας εξαιτίας χρεών προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά Ταμεία και ΟΤΑ. Οπως τονίζουν με ανακοίνωσή τους θα συμμετέχουν κατ΄ εξαίρεση σε αναγκαστικούς πλειστηριασμούς μεταξύ ιδιωτών, αλλά και πλειστηριασμούς με άλλο αντικείμενο πλην της πρώτης κατοικίας.

Η ανακοίνωσή τους
Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε την επανάληψη της αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών και αυτήν την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016, ζητώντας από την ελληνική πολιτεία α) τη διασφάλιση της εύρυθμης και ασφαλούς διεξαγωγής των πλειστηριασμών, οι οποίοι αποτελούν μέρος της απονομής της Δικαιοσύνης και β) την άμεση νομοθέτηση διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και για χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία, και τους ΟΤΑ, καθώς και τη βελτίωση των υφιστάμενων διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς τις τράπεζες, όπως έχει ανακοινώσει.
Κατ’ εξαίρεσιν θα διεξάγονται πλειστηριασμοί κατόπιν χορηγηθησομένης αδείας εκ των Συλλόγων ή της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος μετά από σχετικό αίτημα του επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου, όταν κριθεί αναγκαίο. Ενδεικτικά θα χορηγούνται άδειες για αναγκαστικούς πλειστηριασμούς μεταξύ ιδιωτών, για εκούσιους πλειστηριασμούς, για πλειστηριασμούς με αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων, για πλειστηριασμούς ευπαθών προϊόντων τα οποία κινδυνεύουν να καταστραφούν, για πλειστηριασμούς πλοίων, αεροσκαφών, επαγγελματικών χώρων, βιομηχανικών ή βιοτεχνικών χώρων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και κινητών πραγμάτων καθώς και για πλειστηριασμούς με επισπεύδοντα τις Τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ, οι οποίοι δεν έχουν αντικείμενο κατοικίες.
Είναι δεδομένο ότι η συμμετοχή του Συμβολαιογράφου στη διαδικασία του πλειστηριασμού αποτελεί εγγύηση της νομιμότητας της διαδικασίας των πλειστηριασμών και της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, χρήζει δε της προστασίας και του σεβασμού όλων.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ