Τη δυνατότητα προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ για τα Δίκτυα Δήμων και Περιφερειών δίνει με διάταξη του πολυνομοσχεδίου το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως τονίζεται στην παρ. 3 του άρθρου 43* του πολυνομοσχεδίου «για την κάλυψη επειγουσών αναγκών είναι δυνατή η πρόσληψη τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού στα Δίκτυα Δήμων και Περιφερειών της παρ. 1, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, χωρίς την εφαρμογή στην περίπτωση αυτή των διατάξεων του ν. 2190/1994».
Το γεγονός ήδη προκαλεί αντιδράσεις ανάμεσα και σε αιρετούς, με το θέμα να τίθεται και στη χθεσινή συνεδριάση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, καθώς εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά με δεδομένο ότι ένας δήμος για να καλύψει τις ανάγκες του όσο επείγουσες κι αν είναι θα πρέπει να περασει από τη «βάσανο» του ΑΣΕΠ. Πόσο μάλλον που στο μεγαλύτερο Δίκτυο Δήμων, το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας** (φωτο) πρόεδρος είναι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.
Εκτός κι αν, όπως φοβούνται πολλοί, η διάταξη αυτή αποτελεί προάγγελο για αντίστοιχη ρύθμιση και για τους δήμους ή τα Νομικά τους Πρόσωπα.
Θεσμοθετήθηκαν με τον Καλλικράτη
Να σημειωθεί ότι τα Δίκτυα δήμων και περιφερειών θεσμοθετήθηκαν με το άρθρο άρθρο 101 του νόμου 3852/2010 (ΦΕΚ τεύχος Α 87 – Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης) το οποίο ορίζει ότι:
Δύο ή περισσότεροι δήμοι ή δήμοι και περιφέρειες, με κοινά χαρακτηριστικά, μπορούν να συνιστούν δίκτυα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 219 και 220 του Κ.Δ.Κ., με τη μορφή αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Άρθρου 741 του Α.Κ..
Τα ανωτέρω δίκτυα συνιστώνται με αποφάσεις των οικείων συμβουλίων των συμμετεχόντων Ο.Τ.Α., και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 267 του Κ.Δ.Κ., όπως ισχύει, και το Άρθρο 741 του Α.Κ..
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκοπών του δικτύου δύνανται να συμμετέχουν σε αυτό κοινωνικοί φορείς με σκοπούς αντίστοιχους αυτών του δικτύου, καθώς και πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα.
Με το καταστατικό τους καθορίζονται οι πόροι, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μελών, η διοίκησή τους και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οργάνωση και τη λειτουργία τους.
Ποια είναι τα κυριότερα Δίκτυα Δήμων
Τα κυριότερα Δίκτυα Δήμων είναι:
-Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας πρόεδρος είναι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ενώ στο Διοικητικό του Συμβούλιο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος και ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος
–Το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες του οποίου πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης, ενώ συμμετέχει και δήμαρχος του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ Δημήτρης Τσιαντής
-Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος του οποίου πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς
-Το νεοσύστατο Δίκτυο Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ) του οποίου πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος και στο Διοικητικό του Συμβούλιο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Βρηλισσίων Γιώργος Χονδροματίδης, ο δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης, ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης και ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας.
-Το Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων, του οποίου πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς (πρόεδρος και του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος), ενώ στο Διοικητικό του Συμβούλιο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης και ο δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης.
-Το (επίσης) νεοσύστατο Δίκτυο Πράσινων Πόλεων (ΔΕΠΠ) στο οποίο συμμετέχουν οι δήμοι Αθηναίων, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κοζάνης και Τρικκαίων.
-Η «Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων» η οποία ιδρύθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.
*Άρθρο 43
Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Δικτύων Δήμων & Περιφερειών
1.Τα Δίκτυα Δήμων & Περιφερειών του άρθρου 101 του ν. 3852/2010 καθίστανται δικαιούχοι:
α) του άρθρου 100 του νόμου 3852/2010, κατ’ εξαίρεση της παραγράφου 3 του άρθρου 267 του νόμου 3463/2006,
β) των άρθρων 48 και 49 του νόμου 4314/2014 τα οποία εφαρμόζονται αναλογικά.
Τα Δίκτυα Δήμων & Περιφερειών της παρ. 1 δύνανται να παρέχουν Τεχνική Υποστήριξη σε Δήμους και Περιφέρειες που υλοποιούν έργα ενταγμένα σε Περιφερειακά ή Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ν. 4314/2014
Για την κάλυψη επειγουσών αναγκών είναι δυνατή η πρόσληψη τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού στα Δίκτυα Δήμων και Περιφερειών της παρ. 1, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, χωρίς την εφαρμογή στην περίπτωση αυτή των διατάξεων του ν. 2190/1994.
** Η φωτο είναι από Εκδήλωση για την έναρξη της λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Μαραθώνος, που συνδιοργάνωσαν το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ), ο Δήμος Μαραθώνος και το ΚΕΠ Υγείας. Εικονίζονται ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.