Παραδοσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση στην Πάτρα - "Στα βήματα του Πρωτόκλητου"

σήμερα στον αύλειο χώρου του ΙΝ Αγίου Ανδρέα

Μία παραδοσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο «Στα Βήματα του Πρωτοκλήτου» προγραμματίζεται για την επόμενη Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στις 8 το βράδυ, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Πολιούχου των Πατρών, Αγίου Ανδρέου, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του εορτασμού της Επανακομιδής της Τίμιας Κάρας του Αγίου Ανδρέου και ο Όμιλος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο των «Πολιτιστικών 2016» του Πανεπιστημίου, συνδιοργανώνουν με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την ανοιχτή αυτή παραδοσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση με ποικίλο περιεχόμενο και θέμα: «Στα βήματα του Πρωτοκλήτου».

Όπως τονίζει ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, πρόκειται για ένα μουσικό και χορευτικό ταξίδι προς τιμήν και μνήμην της απέραντης Αποστολικής πορείας του Πρωτοκλήτου και Πολιούχου των Πατρών, Αποστόλου Ανδρέου, η οποία κατέληξε στην πόλη μας και κατεσφραγίσθη με το επί χιαστού σταυρού μαρτύριό του. Οι ανωτέρω φορείς τιμούν τον Πρωτόκλητο και Πολιούχο μας, παρουσιάζοντας στην τοπική μας κοινωνία πτυχές της ζωής και του έργου του, αντλώντας υλικό μέσα από το περιεχόμενο της μουσικής μας παράδοσης.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική, χορό, τραγούδια, ύμνους, και άλλο πληροφοριακό υλικό αφηγηματικού χαρακτήρα, που θα γνωρίσει και θα θυμίσει στον λαό της πόλης των Πατρών τον βίο του Αποστόλου Αγίου Ανδρέου. Ταυτόχρονα το κοινό της εκδήλωσης, θα παρευρεθεί σε μια καλλιτεχνική εκδήλωση κατά την οποία θα τονιστεί η αξία του Πολιτισμού μας και θα τονωθεί η ψυχή και η καρδιά των συνανθρώπων μας. Πρόκειται για πράξεις που μπορούν να μας οδηγήσουν στην αληθινή διέξοδο, στην ανάπτυξη, στη δημιουργία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σε ένα όμορφο σκηνικό, όπως είναι ο εξωτερικός χώρος του μεγαλοπρεπούς ναού του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέου, θα συμμετάσχει αξιόλογη παραδοσιακή μουσική ορχήστρα με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια του δημοτικού τραγουδιού Τασία Βέρρα, τον Πάνο Κοτρώτσο στο κλαρίνο, τον Ανδρέα Νιάρχο στα κρουστά καθώς και με άλλους δημοφιλείς μουσικούς. Θα χορέψουν δεκάδες μέλη του Ομίλου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών με παραδοσιακές φορεσιές, Επίσης θα λάβει μέρος η Φοιτητική ομάδα δημοτικού τραγουδιού του Χορευτικού Ομίλου, καθώς επίσης και ομάδα φοιτητών/τριών η οποία θα αποδώσει ύμνους υπό την διεύθυνση του Θεολόγου - Πρωτοψάλτου Σπύρου Σκιαδαρέση.

Για το κοινό θα υπάρχουν εκατοντάδες καθίσματα, ώστε να παρακολουθήσουν με άνεση την εκδήλωση.
Θα υπάρξει γενικότερα μια συμμετοχική, ενημερωτική και ευχάριστη καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, όπως συνάδει με το έργο του Αγίου και Αποστόλου Ανδρέου των Πατρών και την αξία της Μουσικής Παράδοσης του Ελληνισμού, όπως τονίζεται στο δελτίο Τύπου.

Επιμέλεια εκδήλωσης: Γρηγόρης Μικρώνης.

Την πρόσκληση απευθύνουν ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου, Πρωτοπρ. Νικόλαος Σκιαδαρέσης και ο πρόεδρος του Ομίλου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών Γρηγόριος Φαρμακόπουλος.

*Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα στην Πάτρα, θα κορυφωθούν το διήμερο 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2016, με τον αγιασμό για τη νέα αλιευτική περίοδο στην Ιχθυόσκαλα την Κυριακή το απόγευμα και συνέχεια με την δια θαλάσσης μεταφορά της Τιμίας Κάρας στο μόλο Αγ. Νικολάου, την Θεία Δοξολογία στην πλατεία Τριών Συμμάχων και τη λιτάνευση κατά μήκος της οδού Αγίου Ανδρέου.
 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ