Με την αποψινή ψηφοφορία ολοκληρώνεται η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

δεν μπορει η κυβερνηση να συγκεντρωσει τους 200 βουλευτές

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό νόμο.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με την ψηφοφορία. Από την πρώτη ημέρα της συζήτησης, πάντως, έκλεισε οριστικά το θέμα της αναζήτησης των 200 βουλευτών που απαιτούνται ώστε να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες (και όχι μεθεπόμενες) εκλογές.

Κι αυτό γιατί μετά την ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής ότι θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία, οι 197 ψήφοι που εικαζόταν ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει το νομοσχέδιο (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ, δυο ανεξάρτητοι βουλευτές και ΧΑ), μειώνονται στους 179.

 

Ταυτόχρονη επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «καιροσκοπισμό και αδημονία», ενώ σημείωσε ότι «η απλή αναλογική αποτελούσε αίτημα της Δημοκρατικής Παράταξης από την εποχή του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και πάντοτε η παράταξη αυτή συνηγορούσε και συνέβαλε».

Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της παραχώρησης δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού στο μέλλον: «Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν. Κάντε λίγη υπομονή. Όταν θα έρθει το τέλος της τετραετίας και η κυβέρνησή μας δεν εκπληρώσει αυτό το εθνικό αυτό χρέος, θα είναι υπόλογη όπως εσείς που μπορούσατε να το κάνετε από το 2000 και δεν το κάνατε. Και το ζήτημα των περιφερειών θα το συζητήσουμε και θα δούμε ποιος έχει προτάσεις», κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.

«Από αύριο το βράδυ η κυβέρνηση θα υποστεί μεγάλη ήττα. Γιατί αν δεν ισχύσει ο εκλογικός νόμος που προτείνει σε αυτές τις εκλογές δεν πρόκειται να ισχύσει ποτέ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει καταστήσει σαφές. Αυτό το νόμο θα τον καταργήσουμε αμέσως μετά τις εκλογές, όταν θα γίνουμε κυβέρνηση». δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι σταθερή στην θέση της για ενισχυμένη αναλογική γιατί η χώρα χρειάζεται κυβερνησιμότητα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκοπιμότητες. «Η ΝΔ λέει όχι σε ένα εκλογικό σύστημα παράλογης λογικής. Δεν χρειάζεται η χώρα ένα εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής αλλά απλή λογική. Έχουμε εμπειρία της απλής αναλογικής. Εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και δημιούργησε 26 κυβερνήσεις με μέσο όρο ζωής 5 και κάτι μηνών. Αυτό είναι που θέλουμε;» είπε.

Έντονη κριτική στο κυβερνών κόμμα έκανε από το βήμα της Βουλής η πρώην γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει εξελιχθεί σε ένα νέο πολιτικό τζάκι και τσακώνεται με τη ΝΔ για το νέο εκλογικό νόμο, ενώ και οι δύο συμφωνούν στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, ψήφισαν όλοι μαζί το τρίτο μνημόνιο, ενώ συμφωνούν απόλυτα και στηρίζουν την επιθετική πολιτική του ΝΑΤΟ, όπως επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής».

Αναφερόμενη στα άλλα πολιτικά κόμματα, η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «ανεξάρτητα αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τον εκλογικό νόμο, συναντιούνται σε ένα πράγμα: Την κυβερνητική σταθερότητα, η οποία πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρχει κυβέρνηση μονοκομματική ή συνεργασίας, που θα διασφαλίζει τη διατήρηση ή και ανάπτυξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, θα καθιστά πιο βαθιά την ενσωμάτωση της Ελλάδας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, στις ανάγκες του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος».

Η απλή αναλογική είναι το εργαλείο για το χτύπημα στις δομές της διαπλοκής και με την έννοια αυτή θα πρέπει να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος καταλόγισε στη «συντηρητική παράταξη» ότι ιστορικά ήταν πάντα υπέρ ενισχυμένης αναλογικής. Παράλληλα, κατηγόρησε την Κεντροαριστερά για καιροσκοπισμό και σύμπλευση με την συντηρητική παράταξη, ενώ -όπως είπε- το Κέντρο παραδοσιακά ήταν υπέρ του συστήματος της απλής αναλογικής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που ανταποκρίνεται στην απαίτηση της κοινωνίας για Δημοκρατία και είναι συνεπές ως προς τη δημοκρατική πορεία της χώρας. «Αυτό αποδεικνύει ότι θέτουν πρώτο το καθήκον που τους ανέθεσε ο λαός» και ότι «δεν κάνουν καριέρα» είπε.

Συζήτηση άνευ ουσίας για λόγους αποπροσανατολισμού, χαρακτήρισε τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς και επανέλαβε ότι η Χρυσή Αυγή θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ηττάται στο θέμα του εκλογικού νόμου και γι' αυτό στη συνέχεια φέρνει άμεσα στη Βουλή το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, στην οποία εντάσσει τη νομοθέτηση της άμεσης επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, μια ρύθμιση που -όπως είπε- επιστρέφει την Ελλάδα στο Μεσοπόλεμο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επέκρινε το μέτρο του 3% για είσοδο στη Βουλή. Το ΚΚΕ, είπε, συμφωνεί με την ψήφο στα 17 έτη και επιδοκιμάζει την κατάργηση του μπόνους. Κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση του 3% και υπερψηφίζει εφαρμογή του νόμου από τις επόμενες εκλογές.

Εργαλείο διαμόρφωσης του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, Δανέλης, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να αξιοποιήσει όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως σήμερα, ανοίγοντας ουσιαστικό διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα.

Πλήρη νόθευση της λαϊκής βούλησης, χαρακτήρισε το μπόνους των 50 εδρών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γεώργιος Καρράς. Για το θέμα της ψήφου των αποδήμων είπε ότι, η Ελλάδα είναι χώρα μεταναστών και το κόμμα του θα ψηφίσει όποιο νόμο έρθει στην Βουλή, είτε από την κυβέρνηση είτε από την αντιπολίτευση.

«Αύριο ψηφίζουμε για εκλογικό νόμο, δεν ψηφίζουμε για την παραμονή της αναποτελεσματικής κυβέρνησης Σύριζα - ΑΝΕΛ» ανέφερε στην ομιλία του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΜΑΡ), ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα δώσει θετική ψήφο στο νομοσχέδιο.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ πως «ανταγωνίζονται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς» και πρόσθεσε ότι «η πρόταση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της πολιτικής σταθερότητας».

Για «μόνιμη πολιτική ασάφεια στη χώρα» έκανε λόγο στην ομιλία του ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης, Χάρης Θεοχάρης. «Κάνατε τα πάντα για να μείνετε στην καρέκλα, σήμερα θέλετε να καταστρέψετε την καρέκλα γιατί δεν μπορείτε να την κρατήσετε» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο Χάρης Θεοχάρης.

«Πιστεύετε πως εάν επρόκειτο να γίνει πράξη αυτός ο νόμος, που είναι σαφές και βέβαιον ότι δεν θα γίνει, θα μπορούσε η χώρα να κυβερνηθεί, όταν το κάθε κόμμα από τα τέσσερα που θα κυβερνούν θα έχει τη δυνατότητα να εκβιάσει τον πρωθυπουργό για το ένα ή το άλλο θέμα» αναρωτήθηκε, απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

«Γιατί δεν δίνετε μία απάντηση για το μαύρο χρήμα στην πολιτική και την κατάτμηση των περιφερειών; Γιατί δεν φέρατε την ψήφο των ομογενών; Ποιος είναι ο βαθύτερος λόγος που αρνείστε σε Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν;» πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη και σημείωσε: «Έρχεται η ΝΔ, πρέπει να την εμποδίσουμε να κυβερνήσει. Αυτό σας ενδιαφέρει, αλλά δεν υπάρχει κανένα εκλογικό σύστημα, το οποίο να μπορεί να σταματήσει τη βούληση του ελληνικού λαού».

Στη συνέχεια η βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλάβει την εξουσία θα ξεκινήσει διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να υπάρξει νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος θα διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή αναλογική εκπροσώπηση και την κυβερνησιμότητα της χώρας.

Επίσης, τάχθηκε υπέρ των μονοεδρικών περιφερειών, γιατί, όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η καλύτερη επικοινωνία των πολιτικών με τον λαό, χωρίς τη διαμεσολάβηση των μέσων ενημέρωσης.

Τέλος, αναφερόμενη στο θέμα των προγραμματικών συμφωνιών για τις μετεκλογικές συνεργασίες, σχολίασε τη σημερινή κυβερνητική συνεργασία, τονίζοντας ότι τα δύο κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση διαφωνούν σε όλα, από τις παρελάσεις μέχρι το θέμα των Σκοπίων και συμφωνούν μόνο στη νομή της εξουσίας.

«Για τις αρχές και τις αξίες που υπηρετούμε εμείς, είχαμε τρεις αλλεπάλληλες επιβραβεύσεις από τον ελληνικό λαό» ανέφερε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι από τη Μεταπολίτευση χρησιμοποιήθηκαν επτά διαφορετικοί εκλογικοί νόμοι ενισχυμένης αναλογικής, τους οποίους χαρακτήρισε νόμους νόθευσης και φαλκίδευσης της λαϊκής θέλησης. Έκανε λόγο για παραχάραξη της θέλησης του ελληνικού λαού από τα δύο «πάλαι ποτέ ισχυρά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ» και πρόσθεσε ότι αυτή η τακτική οδήγησε την ελληνική οικονομία στην κατάρρευση και στα μνημόνια.

«Η ασήμαντη Αριστερά του χθες είναι σήμερα κυβέρνηση» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος που έφερε η κυβέρνηση αποτελεί το αναλογικότερο μοντέλο.

«Η ΝΔ έχει γίνει σκιά του εαυτού της και το ΠΑΣΟΚ έχει έρθει σε κλινική κατάσταση» επισήμανε ο κ. Αποστόλου και κατέληξε λέγοντας πως «ο παλαιός πολιτικός κόσμος πρέπει να ξεμάθει από την παλαιά νοοτροπία».

Διαβάστε επίσης