Με απόφαση-βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας "παγώνουν" προσωρινά όλοι οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις εργασίας στα νοσοκομεία και τα εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας νομικά πρόσωπα που πραγματοποιήθηκαν ή έχουν δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του άρθρου 97 του νόμου 4368/2016 και τη σχετική εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού!.
Παράλληλα, το ΣτΕ «μπλόκαρε» προσωρινά και το διαγωνισμό για την πρόσληψη 30 καθαριστριών με ατομικές συβάσεις εργασίας στο νοσοκομείο Καλαμάτας, κ.λπ..
Ετσι βρίσκονται στον αέρα οι 40 θέσεις εργασίας που αφορούν στον τομέα της καθαριότητας, στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, έ.
Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη (σχετικά με τον διαγωνισμό στο νοσοκομείο Τρικάλων και τις ενέργειες της Δικαιοσύνης) στις οποίες είχαν για μία ακόμα φορά αντιδράσει έντονα δικαστές και εισαγγελείς. Συγκεκριμένα, η αστυνομία Τρικάλων συνέλαβε δύο διοικητικά στελέχη του Νοσοκομείου Τρικάλων, το διευθυντή και υποδιευθυντή της νοσηλευτικής μονάδας. Τα δύο στελέχη συνελήφθησαν καθώς προσέλαβαν καθαρίστριες με ατομικές συμβάσεις εργασίας και μετά από μήνυση που κατέθεσε ο εργολάβος καθαριότητας, αλλά και προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο δικαστής του τοπικού Πρωτοδικείου.
Ο κ. Πολάκης με ανάρτηση του στο facebook ξέσπασε κατά της Δικαιοσύνης. Άμεσα οι δηλώσεις και τα σχόλια του κ. Πολάκη έλαβαν απάντηση από τις δικαστικές ενώσεις οι οποίες έκαναν λόγο για «νοοτροπίες και πρακτικές που δεν συνάδουν με τη θεμελιώδη αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αυτή της διάκρισης των λειτουργιών σε δικαστική, νομοθετική, εκτελεστική» και «εγείρουν ζητήματα συνταγματικής ασέβειας στους θεσμούς».
Όσο αφορά τη σημερινή απόφαση του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ εκδόθηκε μετά από προσφυγές που είχαν καταθέσεις δύο εταιρίες σε περιφερειακά Διοικητικά Δικαστήρια: α) για τη σύναψη 30 ατομικών συμβάσεων έργου με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας και τα υπαγόμενα σε αυτό παραρτήματά του, β) για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου και 3) για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας.
Οι εν λόγω δυο εταιρείες είχαν ζητήσει να εισαχθούν οι αιτήσεις τους προς συζήτηση στο ΣτΕ, σύμφωνα με την διαδικασία της πρότυπης δίκης (νόμος 3900/2010) κάτι που έγινε δεκτό. Το αίτημα έγκειτο στο γεγονός πως «τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της συμφωνίας προς το Σύνταγμα και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των διατάξεων του άρθρου 97 του ν. 4368/2016 το οποίο έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων».
Σήμερα, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Ιωάννη Γράβαρη διέταξε στην μια περίπτωση την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας με την οποία: 1) κυρώθηκαν οι οριστικοί πίνακες επιτυχόντων της αρμόδιας επιτροπής για την επιλογή προσωπικού καθαριότητας των χώρων του εν λόγω νοσοκομείου, του κέντρου Ψυχικής Υγείας, κ.λπ., 2) εγκρίθηκε η σύναψη και η υπογραφή των συμβάσεων μισθώσεως έργου και 3) εγκρίθηκε η σύναψη και η υπογραφή ατομικών συμβάσεων μισθώσεως έργου.
Παράλληλα, στην δεύτερη περίπτωση διατάχθηκε η μη έκδοση απόφασης για την σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας καθαριστριών.
Υπενθυμίζεται, ότι το άρθρο 97 του νόμου 4368/2016 για τα μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: «Για την καθαριότητα των κτιρίων των κεντρικών, των αποκεντρωμένων και όλων εν γένει των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, μετά από απόφαση του Δ.Σ. τους, καθώς και των Ν.Π.Δ.Δ και των Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας, είναι δυνατόν να συνάπτονται ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου μέχρι την 31.12.2017 με ιδιώτες που απασχολούνται ή απασχολούνταν στον καθαρισμό των εν λόγω κτιρίων και στις υπηρεσίες καθαριότητας, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. Επίσης, είναι δυνατόν να συνάπτονται συμβάσεις παροχής υπηρεσιών σίτισης ή φύλαξης των κεντρικών, των αποκεντρωμένων και όλων εν γένει των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, των Ν.Π.Δ.Δ και των Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας με ιδιώτες που απασχολούνται ή απασχολούνταν με ατομική σύμβαση ή διαμέσου εταιρικού σχήματος, στον τομέα της σίτισης ή της φύλαξης αντιστοίχως, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».
Για τις δύο υποθέσεις αναμένεται η οριστική απόφαση του ΣτΕ.