Νίκος Νικολόπουλος: Θα μείνει με δύο αστυνομικά τμήματα η Πάτρα

ερωτηση στον αρμοδιο υπουργό

Ερώτηση προς τοv Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαίας Νικος Νικολόπουλος, Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, με θέμα: Με δύο αστυνομικά τμήματα η Πάτρα.

Συγκεκριμένα στην ερώτησή του αναφέρει:

Άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις για την απόφαση του υπουργείου να συγχωνεύσει τρία αστυνομικά τμήματα στην Πάτρα και να παραμείνει σε λειτουργία μόνο το Β’ και το Ε’ Αστυνομικό Τμήμα. Και ενώ στην Αθήνα συγκεντρώνεται όλη η δύναμη της αστυνομίας για να φυλάνε δημόσια πρόσωπα κ.λπ.

Για άλλη μια φορά το Αθηνοκεντρικό Κράτος δεν λαμβάνει υπόψιν τα δεδομένα που υπάρχουν (πληθυσμιακά, εγκληματολογικά, εδαφολογικά) και κατατάσσει την Μητροπολιτική Πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδος την Πάτρα και την Αχαΐα γενικότερα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη των .... 300.000 κατοίκων !

Το 1985 στην Πάτρα υπηρετούσαν 1400 περίπου αστυνομικοί. Τώρα είναι οι μισοί.  Σκεφτείτε ποιος ήταν ο πληθυσμός τότε, τα εγκληματολογικά δεδομένα και ποια η διάσταση της πόλης σήμερα. Έπρεπε η δύναμη να είναι πολλαπλάσια κι αντ΄ αυτού είναι λιγότερη. Τα κενά στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, σε μια τετραετία έχουν ξεπεράσει τα διακόσια και η αναπλήρωση δεν ξεπερνά τα 25. Όλο αυτό στοιχίζει στην αστυνόμευση της περιοχής. Πολλές φορές οι αστυνομικοί για να προσφέρουν, στερούνται ρεπό και περικόπτουν άδειες . Αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Παράλληλα, η αστυνομία έχει επιφορτιστεί με ένα σωρό αλλότρια καθήκοντα .Επίδοση δικογράφων, μεταγωγές ψυχασθενών, λαϊκές αγορές , καταστήματα, οικοδομές. Εδώ θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μια αναδιάρθρωση καθηκόντων και μετά να δούμε τις  περικοπές αστυνομικών τμημάτων κλπ. Βεβαίως όλα αυτά γίνονται στο βωμό της οικονομίας. Αλλά δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις στην ασφάλεια, την υγεία και την παιδεία των πολιτών

Οι πολίτες της Πάτρας με ήδη λειτουργούντα 5 Αστυνομικά Τμήματα νοιώθουν ανασφαλείς. Φανταστείτε με 2 Αστυνομικά Τμήματα που θα απομείνουν ποια θα είναι η κατάσταση. Η πρότασή μας για την λειτουργία τουλάχιστον 3 Αστυνομικών Τμημάτων στον Δήμο Πατρέων που έχει ακτίνα μήκους 40 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 20 χιλ. δεν ελήφθη υπόψιν.

 «Η ευθύνη βαραίνει τη Φυσική Ηγεσία και ιδιαίτερα τους σχεδιαστές αυτού του μοντέλου οι οποίοι συρρικνώνουν αστυνομικά μια μεγάλου μεγέθους πόλη με προβλήματα παραπλήσια της πρωτεύουσας. Εκφράζουμε εκ νέου την αντίθεσή μας και καλούμε τους φορείς να αντιδράσουν στο επιχειρούμενο σχέδιο», τονίζουν οι συνδικαλιστές. Η πρόταση των αστυνομικών ήταν να παραμείνει σε λειτουργία και το Α’ Αστυνομικό Τμήμα, θεωρώντας ότι για τα πληθυσμιακά δεδομένα της Πάτρας μόνο δύο αστυνομικά τμήματα, δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της αστυνόμευσης.

Μάλιστα, οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι μελλοντικά θα ζήσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων που θα παρουσιαστούν και θεωρούν ότι δεν πρόκειται τα προβλήματα να εξομαλυνθούν, καθώς ακόμη και σήμερα με τη λειτουργία πέντε αστυνομικών τμημάτων οι πολίτες αισθάνονται ανασφαλείς.

Πάντως, οι πρώτες ζυμώσεις για τη συγχώνευση των τμημάτων είχαν γίνει τον περασμένο Νοέμβριο, κατά την έλευση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημοσίας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη. Τότε είχαν εκφραστεί ορισμένες ενστάσεις τόσο από τους συνδικαλιστές όσο και από δημάρχους, στις περιοχές των οποίων καταργούνταν αστυνομικά τμήματα. Φαίνεται ότι η πρόταση για συγχωνεύσεις είχε ληφθεί από καιρό και βασίστηκε στο σχέδιο που είχε καταρτίσει η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξης.

Μετά την επιτυχημένη προσπάθεια του Δήμου Αιγίου να κρατήσει το Αστυνομικό Τμήμα Ακράτας, που αρχικά ήταν στα πλάνα του υπουργείου προστασίας του πολίτη για κατάργηση, τώρα που το θέμα των αλλαγών πανελλαδικά είναι επίκαιρο πάρα ποτέ, γίνεται μια ακόμα προσπάθεια ώστε να μην καταργηθεί και η Τροχαία Αιγίου, που βάσει σχεδίου οδηγείται σε συγχώνευση με το Αστυνομικό Τμήμα.

Ο δήμαρχος Θ. Παναγόπουλος, έχοντας μια ξεκάθαρη εικόνα της πόλης, ξέρει καλά πως αφού σήμερα, με την αυτόνομη λειτουργία της, δεν καθίσταται δυνατή η ρύθμιση της κυκλοφορίας σε κεντρικά σημεία της πόλης ή των πολυσύχναστων περιφερειακών κωμοπόλεων, είναι αδύνατη με την Τροχαία καταργημένη.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

Θα εισακουσθούν οι κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, που ζητούν 2 τουλάχιστον αστυνομικά τμήματα στην Πάτρα;
Θα παραμείνει αυτόνομη η Τροχαία Αιγίου, που αντικειμενικά έχει πρόσθετο έργο σήμερα έναντι προηγουμένων χρόνων;
Θ’ απαλλαγεί η ΕΛ.ΑΣ. από αλλότρια καθήκοντα που ουσιαστικά υπονομεύουν την αστυνόμευση και την ασφάλεια των πολιτών;
Θα ενισχυθεί η δραματικά αποδυναμωμένη Α.Δ. Αχαΐας με επαρκής αριθμό αστυνομικών; Με πόσους και πότε;

 

Διαβάστε επίσης