Κ. Μητσοτάκης για δίκη Marfin: Η δικαιοσύνη κινείται με ρυθμούς παγετώνα

«την τομή ένα χθες που διαχωρίζει τη βία σε καλή και κακή ανάλογα με τα κίνητρα αυτού που την ασκεί»

Την ελπίδα του πως η δίκη για τον εμπρησμό της Marfin θα αποδώσει δικαιοσύνη εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σε ανάρτησή του στο facebook τονίζει πως είναι εξίσου σημαντικό η δίκη που ξεκίνησε να σηματοδοτήσει όπως χαρακτηριστικά λέει, «την τομή ένα χθες που διαχωρίζει τη βία σε καλή και κακή ανάλογα με τα κίνητρα αυτού που την ασκεί».

«Η βία δεν είναι ποτέ κοινότοπη και αλίμονο αν την αντιμετωπίζουμε έτσι» δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος με αφορμή την έναρξη της δίκης της Marfin αναφέρεται στους τρεις ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν από τις μολότοφ και κάηκαν ζωντανοί. «Η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, έγκυος στο πρώτο της παιδί, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Παρασκευή Ζούλια, στοιχειώνουν ακόμα το συλλογικό υποσυνείδητο μιας κοινωνίας που αναμοχλεύει με αμηχανία το πρόσφατο παρελθόν της» τονίζει ο Πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνοντας πάντως πως «η δικαιοσύνη κινείται με ρυθμούς παγετώνα».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει ανησυχητικό το ότι «η λήθη του χρόνου αρχίζει να περιβάλει αυτό το τραγικό περιστατικό με μια κανονικότητα, με μια κοινοτυπία. Δεν διάλεξα τυχαία τη λέξη. Σκεφτόμουν σήμερα το πρωί πως η Hannah Arendt, καλύπτοντάς τη δίκη του Ναζί Αιχμαν είχε πρώτη διαμορφώσει την έννοια της κοινοτοπίας του κακού. Τι συμβαίνει άραγε όταν μια ολόκληρη κοινωνία αντιμετωπίζει τη βία ως μια φυσιολογική προέκταση των κοινωνικών διεκδικήσεων. Αλλά ακόμα και όταν 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή εξακολουθήσαμε να εθελοτυφλούμε.

Οι μολότοφ έγιναν μέρος του ντεκόρ μιας Αθήνας που βυθίζεται στην οργή. Μέσα στο καζάνι της οργής όλα δικαιολογούνται, η «βία» των μνημονίων εξισώνεται με τη βία των μολότοφ. Η δράση προκαλεί αντίδραση, ο διχασμός βαθαίνει. Και στη μέση τρεις κανονικοί άνθρωποι που έφυγαν το πρωί από στο σπίτι για να πάνε στη δουλειά τους και δεν γύρισαν ποτέ. Θύματα μιας ακραίας πολωτικής λογικής που δηλητηρίασε και δίχασε την κοινωνία» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ