Η Δημοκρατία θεμελιώδης αξία

της Μαρίας Κυριακοπούλου, πρώην Βουλευτή, Μέλους Πολιτικού Συμβουλίου Κοινωνικής Συμφωνίας

42 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Μια μακρά περίοδος δημοκρατικής σταθερότητας που έδωσε νόημα και περιεχόμενο στις έννοιες της ελευθερίας, της ελευθεροτυπίας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας.

Πρωτόγνωροι θεσμοί μέσα από τους οποίους εκφράστηκε το σύνολο της κοινωνίας και επιτεύχθηκε μία ισορροπία ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος.

Παρά τις δημοκρατικές κατακτήσεις, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, την ανάπτυξη και την πρόοδο, τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η χώρα τα τελευταία έξι (6) χρόνια πέρασε σε μια άλλη εξάρτηση, εκείνη των δανειστών, και ενός στυγνού συστήματος οικονομικών συμφερόντων που ξεθεμελιώνει ό,τι σημαντικό κατακτήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτή η κρίση είναι μεταβατική.

Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός μεγάλου, κοινωνικού και πατριωτικού κινήματος για να βρει η πατρίδα μας τη χαμένη της αξιοπρέπεια, για να δώσουμε απαντήσεις στα καθημερινά ανθρώπινα κοινωνικά προβλήματα. Η κοινωνία δε θα μείνει υποταγμένη. Δεν πρέπει να κυριεύσει η απογοήτευση και η απαισιοδοξία. Όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου στο βιβλίο του «Η Ελευθερία του Ανθρώπου» «η αισιοδοξία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για δράση και η δράση τώρα δεν είναι μόνο δικαίωμά μας, είναι καθήκον μας».

Η Δημοκρατία ως θεμελιώδης αξία θα κυριαρχεί και θα στεριώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς για να υπερασπιστούμε την εθνική κυριαρχία της πατρίδας μας, την ειρήνη και την ελευθερία.

 

Διαβάστε επίσης