Την κατεδάφιση αυθαίρετων εγκαταστάσεων στο δάσος της Στροφυλιάς, στην παραλία των Ραχών του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ξεκίνησαν χθες τα συνεργεία της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, στο πλαίσιο τελεσίδικων αποφάσεων.
Τα συνεργεία έφτασαν στο σημείο γύρω στις 10 το πρωί και, υπό τη διακριτική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, παρουσία του διοικητή του ΑΤ Κρεστένων, Σ.Πιτσινή και με επικεφαλής τον υποδ/ντή της Δ.Α. Ηλείας Γ.Κωστόπουλο, γκρέμισαν εγκαταστάσεις που είχαν ανεγερθεί σε δασική έκταση.
Οι κατεδαφίσεις, σύμφωνα με στελέχη της Αποκεντρωμένης, αφορούν αυθαίρετες κατασκευές για τις οποίες υπάρχουν αμετάκλητες –επομένως και άμεσα εκτελεστέες- αποφάσεις, χωρίς τη δυνατότητα περαιτέρω ενστάσεων ή προσφυγών και για τις οποίες δόθηκε χρονική περίοδος στους «αιθαιρετούντες» να μετακινήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα. Σύμφωνα με σχετικά έγγραφα, οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες έχουν ειδοποιηθεί από τις 31 Μαΐου του 2016.
«Η υπηρεσία μας είναι αρμόδια για την εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης τελεσίδικων αμετάκλητα σε αιγιαλό και σε δασικές εκτάσεις. Αυτή τη στιγμή εκτελούμε μία εργολαβία που αφορά την κατεδάφιση 9 τελεσίδικα αμετάκλητων πρωτοκόλλων στις δασικές εκτάσεις της περιοχής της Στροφυλιάς. Το έργο έχει προϋπολογισμό 54.000 ευρώ με το ΦΠΑ και η χρηματοδότηση του έργου είναι από το Υπουργείο Εσωτερικών, με προθεσμία εκτέλεσης έναν μήνα», δήλωσε ο Παν. Βαγιώτας, μηχανικός της Δ/νσης Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης, τονίζοντας σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τους πολίτες που πλήττονται από την απόφαση, ότι το συγκεκριμένο θέμα «είναι εκτός τόπου και χρόνου» τη δεδομένη στιγμή, καθώς αφορά διαδικασίες που θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί.
«Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής αυτής, με τους οποίους δεν ερχόμαστε σε αντιπαράθεση καθώς εμείς είμαστε εκτελεστικό όργανο της πολιτείας και θα πρέπει να εκτελέσουμε τα τελεσίδικα πρωτόκολλα, είχαν ενημερωθεί και η εργολαβία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τον Μάη, αλλά μας ζητήθηκε παράταση χρονική από το δασαρχείο να μην ξεκινήσουμε μέσα στο καλοκαίρι λόγω της θερινής περιόδου και λόγω του ότι υπήρχαν περιπτώσεις πυρκαγιών κτλ. Είναι ενήμεροι όλοι», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Βαγιώτας.
Αντιδράσεις και αίτημα νέας παράτασης
Στην περιοχή διαμένουν μόνιμα οικογένειες κτηνοτρόφων εγκατεστημένων από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, με την παρότρυνση τότε της πολιτείας, καθώς στόχος ήταν η ενίσχυση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην περιοχή, στο πλαίσιο της αποξήρανσης της λίμνης Αγουλινίτσας.
Ωστόσο, η κατάσταση είναι πλέον διαφορετική, αφού οι περιβαλλοντικοί όροι δεν επιτρέπουν τέτοιες δραστηριότητες στο δάσος της Στροφυλιάς, ενώ και η πολιτεία αναζητά βηματισμό για την εφαρμογή της νομιμότητας στην πολύχρονη αυθαιρεσία σε δάση και παραλίες.
Από την πλευρά των κτηνοτρόφων εκδηλώνεται αντίδραση και παράπονο για τη στάση της πολιτείας, στην οποία επιρρίπτουν ευθύνες για λήθη και αδιαφορία, καθώς η εγκατάστασή τους δεν έγινε αυτοβούλως.
«Εμείς έχουμε εγκατασταθεί εδώ εις γνώσιν της πολιτείας εδώ και 40 χρόνια. Εδώ μεγάλωσα και δούλεψα και παράγω όλα αυτά τα χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες, που το κράτος δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να τις καλυτερέψει. Το μόνο που ενδιαφέρθηκε ήταν να μας πει ότι από το 1995 και μετά είναι αυθαίρετα.. Έχουμε ζητήσει να γίνει μετεγκατάσταση και κάποτε η νομαρχία προχώρησε ένα τέτοιο σχέδιο, αλλά τελικά το πάγωσε άδικα και δεν συνεχίστηκε. Τώρα με όλη αυτή την οικονομική κρίση είναι ακόμα πιο δύσκολο να κάνουμε μία μετεγκατάσταση μόνοι μας. Εμείς ζητάμε από την πολιτεία να ευαισθητοποιηθεί και να μας δώσει αναστολή για την κατεδάφιση που είναι να γίνει σήμερα τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο, γιατί έχουμε τώρα τις γέννες και στη συνέχεια θα πάρουμε το γάλα και το κρέας. Όλο αυτό το διάστημα θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή με πολιτικούς και αφού αυτοί έχουν το δικαίωμα να δώσουν τις εντολές και στις υπηρεσίες, να βρεθεί λύση για τη μετεγκατάστασή μας», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο κτηνοτρόφος Σπύρος Κρατημένος, διευκρινίζοντας ότι δεν διαφωνεί επί της ουσίας με την κατεδάφιση:
«Δεν είμαστε κατά της ανάπτυξης, απλά θα πρέπει και εμείς να επιβιώσουμε και να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες και ας έχουμε κι εμείς μέρος του κόστους. Εδώ για τους πρόσφυγες κάνουμε τα πάντα. Για εμάς που προσφέρουμε καθημερινά δεν υπάρχει τίποτα. Ήμασταν 20 οικογένειες εδώ και έχουμε μείνει 5. Κι όλοι όσοι έφυγαν από εδώ δυσκολεύονται να ζήσουν. Κάνουμε παράκληση στην πολιτεία…»
«Κυνηγούν εμάς που παράγουμε και προσφέρουμε…»
Ο 71χρονος Γιώργος Γεωργουλόπουλος προειδοποίησε τους αρμοδίους ότι αν επιχειρηθεί άμεσα κατεδάφιση, ο ίδιος θα κρατά καραμπίνα για να προστατέψει τη ζωή του και την περιουσία του. Παράλληλα, ζήτησε τη συνδρομή του κράτους για να μετεγκατασταθεί, καταλογίζοντας παράλληλα στο κράτος επιλεκτική ευαισθησία και τήρηση του νόμου.
«Βρέθηκα εδώ το 1972 όταν αποξηράνθηκε η λίμνη. Ημερέψαμε τον τόπο και τώρα μας κυνηγάνε. Εδώ γεννήθηκαν τα παιδιά μας, εδώ μεγάλωσα και γέρασα και έβγαλα άσπρα μαλλιά. Τόσες άλλες παρανομίες δεν τις βλέπουν; Σε μας ήρθαν που προσφέρουμε στο ελληνικό δημόσιο μέρα νύχτα και δουλεύουμε και παράγουμε; Ας έρθει ένας από αυτούς που έβγαλαν τις διαταγές να δει πώς βγαίνει το μεροκάματο. Το ίδιο το κράτος μας έφερε εδώ, αυτό φταίει για όλα. Σε αυτούς που παράγουν ήρθε να τους χαλάσουν τα μαντριά και να τους πουν να φύγουν; Έφτασα 70 χρόνων εδώ, πού να πάω να κάνω νέα ζωή; Όταν έρθουν θα πάρω την καραμπίνα και θα περιμένω. Ο ήλιος βασίλεψε για μένα…», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Γεωργουλόπουλος, ζητώντας από το κράτος να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο και να συμβάλει στην ομαλή μεταφορά τους σε νέο μέρος.
«Θέλουμε να μείνουμε ζωντανοί και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε. Είχαν πάρει τέτοια απόφαση και την πάγωσαν. Βοηθάμε και προσφέρουμε, δεν πήραμε λεφτά και τα φάγαμε όπως έχουν κάνει άλλοι με ψεύτικες επενδύσεις. Εκεί που μένουν τα παιδιά τα δικά μας, τα σκυλιά των πρωθυπουργών και αυτών που βγάζουν διαταγές δεν ζουν. Μόνοι τους έπρεπε να βλέπουν την άθλια κατάστασή μας και να μας στηρίξουν», πρόσθεσε με οργή και θλίψη.
Πηγή: patrisnews.com