Πάτρα: Ενημέρωση για τις «Χρηματοδοτικές ευκαιρίες προγραμμάτων LIFE & Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020» από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

προσέλκυσε το ενδιαφέρον

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Χρηματοδοτικές ευκαιρίες προγραμμάτων LIFE & Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020-Επερχόμενες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων» που διοργάνωσε ο ΕΛΚΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας την Τρίτη 5/7/2016 στο Συνεδριακό Κέντρο του Ιδρύματος.

Η ημερίδα προσέλκυσε το ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας τόσο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας όσο και των άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της περιφέρειας αλλά και εκπροσώπων περιφερειακών αρχών, ερευνητικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας κ. Βασίλης Τριανταφύλλου ο οποίος επισήμανε τη σημασία της δράσης αυτής του ΕΛΚΕ για την ανάπτυξη του ιδρύματος.

Η ημερίδα ήταν δομημένη σε δύο μέρη, σχετικά με το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον LIFE και το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Ιταλία ενώ το συντονισμό της είχε ο Αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης & Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών κ. Σπύρος Συρμακέσης.

Στο καλωσόρισμά του ο Αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης κ Συρμακέσης επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης κάθε χρηματοδοτικής ευκαιρίας και εργαλείου που δίνεται στα τριτοβάθμια ιδρύματα αλλά και την απαραίτητη συνέργεια ανάμεσα σε όλους τους φορείς της περιοχής προς αυτό το σκοπό.

Το πρώτο μέρος άνοιξε η κα Θεοδοσία Ανδρικοπούλου, στέλεχος του ΕΛΚΕ, παρουσιάζοντας τη δομή του προγράμματος LIFE και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το 2016.

Κατόπιν, το λόγο πήραν οι προσκεκλημένοι ομιλητές για να παρουσιάσουν τις δικές τους εμπειρίες σε παρόμοια έργα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενεργειακής απόδοσης και της βιοποικιλότητας.

Ο κ. Μιχάλης Κορνάρος, καθηγητής του τμ. Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματεύτηκε το ζήτημα της παραγωγής ενέργειας από αγροτοκτηνοτροφικά απόβλητα όπως αυτό διερευνήθηκε στο έργο INTEGRASTE.

Ο κ. Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, στέλεχος της Αναπτυξιακής Εταιρίας της ΠΔΕ, παρουσίασε την πιλοτική εφαρμογή συστήματος διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων και υγρών αποβλήτων ελαιουργείων για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού προϊόντος μέσω του έργου CONDENSE.

Ο κ. Θανάσης Γιανναδάκης, Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, επισήμανε την ανάγκη που χρειάζεται για αποδοτικές λύσεις στην ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος κάθε κτηρίου στην περιοχή μας.

Τέλος, ο κ. Γρηγόρης Ιατρού, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, επισήμανε την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου και τη βιώσιμη τουριστική αξιοποίησή του.

Στο δεύτερο μέρος, η κα Γωγώ Γαλάνη, στέλεχος του ΕΛΚΕ, η οποία ανέλυσε τις προτεραιότητες του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Ιταλία και τις λεπτομέρειες της 1ης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Έπειτα, οι προσκεκλημένοι ομιλητές τοποθετήθηκαν στρατηγικά σε κάθε ένα από τους άξονες προτεραιότητας του Προγράμματος. Αναλυτικότερα, ο κ. Στέφανος Παπαζησίμου, προϊστάμενος του τμήματος Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, επέδειξε τη βραβευμένη πρακτική Περιβαλλοντικής Εποπτείας με τη χρήση Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών.

Ο κ. Θεόδωρος Τσούμπελης, Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας, παρουσίασε τις θέσεις του οργανισμού για μια πιο ανταγωνιστική περιφέρεια, με έμφαση σε συνεργατικά δίκτυα για κρίσιμους τομείς της οικονομίας όπως η Αγροδιατροφή, ο Τουρισμός και ο Πολιτισμός.

Τέλος, ο κ. Τάκης Τριανταφύλλου, στέλεχος της ΑΔΕΠ, πρόβαλε το πλούσιο έργο του οργανισμού σε θέματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας στο πλαίσιο της πολιτικής των έξυπνων πόλεων.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και να συζητήσουν την από κοινού αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις μεταφορές.

Η αποδοχή της συγκεκριμένης εκδήλωσης αποτελεί κίνητρο για ακόμα περισσότερες συνεργατικές πρωτοβουλίες που θα εξυπηρετούν την πολιτική του ιδρύματος για τη διασύνδεση της έρευνας με την αγορά και την ανάδειξή του σε περιφερειακό πόλο καινοτομίας.

 

Διαβάστε επίσης