Σταθάκης: Μπροστά μας εχουμε τα δύσκολα τον Σεπτέμβριο

15/06/2016 | 07:39

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην Βουλή στην συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο, παραδέχθηκε ότι αν και η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, υπάρχουν ακόμη αγκάθια για την κυβέρνηση που θα τα βρει μπροστά της τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Σταθάκης εντόπισε τα δύσκολα όταν ανοίξουν τα εργασιακά κατά τη δεύτερη αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο, λέγοντας χαρακτηριστικά ««Η πρώτη αξιολόγηση έχει ένα τμήμα. Το δεύτερο θα είναι η επόμενη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, που έχει δύσκολα θέματα, τα εργασιακά, δεν χωράει συζήτηση.»

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε όπως ήταν αναμενόμενο και στα θέματα ανάπτυξης.

«Χρειαζόμαστε μια δίκαιη ανάπτυξη, ικανή να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να μοιράσει δίκαια τα οφέλη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και υπογράμμισε ότι, «ούτε ο αναπτυξιακός από μόνος του, ή άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο μπορεί να αποτελέσει τον μοναδικό παράγοντα της μεταστροφής της οικονομίας σε μια αναπτυξιακή τροχιά». 

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη υπάρχουν δυο βασικές επιλογές για την ανάπτυξη. Η πρώτη στηρίζεται στην πολύ χαμηλά αμειβόμενη και ευέλικτη εργασία, τη χαμηλή φορολογία, την αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και εδράζεται στη γρήγορη ανάπτυξη κερδοφορίας και το μαζικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. 

«Η κυβέρνησή μας βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα» σημείωσε. Η επιλογή της για την ανάπτυξη, «δεν θα στηριχθεί σε αυτά τα δεδομένα, αλλά στο εξειδικευμένο και μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό – και με αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο, θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας». 

Συνεχίζοντας, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «χαοτική» την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση από τους δυο παλαιότερους επενδυτικούς νόμους, και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για δημαγωγία.

«Οι παλαιότεροι νόμοι άφησαν 6.000 επενδυτικά προγράμματα και 6,5 δισ. ευρώ χρωστούμενα. Ξεπαγώσαμε το Μάιο τα χρήματα τα οποία είχαν δεσμευτεί από την Κομισιόν. Ορίσαμε διορία για τις παλιές επενδύσεις και δεσμεύσαμε πραγματικούς και όχι φανταστικούς πόρους για την πληρωμή 2,5 δισ. ευρώ εντός πενταετίας ή επταετίας», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας. Στο εξής, πρόσθεσε, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες της αξιολόγησης και θα ολοκληρώνονται σε διάστημα από τρεις έως πέντε μήνες.

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βαρύ χτύπημα της Ασφάλειας Πάτρας σε συμμορία απατεώνων-Απέσπασαν πάνω από 120.000 ευρώ-Συνελήφθη γυναίκα, “στο κόλπο” και ενεχυροδανειστήρια της πόλης

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

Πάτρα: 46χρονος κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και κατέληξε

Πάτρα: Αρνήθηκαν τις κατηγορίες αναισθησιολόγος και νοσηλευτής για τον θάνατο της 27χρονης Δώρας

Πάτρα: Άμεση σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ του επίδοξου ληστή του μίνι μάρκετ