«Εκτός» αγοράς εργασίας γυναίκες που...δεν έχουν ακόμα παιδιά! – Η νέα σκληρή πραγματικότητα

από την ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δύσκολοι καιροί για νέες γυναίκες που αναζητούν εργασία. Δεν μας φτάνει η οικονομική κρίση, δεν μας φτάνει η γενικότερη ανέχεια, τώρα τελευταία παρατηρείται και άλλο φαινόμενο: Νέες γυναίκες που δεν έχουν ακόμα αποκτήσει παιδιά, μένουν ‘εκτός’ εργασίας ή μάλλον δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στις ελάχιστες θέσεις εργασίας που προκύπτουν, καθώς προτιμώνται ή πολύ νεότερες (και με λιγότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα πολλές φορές) ή γυναίκες που ήδη έχουν αποκτήσει παιδιά, άρα θεωρητικά έχουν ‘κλείσει’ τον αναπαραγωγικό τους κύκλο!

Όλο και περισσότερες νεαρές γυναίκες, με σπουδές, ξένες γλώσσες και εν γένει ελκυστικά βιογραφικά σημειώματα, μένουν άνεργες γιατί στο μέλλον (άμεσο ή έμμεσο) θα θελήσουν πιθανότατα να αποκτήσουν οικογένεια. Το filodimos.gr έχει δεχτεί τον τελευταίο μήνα τουλάχιστον 4 μηνύματα από κοπέλες μεταξύ 25-35 ετών, οι οποίες προσπάθησαν να συμμετάσχουν σε διαδικασίες πρόσληψης σε ιδιωτικές εταιρείες (μικρές και μεγάλες) και ενώ είχαν τα προσόντα, τους ‘μπλόκαρε’ το γεγονός πως είτε σκοπεύουν να παντρευτούν είτε είναι νιόπαντρες και ακόμα δεν έχουν παιδιά.

«Είδα αγγελία σε εφημερίδα για εργασία σε εταιρεία της Αχαΐας και μιας και είμαι άνεργη τους τελευταίους μήνες, έσπευσα να καταθέσω βιογραφικό μιας και είχα όλα τα προσόντα που προβλέπονταν. Όταν με κάλεσαν σε συνέντευξη και αφού εκθείασαν τα πτυχία μου και τις γνώσεις μου, ήρθε η ώρα των πιο…προσωπικών ερωτήσεων. Απροκάλυπτα λοιπόν, μου ζήτησαν να τους αναλύσω την προσωπική μου ζωή, αν έχω δηλαδή κάποια σοβαρή σχέση κι αν σκοπεύω να παντρευτώ και φυσικά αν επιθυμώ να αποκτήσω παιδιά. Τους απάντησα πως οι ερωτήσεις είναι πολύ προσωπικές και διερωτήθηκα γιατί τις κάνουν. Οπότε οι υπεύθυνοι που μου έπαιρναν τη συνέντευξη, μου δήλωσαν ξεκάθαρα πως δεν θέλουν να με προσλάβουν, επενδύοντας σε μένα και μετά από λίγο διάστημα να μείνω έγκυος, να φύγω από τη δουλειά και να πληρώνουν τόσο εμένα, όσο και κάποια αντικαταστάτριά μου για όσον καιρό θα χρειαστεί να απουσιάσω. Κι έτσι, τη θέση μου πήρε άλλη κοπέλα, που απ’ό,τι έμαθα έχει ήδη 3 παιδιά και τους δήλωσε πως δεν θα κάνει άλλα (!), οπότε την προσέλαβαν» σημειώνει 32χρονη Διπλωματούχος ελληνικού Πανεπιστημίου με καταγωγή από το Αίγιο, που προς στιγμήν πίστεψε πως η τύχη της χαμογέλασε -αλλά φευ!

«Χτυπάω πόρτες συνεχώς, έχω κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ και 3,5 χρόνια προϋπηρεσία στις πωλήσεις και γραμματειακή υποστήριξη, όπως και πολύ καλές συστατικές επιστολές και ψάχνω εδώ και 3 χρόνια για δουλειά αλλά επειδή ήμουν αρραβωνιασμένη και παντρεύτηκα φέτος, δεν με προτιμούν κι ας έχω τα απαιτούμενα προσόντα. Μήπως έπρεπε να πω ψέματα για να βρω δουλειά; Ή να κάνω παιδιά και να πεινάμε, ώστε να αποφασίσουν να με προσλάβουν;» μας γράφει άλλη αιγιώτισσα που δεν έχει αποκτήσει παιδιά ακόμα -αλλά η αλήθεια είναι πως το επιθυμεί.

Βεβαίως και δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τις ιδιωτικές εταιρείες που διστάζουν να προσλάβουν μια γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία. Είναι τέτοιο το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που προφανώς δεν τους συμφέρει να προσλαμβάνουν γυναίκες που προβλέπεται να γίνουν σύντομα μητέρες. Σε πολιτισμένες χώρες, πάλι, θέσεις εργασίας εγκύων και γυναικών που γέννησαν πρόσφατα όχι μόνο υπάρχουν αλλά επιδοτούνται κιόλας. Μέχρι η Ελλάδα να γίνει πολιτισμένη χώρα (κι ας υπήρξε κάποτε ο φωτοδότης του διεθνούς πολιτισμού) και να στηρίξει ενεργά την εργαζόμενη μητέρα και δη στον ιδιωτικό τομέα, η ίση πρόσβαση στην αγορά εργασίας για γυναίκες και μάλιστα υποψήφιες μητέρες θα αποτελεί μαζί ανέκδοτο και μελανό σημείο…

Διαβάστε επίσης