Η Δανία αγοράζει Panama Papers για να ελέγξει τη φοροδιαφυγή

Η πρώτη χώρα που πληρώνει αδρά...

Η Δανία φαίνεται ότι θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα πληρώσει αδρά για να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα των Panama Papers με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Με την κίνησή της αυτή σχεδιάζει να διερευνήσει κατά πόσο 500-600 Δανοί που εμφανίζονται στα έγγραφα αυτά έχουν πράγματι αποφύγει να πληρώσουν φόρους.

Ο αρμόδιος για την Φορολογία υπουργός, Κάρστεν Λόριτζεν, δήλωσε ότι θα πληρώσει για να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία της νομικής εταιρείας Mossack Fonseca. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ανώνυμη πηγή ήρθε σε επικοινωνία μαζί του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αφού διαπιστώθηκε ότι είναι αξιόπιστη, ακολούθησε διαπραγμάτευση για την εξαγορά των πληροφοριών αυτών.

«Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για χρήσιμες πληροφορίες. Το χρωστάμε σε όλους τους δανούς φορολογούμενους που πληρώνουν πιστά τους φόρους τους» δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος παραδέχτηκε ότι αρχικά ήταν «πολύ επιφυλακτικός».

«Το υλικό περιέχει έγκυρες πληροφορίες που αφορούν αρκετές εκατοντάδες φορολογούμενους στη Δανία» πρόσθεσε.

Η συναλλαγή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ο υπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει το ακριβές ποσό, αλλά είπε ότι είναι από ένα έως εννέα εκατομμύρια κορώνες.

Τα Panama Papers, που δημοσιοποιήθηκαν τον Απρίλιο ήταν η μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων στην ιστορία.

Διαβάστε επίσης