Με το προσφυγικό εγκαινιάζει την παρουσία του στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

Το πρόγραμμα της τριήμερης παρουσίας

Με παρέμβαση για το προσφυγικό εγκαινίασε την τριήμερη παρουσία του στη συμπρωτεύουσα για την 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της ΝΔ και αναμένεται με ενδιαφέρον το πώς θα τοποθετηθεί σε ένα ζήτημα που έχει ξανάρθει στην επικαιρότητα με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στο Ωραιόκαστρο, όπου υπάρχουν αντιδράσεις για τη φοίτηση προσφυγόπουλων στα σχολεία, την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ.

Το προσφυγικό άλλωστε αποδεικνύεται ένα κρίσιμο στοίχημα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς θέτει επί τάπητος ένα δύσκολο εγχείρημα όπως είναι αυτό του συγκερασμού διαφόρων ιδεολογικών πτερύγων μέσα στη ΝΔ αλλά και φέρνει την ηγεσία του κόμματος ενώπιον ενός μέρους της κομματικής της βάσης και των παρυφών της κεντροδεξιάς παράταξης. Κοινώς το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι από τα ζητήματα που δοκιμάζονται με πολύ πιο έντονο τρόπο οι δυσκολίες της σύνθεσης των απόψεων του μετριοπαθούς φιλελεύθερου κέντρου με τα ακραιφνή δεξιά ρεύματα στη γαλάζιας παράταξης.

Η στάση της ΝΔ είναι χαρακτηριστική για τα τεκταινόμενα στο Ωραιόκαστρο, καθώς όπως φαίνεται δέχεται έντονες πιέσεις από την κομματική της βάση σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Αν και η Πειραιώς αποστασιοποιείται από τις ακραίες αντιδράσεις κάποιων συλλόγων γονέων και τις προτροπές του δημάρχου σε πράξεις βίας κατά των προσφύγων εντούτοις μεταθέτει κυρίως το πρόβλημα στη διαχείριση και τη δυνατότητα πειθούς από πλευράς κυβέρνησης.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι καθώς εκτιμούν ότι στην Ελλάδα παραμένουν ανοιχτά τα τρία στάδια της αντιμετώπισης του ζητήματος, τόσο σε ότι αφορά τη ροή και εν συνεχεία των έλεγχο των εισελθόντων αλλοδαπών στη χώρα όσο και σε ότι έχει να κάνει με την ομαλή ένταξή τους στην Ελληνική κοινωνία. Κάποιοι μάλιστα δε διστάζουν να πουν ότι «υπάρχει ενδεχόμενο στο μέλλον να έχουμε πολλούς Γαβότσηδες» εννοώντας ότι υπάρχει η πιθανότητα να πληθύνουν οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά στην περίπτωση που θα είχαμε αύξηση των ροών. Το πακέτο αυτό στο σύνολό του είναι αυτονόητο ότι θα φέρνει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ που θέλει να απευθυνθεί σ’ αυτό το ακροατήριο που αντιδρά αλλά ταυτόχρονα το διεκδικούν και άλλες δυνάμεις στα δεξιά της.

Σε κάθε περίπτωση το Ωραιόκαστρο ήταν το τελευταίο περιστατικό, είχαν προηγηθεί και οι αντιδράσεις των δημάρχων και των τοπικών παραγόντων της Κρήτης που δεν ήθελαν τη μεταφορά προσφύγων στο νησί τους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ΝΔ δεν σταμάτησε ποτέ να παρακολουθεί στενά το πώς προχωράει η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και να εφιστά την προσοχή της κυβέρνησης ώστε να μην καταρρεύσει η επιτευχθείσα συμφωνία, αλλά και πως προχωράνε τα μέτρα στήριξης της ΕΕ προς τη χώρα μας για τη δημιουργία υποδομών γι’ αυτό το σκοπό. Η ανησυχία αυτή εκδηλώθηκε και με τις τακτικές συναντήσεις που κάνει κατά καιρούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικρίνει την κυβέρνηση για την «αδυναμία και έλλειψη αξιοπιστίας να συνομιλήσει και να πείσει τις τοπικές κοινωνίες» ότι θα πρέπει «όλα τα προσφυγόπουλα να πάνε σχολείο» και πως έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Σάββατο

10:00πμ Σύσκεψη με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΑΕΙ και ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

11:30πμ επίσκεψη σε περίπτερα της 81ης ΔΕΘ

20:00μμ Ομιλία στους παραγωγικούς φορείς στο Βελίδειο συνεδριακό κέντρο

Και την Κυριακή στις 13:00μμ θα δοθεί η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε επίσης