Σε δύο κατηγορίες μπορεί κανείς να κατατάξει τις δημοτικές υπηρεσίες των οποίων οι υπάλληλοι δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στο προωθούμενο ενιαίο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο, καθώς με την τελική μορφή που παίρνει το σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται σύντομα να ψηφιστεί στη Βουλή, αλλάζουν οι προϋποθέσεις συμμετοχής των υπαλλήλων. Φαίνεται λοιπόν, να μπορεί να υλοποιηθεί η δέσμευση του Π. Κουρουμπλή στον Χρ. Νικολάου για τους δύο πολιτικούς μηχανικούς του δήμου δυτικής Αχαΐας, ότι μπορούν να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους.
Συγκεκριμένα γενική προϋπόθεση για τις μετατάξεις ή αποσπάσεις δημοτικών υπαλλήλων, είναι ο φορέας στον οποίο εργάζονται (φορέας προέλευσης), να έχει καλυμμένες τις θέσεις του κλάδου στον οποίο υπηρετεί ο αιτών υπάλληλος κατά τουλάχιστον 50% – στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου το ποσοστό αυτό ήταν στο 65%.
Έτσι, μια κατηγορία δημοτικών υπαλλήλων για τους οποίους θα «παγώνει» η κινητικότητα, είναι όσοι εργάζονται σε δημοτικές υπηρεσίες όπου ο κλάδος τους έχει κενά πάνω από 50%.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά υπαλλήλους δήμων με πληθυσμό κάτω των 90.000 κατοίκων. Σε αυτήν την περίπτωση το ποσοστό των καλυμμένων θέσεων του κλάδου που υπηρετεί ο αιτών υπάλληλων, πρέπει να είναι 65% – διατηρείται δηλαδή το αρχικό ποσοστό.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή όλων των φορέων του Δημοσίου, ως υπηρεσιών υποδοχής στο νέο σύστημα κινητικότητας, είναι η προηγούμενη έκδοση Οργανισμών κατόπιν αξιολόγησης των δομών τους και η αντίστοιχη κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας.
Οι περαιτέρω προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των υπαλλήλων στο νέο σύστημα κινητικότητας είναι:
α) η συμπλήρωση διετίας από το διορισμό ή, εφόσον ο διορισμός έγινε με μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας, η συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου παραμονής στην υπηρεσία τοποθέτησης
β) η συμπλήρωση διετίας από προηγούμενη μετάταξη ή από προηγούμενη απόσπαση. Από την υποχρέωση συμπλήρωσης διετίας από προηγούμενη μετάταξη ή απόσπαση εξαιρούνται όσοι αποσπώνται ή μετατάσσονται σε υπηρεσία απομακρυσμένης-παραμεθόριας περιοχής. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι υπάλληλοι του οικείου φορέα, εφόσον έχουν τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
Κατηγορηματική ήταν η δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή για το πάγωμα των μετατάξεων των υπαλλήλων Ο.Τ.Α. που οδηγούν τους δήμους σε διάλυση στην συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Χρήστο Νικολάου.
Τον υπουργό Εσωτερικών επισκέφτηκε τη Δευτέρα ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου όπου του παρέδωσε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Αχαΐας το οποίο διαφωνεί με τις μετατάξεις των δημοτικών υπαλλήλων καθότι αποδυναμώνουν το δήμο και βάζουν βόμβα στα θεμέλιά του.
«Θεωρούμε αδιανόητο ένας (θεωρητικά) μεσαίου μεγέθους Δήμος, όπως ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, με καλυμμένες μόλις τις μισές από τις κενές οργανικές του θέσεις, να καλείται να καλύψει τα υπηρεσιακά κενά της (κρατικής) Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατά παρέκκλιση, μάλιστα, από κάθε γενική ή ειδική διάταξη και χωρίς να απαιτείται η γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ή η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης!
Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, με ελάχιστο διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό, δίνει καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης και της ανακούφισης του ανήμπορου δημότη και δεν μπορεί να χάσει ούτε έναν υπάλληλο!
Αν κύριε υπουργέ πρόκειται να εγκριθούν οι μετατάξεις των δυο (2) Πολιτικών Μηχανικών που είναι σε εκκρεμότητα να μου το πείτε σήμερα ώστε να σας παραδώσω τα κλειδιά του Δήμου Δυτικής Αχαΐας……» τόνισε ο κ. Νικολάου.
«Είναι γεγονός ότι πρόκειται για κάποια αστοχία η οποία θα διορθωθεί άμεσα για όλους τους δήμους. Όσον αφορά το δήμο Δυτικής Αχαΐας μην αγχώνεσαι δήμαρχε, οι μηχανικοί θα παραμείνουν στον δήμο σου ……..» ανέφερε εκτός των άλλων ο κ. Κουρουμπλής.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Αθανάσιος Ραυτακόπουλος και ο πρόεδρος της ΚΤΑΔΑ Α.Ε. Καραμπελιάς Ηλίας.