Κίνα : Το χωριό των εργένηδων

Τα «γυμνά κλαδιά»

«Γυμνό κλαδί» τον αποκαλούν. Ζει σε ένα μέρος απομονωμένο όπου η μετακίνηση αποτελεί καθημερινό αγκάθι και η προκατάληψη σχετικά με τον γάμο θέτει τα δικά της δεδομένα. Ο 43χρονος εργένης Χιόνγκ Γιτζέν διαμένει σε χωριό της επαρχίας Ανχουέι στην ανατολική Κίνα, σε ένα μέρος γνωστό και ως το «χωριό των ανύπαντρων».

Σε μια χώρα όπως η Κίνα όπου οι άνδρες ακόμη και στα 20 τους χρόνια γίνονται αποδέκτες κοινωνικής πίεσης για γάμο, οι ανύπαντροι αποκτούν και δεύτερο όνομα, «γυμνό κλαδί».

Όπως αναφέρει το BBC, σε έρευνα που διεξήχθη το 2014 διαπιστώθηκε ότι για τα δεδομένα της Κίνας, οι ανύπαντροι στο χωριό Λαόγα ήταν ασυνήθιστα πολλοί. Από τους 1600 κατοίκους 112 άνδρες, μεταξύ των ηλικιών 30 με 55, δήλωσαν ότι δεν έχουν σύντροφο.

«Δεν μπορώ να βρω σύντροφο. Πώς μπορώ να βρω μια γυναίκα να παντρευτώ όταν μετακινούνται σε άλλα μέρη για να αναζητήσουν εργασία;», αναφέρει ο Χιόνγκ που ζει σε ένα σπίτι περικυκλωμένο από μπαμπού και δέντρα. Η εικόνα αυτή ωστόσο απέχει από την πραγματικότητα της δύσκολης πρόσβασης στο χωριό εξαιτίας των χωματόδρομων.

«Όταν βρέχει, δεν μπορούμε να μετακινηθούμε. Οι γυναίκες δεν θέλουν να εγκλωβίζονται», αναφέρει ο Χιόνγκ.

Παρόλο που οι άντρες του χωριού του συναντούν δυσκολίες όσον αφορά στην εύρεση συντρόφου, οι γονείς δεν σταματούν να δίνουν τον αγώνα τους προσπαθώντας να οδηγήσουν στον γάμο τα παιδιά τους.

«Oρισμένες γυναίκες τις έφεραν άτομα που έχουν αναλάβει τον ρόλο των προξενητών. Οι περισσότερες όμως από όσες ήρθαν, δεν έμειναν για πολύ εξαιτίας της δύσκολης μετακίνησης», επισημαίνει ο Χιονγκ για να προσθέσει, κοιτάζοντας με απελπισία το παρελθόν, ότι παλαιότερα διατηρούσε μια σχέση που δεν μακροημέρευσε.

«Η σύντροφός μου παραπονιόταν ότι το χωριό δεν ήταν αρκετά καλό για εκείνη, ειδικά λόγω των δρόμων», αναφέρει.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC, στην Κίνα ο συνολικός πληθυσμός απαρτίζεται από περισσότερους άνδρες παρά γυναίκες. Όπως διαπιστώνεται από την τελευταία καταμέτρηση, γεννιούνται 115 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια.

Πολλοί στην επαρχία Ανχουέι ξυπνούν με το όνειρο της διαμονής στη Σαγκάη, καθώς θεωρούν ότι η λίστα των επιλογών εκεί είναι πιο μεγάλη όσον αφορά στην εργασία και τον γάμο.

Η φυγή δεν αποτελεί επιλογή μόνο των γυναικών αλλά και των αντρών. Υπάρχουν, ωστόσο, και εκείνοι που επιλέγουν να παραμείνουν στον τόπο τους για να κρατήσουν συντροφιά στους ηλικιωμένους γονείς τους.

Ο Χιονγκ ανήκει στην κατηγορία εκείνων που έμειναν για χάρη της φροντίδας. «Ο θείος μου δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει τροφή εάν έφευγα. Δεν μπορώ να τον αφήσω σε οίκο ευγηρίας», αναφέρει ο Χιόνγκ δείχνοντας το πρόσωπο που τον συνδέει με το χωριό του.

Ριζωμένη στις συνειδήσεις νέων ανθρώπων στην Κίνα είναι η αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στους γονείς, στοιχείο που δεν φθείρεται με το πέρασμα του χρόνου.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τσινπίνγκ έχει μιλήσει για τη σημασία της δεμένης, παραδοσιακής οικογένειας .

Στην Κίνα δεν υπάρχει ένα μόνο χωριό που έχει αποκτήσει την «ταμπέλα» του τόπου των εργένηδων. Φαίνεται όμως ότι για τους νέους στην αγροτική πραγματικότητα της χώρας οι υποχρεώσεις απέναντι στους γονείς αποτελούν εμπόδιο ως προς την εκπλήρωση των ονείρων.

ΠΗΓΗ: in.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ