ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Κατολισθήσεις στην περιοχή Ασφάκα - Αισθητός σε ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα - Ακολούθησαν δυνατοί μετασεισμοί-Ζημιές σε σπίτια

επίκεντρο το χωριό Πωγώνι

06.30 - ΝΕΟΤΕΡΑ: Από το σεισμό έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης και ένα μοναστήρι στους Ασπραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά. Επίσης, οι κάτοικοι σε αρκετές περιοχές των Ιωαννίνων και ειδικά στα χωριά του Πωγωνίου και της Ζίτσας πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τουs. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Κέρκυρα, την Πρέβεζα, την Άρτα και τη Θεσπρωτία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχουν για την ώρα κλήσεις για παροχή βοήθειας. Ωστόσο έχουν σημειωθεί μικρές κατολισθήσεις, κυρίως λόγω της μορφολογίας του εδάφους στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει κινητοποιηθεί και κατευθύνθηκε προς τις περιοχές όπου βρίσκεται το επίκεντρο. Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Μαυρογιώργος, ανέφερε ότι ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων, στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας.

Κατολισθήσεις στην περιοχή Ασφάκα προκλήθηκαν από τον σεισμό 5,5 ρίχτερ με επίκεντρο τα Γιάννενα που έγινε στις 11:14 το βράδυ του Σαββάτου. 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ: 

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 23:14, η οποία έγινε αισθητή στην Ήπειρο, αλλά και στην Κέρκυρα, καθώς και σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάρος, στα 5 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το γεωδυναμικό Ινστιτούτο Πάτρας, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν στην περιοχή του Πωγωνίου, 16 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων.

Της ισχυρής σεισμικής δόνησης ακολούθησαν δυνατοί μετασεισμοί, με κυριότερο εκείνον στις 23:18, μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στις 23:22 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 3,5 Ρίχτερ και στις 23:33 μεγέθους 3,2 Ρίχτερ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματίες, ωστόσο πολλοί κάτοικοι επικοινώνησαν έντρομοι με την Πυροσβεστική, ζητώντας πληροφορίες.

----------------------

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία Ιωαννίνων έως τώρα δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή υλικές ζημιές, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες έντονη είναι αυτή τη στιγμή και η μετασεισμική δραστηριότητα.

----------------

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,5 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 


Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών που είναι εγκατεστημένος στα Ιωάννινα.

 

-------------

Η νέα σεισμική δόνηση είχε διάρκεια κα όπως είπαν αναγνώστες του tempo24.gr "ήρθε" με θόρυβο και "κούνησε" σχεδόν όλη τη δυτική Ελλάδα. 

---

Σεισμική δόνηση έγινε πριν από λίγα λεπτά αισθητή στην Πάτρα.

Νεότερα σε λίγο 

 

Διαβάστε επίσης