Πάστα φλόρα με φρέσκα βερίκοκα

Ένα γευστικό και δροσιστικό γλυκό

Υλικά

Για τη ζύμη
Για τη γέμιση

250γρ. βούτυρο φρέσκο + 2 κουτ. σούπας για το άλειμμα της φόρμας
125γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 αβγά ολόκληρα
1 πρέζα βανίλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ κιλό αλεύρι μαλακό
1 κοφτό κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
20 βερίκοκα ώριμα
2 ποτηράκια του κρασιού ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανιλίνη


ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΥΛΙΚΑ

Διαδικασία

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Ο καλύτερος τρόπος παρασκευής είναι να χρησιμοποιήσετε μίξερ. Ρίχνετε στον κάδο το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι και χτυπάτε μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Στην αρχή δουλεύετε τη ζύμη σε μικρή ταχύτητα και μετά σε μεγάλη.

Αμέσως μετά προσθέτετε τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι, το μπέικιν, τη βανίλια και το ξύσμα.

Αδειάζετε το μίγμα σε μια λεκανίτσα και το δουλεύετε με το χέρι για 1-2 λεπτά. Κάνετε μια μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί. 

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Χωρίζετε τα βερίκοκα στη μέση, βγάζετε το κουκούτσι και με ένα μαχαιράκι αφαιρείτε το σκληρό κομμάτι τους πάνω πάνω. Στη συνέχεια αδειάζετε τη ζάχαρη μαζί με ένα νεροπότηρο νερό σε μια κατσαρόλα και τη βάζετε στη φωτιά. Μόλις βράσει και λιώσει η ζάχαρη προσθέτετε τα βερίκοκα. Αφού πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε υπομονετικά μέχρι να εξαφανιστεί σχεδόν το νερό. Ρίχνετε μέσα τη βανίλια και αφήνετε να κρυώσουν λιγάκι. Τα περνάτε τότε από το μπλέντερ να γίνουν ένας πηχτός πολτός.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο, κρατάτε το ¼ της ποσότητας στην άκρη και βουτυρώνετε τη φόρμα της τάρτας (για να διευκολυνθείτε χρησιμοποιείτε μια αντικολλητική φόρμα που θα σας βοηθήσει στο ξεφορμάρισμα). Πιέζοντας την υπόλοιπη ζύμη την απλώνετε να σκεπάσει όλη τη φόρμα και τα πλαϊνά της.

Αδειάζετε τη μαρμελάδα μέσα στην τάρτα και τη στρώνετε με ένα μαχαίρι. Με τη ζύμη που κρατήσατε φτιάχνετε λεπτά κορδονάκια και τα τοποθετείτε πάνω από τη μαρμελάδα σταυρωτά. Σκεπάζετε την τάρτα με λαδόκολλα και την ψήνετε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά. Ξεφουρνίζετε και την αφήνετε να κρυώσει πριν τη σερβίρετε σε στρογγυλή πιατέλα.
 

Πηγή: olivemagazine.gr