Αχαΐα: Ακόμα να λειτουργήσουν τα ολοήμερα - Αδυνατούν οι γονείς να ανταποκριθούν στις τυπικές προϋποθέσεις

δυσκόλεψε η πρόσβαση

Δυσκόλεψε η πρόσβαση στα ολοήμερα δημοτικά, έπειτα από τις νέες προϋποθέσεις που έθεσε το υπουργείο Παιδείας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουν λειτουργήσει ακόμη τα Ολοήμερα σχολεία, ανατρέποντας τον οικογενειακό προγραμματισμό σε πο

"Με τις νέες ρυθμίσεις αρκετά παιδιά αποκλείστηκαν από τη φοίτησή τους στο ολοήμερο σχολείο λόγω των προϋποθέσεων εγγραφής που ορίζονται σε αυτό (εργασία και των δύο γονέων ή κάρτα ανεργίας). Γνωρίζουμε πολύ καλά για την ανεργία που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, για το καθεστώς μαύρης εργασίας και για τους ανασφάλιστους εργαζόμενους" παρατηρεί ο Τάσος Σταυρογιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας.

Μια άλλη ανατροπή που έχει επιφέρει δυσκολίες είναι, η πρωινή προσέλευση των μαθητών σε διαφορετικό χρόνο για το δημοτικό και το νηπιαγωγείο, κάτι που  έχει δημιουργήσει απίστευτη ταλαιπωρία στους γονείς που έχουν παιδιά να φοιτούν σε νηπιαγωγείο και δημοτικό.

Ακόμη, η πρωινή ζώνη (7:00-8:00) δε λειτουργεί επαρκώς με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των εργαζόμενων γονέων. Βέβαια και η ώρα αποχώρησης (1:15) για το δημοτικό δημιουργεί προβλήματα στις οικογένειες.

Συμπερασματικά, ο κ. Σταυρογιαννόπουλος, καταλήγει: "Στο ολοήμερο πρόγραμμα ακυρώθηκε η παιδαγωγική του διάσταση και μετατράπηκε το ολοήμερο σχολείο σε χώρο αποκλειστικά φύλαξης των μαθητών. Επίσης, στο νέο ολοήμερο σχολείο δεν έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές, εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις εγγραφής σε αυτό. Όλα αυτά βέβαια για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των σχολείων. Μόνο που πλέον το δημόσιο σχολείο είναι υποβαθμισμένο, φτωχότερο και χωρίς ρότα πλεύσης. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι η ακύρωση του παιδαγωγικού ρόλου του ολοήμερου και η μετατροπή του σε παιδοφυλακτήριο. Το όραμα του Κλάδου για ένα ενιαίο ολοήμερο σχολείο, όπου ο μαθητής θα αφήνει τη σάκα του στο σχολείο, φαίνεται πως αποτελεί πια μακρινό όνειρο".

 

Διαβάστε επίσης