Το θαλάσσιο μέτωπο και το λιμάνι

Του Παν. Μπούσμπουρα

Με μεγάλη ικανοποίηση διάβασα την είδηση για την κατ’ αρχή συμφωνία απελευθέρωσης μεγάλου μέρους του θαλάσσιου μετώπου. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους επί δεκαετίες αγωνίστηκαν για το σκοπό αυτό και βεβαίως στο Δήμαρχο και στον Πρόεδρο του ΟΛΠΑ  οι  οποίοι με την επιμονή τους και τον  ρεαλισμό που επέδειξαν κατά τη διαπραγμάτευση κατέληξαν, με τη βοήθεια και των συνεργατών τους, στη συμφωνία με την Κυβέρνηση.

Όπως συμβαίνει συνήθως, την αναγγελία της συμφωνίας ακολούθησε η διατύπωση επιφυλάξεων και ανησυχιών:

-Η κυριότερη αφορά την παραμονή του εμπορικού λιμανιού. Επισημαίνω ότι το σημερνό εμπορικό λιμάνι διαθέτει  κρηπιδοτοίχους συνολικού μήκους 1500μ  με βάθος 8.5-12.00μ.και χερσαία επιφάνεια 70.000τ.μ. Διατυπώθηκε η πρόταση, οι υποδομές αυτές αξίας εκατοντάδων εκ.   να αχρηστευθούν και να αντικατασταθούν με την υπό κατασκευή 5η νηοδόχο μήκους 230μ. και βάθους 10.00μ. στο νέο λιμάνι !! Η οποία επαρκεί, κατά τους εμπνευστές της ιδέας, να εξυπηρετήσει τη σημερινή μικρή εμπορική κίνηση. Δεν συνειδητοποιούν ότι με τη λογική αυτή καταδικάζεται κάθε προσπάθεια αύξησης της κίνησης, σε επίπεδο που να δικαιολογεί τη χρηματοδότηση νέου εμπορικού λιμανιού. Μην ξεχνάμε ότι η κατασκευή του νέου επιβατικού λιμανιού στην Ακτή Δυμαίων, εντάχθηκε μαζί με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε κοινοτικά προγράμματα πριν δύο δεκαετίες,  όταν η κίνηση αυξανόταν ραγδαία και η Εγνατία ήταν σε στάδιο προγραμματισμού. Με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ αμφίβολο αν θα ήταν επιλέξιμο για χρηματοδότηση. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες για κατασκευή νέου εμπορικού λιμανιού σύντομα.  Η πόλη πρέπει να ζήσει με αυτό που υπάρχει. Και να διεκδικήσει κατά προτεραιότητα τη χρηματοδότηση της αξιοποίησης των χώρων που θα αποδεσμευθούν.

  -Εκφράζονται φόβοι για διακίνηση νταλικών μεταξύ των δύο λιμανιών μέσα από το χώρο που παραχωρείται. Η εκτίμησή μου είναι ότι ο αριθμός τους είναι ελάχιστος και υπάρχει η Λ. Οθωνος-Αμαλίας. Θα μπορούσε ο Δήμος ή ο ΟΛΠΑ να τοποθετήσουν για μερικές ημέρες στο λιμενικό χώρο αυτόματο καταμετρητή ώστε να αποκτηθούν ακριβή στοιχεία.

  -Προβληματισμό προκαλεί η δημιουργία ποδηλατοδρόμου μέχρι την πύλη Νόρμαν. Είναι αυτονόητο ότι εφόσον θα οδεύει παράλληλα με το χώρο ISPS,  θα πρέπει να κατασκευασθεί δεύτερος φράχτης. Το ζήτημα είναι αν  νέος φράχτης θα έχει το μικρό ύψος του υπάρχοντος ή θα υψωθεί στο κέντρο της πόλης  ψηλό κιγκλίδωμα σύμφωνα με τις προδιαγραφές ISPS,  που θα θυμίζει στρατόπεδο. Αν ισχύει το δεύτερο, νομίζω ότι το όριο του χώρου ISPS θα πρέπει να μετακινηθεί κατά 60μ. περίπου στη νοητή προέκταση της οδού Αράτου και να συμπέσει με τη Ν. πλευρά του υποστέγου, ώστε ο ψηλός φράχτης να καλύπτεται οπτικά από τον όγκο του υποστέγου.

   -Θέμα που πρέπει να μελετηθεί με προσοχή είναι η προβλήτα παραβολής των κρουαζεροπλοίων-- αν και όταν έλθουν. Εχω την άποψη ότι η βέλτιστη λύση για την πόλη είναι να <<δένουν>> στο μώλο Αγ. Νικολάου--εφόσον το μέγεθος τους το επιτρέπει -- με ευέλικτη εφαρμογή των διατάξεων του ISPS code . Η όψη της πόλης που αντικρίζουν οι επιβάτες όταν το πλοίο <<δένει>> στη Β.  λεκάνη, δεν είναι ελκυστική και αρκετοί ηλικιωμένοι θα παραμείνουν στο πλοίο.  Ενώ στο μώλο Αγ.Νικολάου θα βρεθούν στο κέντρο της πόλης, θα μπορούν πεζή να επισκεφθούν τον Αγ. Ανδρέα, να περιδιαβάσουν στα μαγαζιά και οι νεώτεροι να ανέβουν και στο κάστρο. 

  -Τέλος επισημαίνω και πάλι ότι προϋπόθεση για να αξιοποιηθεί πλήρως το νέο απόκτημα της πόλης αποτελεί η υπόγεια διέλευση της νέας σιδ. γραμμής.