Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα κατέχει καίρια θέση στην κινεζική στρατηγική για το Δρόμο του Μεταξιού

«Υπάρχουν προϋποθέσεις για επενδυτική εμπιστοσύνη και δυνατότητες επιστροφής στην ανάπτυξη»

Το περίφημο Σινικό Τείχος επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο.

Ο πρωθυπουργός ανέβηκε μάλιστα ως τον υψηλότερο πυργίσκο του νοτίου τμήματος του Τείχους.

Μετά την ξενάγησή του ο κ.Τσίπρας έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών εκφράζοντας τον βαθύ θαυμασμό του για ένα από τα μεγάλα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και των επιτευγμάτων του ανθρώπου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Wang Jianlin, πρόεδρο του χρηματο-οικονομικού κολοσσού της Κίνας Wanda Group, που δραστηροποιείται στους τομείς των εμπορικών ακινήτων, των επιχειρήσεων Πολιτισμού και των χρηματοδοτήσεων. Το 2015 το ενεργητικό του ομίλου ήταν 85,65 δισ. ευρώ και τα έσοδα του ανήλθαν σε 39 δισ. ευρώ. Ειδικά η Wanda Cultural Industry Group είναι ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Κίνας, με τέσσερεις τομείς δραστηριοτήτων: παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, αθλητικές διοργανώσεις, τουριστικές επιχειρήσεις, παιδική διασκέδαση.

Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Wanda Group, του οποίου ο πατέρας ήταν συνοδοιπόρος του Μάο στη θρυλική Μεγάλη Πορεία, εξέφρασε το ενδιαφέρον του κινεζικού κολοσσού για τη μαζική ανάπτυξη του κινεζικού τουρισμού στην Ελλάδα και για τη δημιουργία υποδομών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης. Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα. Μάλιστα, συμφωνήθηκε κλιμάκιο της Wanda Group να επισκεφθεί την Ελλάδα μετά από δυο μήνες και αφού γίνει η σχετική προετοιμασία.

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CCTV

Χθες το απόγευμα (ώρα Κίνας) ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι CCTV, που αποτελεί τον κυρίαρχο, κρατικό τηλεοπτικό οργανισμό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός μίλησε για την «αμοιβαία, επωφελή συμφωνία με την COSCO» που «ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας». Αναφέρθηκε στα ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια που εκπονεί η Ελλάδα και στις δυνατότητες συνεργασίας των δυο χωρών στους τομείς του Τουρισμού και του Πολιτισμού. Τόνισε ότι κοινό χαρακτηριστικό των δυο λαών αποτελεί η μακραίωνη πολιτιστική τους παράδοση.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επρόκειτο για μια δύσκολη κρίση, αλλά πλέον «τα δύσκολα είναι πίσω μας». Πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός έδειξε αντοχή και υπομονή, αλλά πλέον έκλεισε η πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση. «Για πρώτη φορά ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση του χρέους» είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν «προϋποθέσεις για επενδυτική εμπιστοσύνη» και «δυνατότητες για να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη». Πρόσθεσε ότι η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη κατά το β' εξάμηνο 2016.

Για το προσφυγικό, είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθερή δύναμη ειρήνης και συνεργασίας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. «Είμαστε περήφανοι που απέναντι στο προσφυγικό ρεύμα αναδείξαμε το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης την ώρα που άλλοι γύριζαν την πλάτη» είπε και επισήμανε ότι «η κρίση ασφάλειας δεν οφείλεται στην προσφυγική κριση. Χρειάζεται πολιτική ασφάλειας με επιστροφή στις αξίες της αξιοπρέπειας».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα συνιστά εξαιρετικό προορισμό για τους Κινέζους πολίτες, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας κατέχει καίρια γεωγραφική θέση, στο πλαίσιο της κινεζικής στρατηγικής «μια ζώνη, ένας δρόμος». «Η Ελλάδα βρίσκεται σε στρατηγική θέση και αυτό συμπίπτει με την κινεζική στρατηγική «μια ζώνη, ένας δρόμος». Αυτό είναι σημαντικό, διότι η Ελλάδα γίνεται πύλη εισαγωγής εμπορευμάτων αλλά και πολιτιστική πύλη» είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι επιδίωξη αποτελεί η εισαγωγή τεχνογνωσίας και καινοτομίας, οι ελληνικές εξαγωγές και η συνεργασία στον τομέα της Ναυτιλίας. Ειδικά για τον ναυτιλιακό τομέα, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει επισκευές κινεζικών πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία και συνέργειες ελληνικών και κινεζικών ναυτιλιακών εταιρειών. Συγχρόνως, καθώς η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο σταθμό στην Ευρώπη, μπορούν να αναπτυχθούν επενδύσεις, όπως logistic center στο λιμάνι του Πειραιά, υποδομές για συναρμολόγηση προϊόντων και εν γένει ανοίγονται δυνατότητες για να αναβαθμισθεί το λιμάνι.

Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι φιλική προς τους επενδυτές που αποσκοπούν στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Η Ελλάδα αποφάσισε να γίνει μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να αναπτυχθούν δυνατότητες χρηματοδότησης ελληνικών επενδύσεων σε ασιατικές χώρες και ασιατικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στην προοπτική συνεργασίας της Ελλάδας και με την τράπεζα των Brics και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι ένα δένδρο που έχει τις ρίζες του στη Δύση, αλλά απλώνει τα κλαδιά του σε Βορρά, Νότο και Ανατολή».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για τις επόμενες ημέρες

Αύριο ξεκινά το επίσημο μέρος της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα που περιλαμβάνει τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λ.Δ. της Κίνας Ζανγκ Ντετζιάνγκ, κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λ.Δ. της Κίνας Λι Κεκιάνγκ, διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, υπογραφή διμερών συμφωνιών και συμμετοχή σε επιχειρηματικό φόρουμ.

Την Τρίτη, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν και συνάντηση με τον πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας Ξι Γινπίνγκ.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Σαγκάη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba και τον πρόεδρο της COSCO. Θα επισκεφθεί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΖΤΕ. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ, θα επισκεφθεί το Μουσείο της Σαγκάης, θα συνανταθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες. Το ίδιο βράδι (τοπική ώρα Κϊνας) η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει από την Κίνα.

Διαβάστε επίσης