Μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν και σήμερα έναν καταυλισμό στο βόρειο Χαλέπι, καθώς οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και των ανταρτών δίνουν σκληρή μάχη για τον έλεγχό του, λίγες ώρες πριν από τη νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα τη συριακή κρίση.
Τα αεροπλάνα σφυροκοπούν επίσης συνοικίες της πόλης, ισοπεδώνοντας ολόκληρα κτίρια, όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής και πηγές των ανταρτών. Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στον πολιορκημένο, ανταρτοκρατούμενο τομέα και εντείνονται οι ανησυχίες για την κλιμάκωση της βίας μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, την περασμένη εβδομάδα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να ξεκινήσει τη συνεδρίασή του στις 6 το απόγευμα όμως η νέα επιχείρηση των καθεστωτικών δυνάμεων στο Χαλέπι, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, φαίνεται ότι έχει θάψει κάθε ελπίδα για την επίλυση της κρίσης με διπλωματικά μέσα.
Το Σάββατο ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Χανταράτ, που απέχει λίγα χιλιόμετρα βόρεια από το Χαλέπι, ωστόσο οι αντάρτες αντεπιτέθηκαν και τον ανακατέλαβαν λίγες ώρες αργότερα. «Πήραμε τον καταυλισμό, όμως το καθεστώς τον έκαψε με βόμβες φωσφόρου. Τον προστατεύσαμε αλλά οι βόμβες έκαψαν τα οχήματά μας» δήλωσε ένας από τους διοικητές των ανταρτών, ο Άμπου αλ Χασάνιεν.
Ο συριακός στρατός, με τον οποίο συνεργάζονται παραστρατιωτικοί υποστηριζόμενοι από το Ιράν, μια ομάδα της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου και μια παλαιστινιακή πολιτοφυλακή, παραδέχτηκε ότι οι αντάρτες ξαναπήραν το Χανταράτ. «Ο συριακός στρατός βάζει στο στόχαστρο τις θέσεις των ενόπλων οργανώσεων στον καταυλισμό Χανταράτ», ανέφερε μια στρατιωτική πηγή, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ.
Η μάχη στο Χαλέπι είναι ίσως η μεγαλύτερη που έχει δοθεί μέχρι σήμερα στον εμφύλιο πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Οι εκτοπισμένοι ανέρχονται σε 11 εκατομμύρια.
Πηγές των ανταρτών υποστήριξαν ότι από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Σαββάτου, τους οποίους αποδίδουν κατά κύριο λόγο σε ρωσικά αεροσκάφη, επλήγησαν τουλάχιστον τέσσερις περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση. Σε βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα διακρίνονται τεράστιοι κρατήρες, με βάθος πολλών μέτρων.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας, ανακοίνωσε ότι το Σάββατο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 45 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 10 παιδιά στο ανατολικό Χαλέπι. Ο στρατός ωστόσο τονίζει ότι στοχεύει μόνο θέσεις των ανταρτών.
Η Unicef προειδοποίησε το Σάββατο ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης έχουν μείνει χωρίς τρεχούμενο νερό επειδή ένα αντλιοστάσιο στις ανατολικές συνοικίες καταστράφηκε από βομβαρδισμό και σε αντίποινα οι αντάρτες σταμάτησαν τη λειτουργία ενός άλλου αντλιοστασίου που εφοδιάζει τις δυτικές συνοικίες της πόλης. Ωστόσο ο Τάρεκ Τζασάρεβιτς, ένας εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι το σύστημα ύδρευσης λειτουργεί κανονικά «στο 80% της πόλης».
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο οι αντάρτες, συμπεριλαμβανομένης και της τζιχαντιστικής οργάνωσης Τζουντ αλ Άκσα, κατέλαβαν δύο χωριά στην επαρχία Χάμα. Μια στρατιωτική πηγή είπε ότι το καθεστώς δίνει "σκληρές μάχες" γύρω από τις δύο κοινότητες, τη Μάαν και την Αλ Καμπαρίγια.
Πηγή: ΑΠΕ –ΜΠΕ