«Ανοίγει» τον κόφτη ο στόχος για έσοδα ύψους 34 δισ - Το άγχος για την είσπραξη των εσόδων φαίνεται ήδη από τις κινήσεις της ΓΓΔΕ

του δημήτρη μπόκαρη

Ο εφιάλτης της ενεργοποίησης του κόφτη κρατά άγρυπνο το οικονομικό επιτελείο που θα πρέπει τώρα να εφαρμόσει τα φορολογικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

 

Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εισπράξει το δεύτερο μισό του χρόνου 31,8 δισ. ευρώ. Ο υπολογισμός αυτός είναι πλέον παρωχημένος με δεδομένα πλέον τα νέα μέτρα που προσθέτουν μόνο για το 2016 περίπου 1,2 δισ. ευρώ πρόσθετα βάρη. Από αυτά τα 750-800 εκατ. ευρώ αφορούν πρόσθετους άμεσους φόρους από τη μείωση του αφορολογήτου και την αλλαγή της κλίμακας για μισθωτούς και συνταξιούχους και 400 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ και των υπόλοιπων έμμεσων φόρων που ισχύουν από φέτος.

 

Τα 34 δισ. φόρων μέχρι και το τέλος του χρόνου θα πρέπει να εισπραχθούν, πράγμα δύσκολο, με δεδομένα τα χιλιάδες λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα οποία είναι η βασική αιτία αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον μήνα φτάνοντας το σύνολο με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στα 87,5 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου.

 

Την ίδια ώρα πηγές του ΥΠΟΙΚ υπολογίζουν ότι με την αρχή της καταβολής του φόρου εισοδήματος για το 2016 περίπου οι μισοί από τους 1,8 εκατ. φορολογουμένους που είχαν ρυθμίσει ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και σε 100 δόσεις θα αδυνατούν να συνεχίσουν να την καταβάλλουν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ρύθμιση και να είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή ακόμη και ακίνητης περιουσίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης κάνει συνεχείς εκκλήσεις για επανα-ρύθμιση των παλιών οφειλών έστω και στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

 

Το άγχος για την είσπραξη των εσόδων φαίνεται ήδη από τις κινήσεις της ΓΓΔΕ με τα ραβασάκια και τις τηλεφωνικές ειδοποιήσεις στους φορολογουμένους με καθυστερούμενες οφειλές ακόμη και 50 ευρώ.

 

Η μεγαλύτερη δυσκολία θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον γ.γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλή ο αυξημένος για περίπου 600.000 φορολογουμένους ΕΝΦΙΑ θα εκκαθαριστεί φέτος τον Αύγουστο, οπότε η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να πληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Μαζί θα πρέπει να πληρωθεί και η δεύτερη δίμηνη δόση από τον φόρο εισοδήματος (η πρώτη θα πρέπει να πληρωθεί έως τέλος Ιουλίου) ενώ όσοι φορολογούμενοι εξυπηρετούν ρύθμιση παλαιότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να καλύψουν και τη μηνιαία δόση της ρύθμισής τους και για τα παλαιότερα χρέη τους.

 

Την ίδια ώρα για φέτος δεν υπάρχει «λύση» της καθυστέρησης αποπληρωμών υποχρεώσεων του Δημοσίου σε μια προσπάθεια επίτευξης από την πίσω πόρτα του στόχου για δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ που έχει τεθεί για το 2016. Η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων βρίσκεται κάτω από το άγρυπνο μάτι των δανειστών οι οποίοι θα εκταμιεύσουν περίπου 4,3 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου για την αποπληρωμή οφειλών με καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες.

 

Οι υπο-δόσεις θα εκταμιεύονται μετά από πολλαπλούς ελέγχους και δεν θα επιτρέπουν καθυστερήσεις και πολύ περισσότερο νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

 

Παρέλαση… θεσμών

 

Στο μεταξύ από σήμερα ξεκινά η άφιξη στην Αθήνα εκπροσώπων ευρωπαϊκών θεσμών και των επικεφαλών των ομάδων των δανειστών προκειμένου να ενισχύσουν το θετικό κλίμα.

 

Πρώτος έρχεται σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και θα μιλήσει στην ΟΚΕ και τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

 

Στην Αθήνα έρχεται σήμερα και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος μάλλον θα «φέρει μαζί του» και τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή από το ΔΣ του ESM.

 

Η δόση δεν ήρθε χθες λόγω της εορτής του Αγίου Πνεύματος που είναι τραπεζική αργία για την Ελλάδα και αναμένεται να εμφανιστεί στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ σήμερα ή το αργότερο αύριο.

 

Ο κ. Ρέγκλινγκ θα συμμετέχει μαζί με τους κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Νικόλα Τζιαμαριόλι (ΕΜΣ) και Αλβάρο Περέιρα (ΟΟΣΑ) σε συνέδριο του Economist που θα γίνει σε παραθαλάσσιο συγκρότημα στην Αθήνα με θέμα την πορεία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα της πρώτης αξιολόγησης.

Διαβάστε επίσης