Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων αποκάλεσε τον Ομπάμα "π...ς γιο"

Ακυρώθηκε η συνάντηση τους

Έναν άνευ προηγουμένου χαρακτηρισμό απέδωσε στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Ο Ντουέντε αποκάλεσε τον Ομπάμα «π...ς γιο» και του ζήτησε να μην εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του. Αφορμή στάθηκαν οι επικρίσεις της Ουάσιγκτον για τις εκτελέσεις υπόπτων για εμπόριο ναρκωτικών, που δεν έχουν καταδικαστεί σε θάνατο από αστυνομικούς στις Φιλιππίνες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την προσβολή ματαίωσε τη συνάντηση που προβλεπόταν να έχει σήμερα με τον Ντουτέρτε στη Βιεντιάν, την πρωτεύουσα του Λάος.

Σήμερα ο Ντουτέρτε εξέφρασε τη λύπη του για τον προσβλητικό τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε χθες στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Λυπάται που τα σχόλιά του μπροστά στους δημοσιογράφους προκάλεσαν τέτοια πολεμική. Ο πρόεδρος Ντουτέρτε εξήγησε ότι τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος Ομπάμα θα τον νουθετούσε σχετικά με τις εξωδικαστικές εκτελέσεις τον οδήγησαν σε αυτό το δηλητηριώδες σχόλιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση των Φιλιππίνων, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από την σύνοδο κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας στο Λάος, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι δύο αρχηγοί κρατών.

«Οι αντιπροσωπείες μας συμφώνησαν ότι υπό το φως των προβλημάτων πάνω στα οποία πρέπει ακόμη να εργαστούμε, η διμερής συνάντηση ανάμεσα στα δύο έθνη μας αναβάλλεται επ' αόριστον», ανακοίνωσε από την πλευρά της η Μανίλα.

Διαβάστε επίσης