SOS εκπέμπουν επιστήμονες: Ο Ζίκα μεταδίδεται μέσω στοματικού σεξ ίσως και από τα φιλιά!

Γιατί υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή

Μια 24χρονη παρουσίασε συμπτώματα του ιού - Η ίδια δεν είχε ταξιδέψει ποτέ, αλλά ο σύντροφός της μόλις είχε γυρίσει από Βραζιλία - Η γυναίκα κόλλησε τον ιό είτε μέσω στοματικού σεξ είτε μέσω των φιλιών.

Η εν λόγω 24χρονη από τη Γαλλία, χτυπήθηκε από την ασθένεια αφότου ο σύντροφός της επέστρεψε από τη Βραζιλία, όπου υπάρχει έξαρση του ιού. Υπό το φως του νέου αυτού και ιδιαίτερα ανησυχητικού γεγονότος, οι γιατροί ζήτησαν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την πιθανότητα μετάδοσης του ιού από το στόμα μέσω του σπέρματος.

Η μεγάλη εξάπλωση της επιδημίας Ζίκα που ξεκίνησε στη Βραζιλία, προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό, μετά από χιλιάδες περιπτώσεις μικροκεφαλίας σε μωρά, συνδέονται με γυναίκες που μολύνθηκαν με τον ιό ενώ ήταν έγκυες. Η μικροκεφαλία προκαλεί τα μωρά να γεννηθούν με ασυνήθιστα μικρά κεφάλια και γενετικές ανωμαλίες. Ο ιός έχει επίσης συνδεθεί με το σύνδρομο Guillain-Barre, μια σοβαρή κατάσταση του περιφεριακού νευρικού συστήματος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Τώρα, οι γιατροί από το Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale, Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας, στο Παρίσι, έχουν γράψει μια επιστολή προς το περιοδικό New England Journal of Medicine περιγράφοντας την υπόθεση.

Λένε ότι η 24χρονη γυναίκα ανέπτυξε πυρετό, μυϊκούς πόνους, πόνους στις αρθρώσεις και ένα εξάνθημα με φαγούρα, στις 20 Φεβρουαρίου. Το εξάνθημα απλώθηκε στην κοιλιά, τα χέρια και τα πόδια της - και ήταν άρρωστη για περίπου μια εβδομάδα. Η γυναίκα ποτέ δεν είχε ταξιδέψει σε περιοχή όπου υπήρχε έξαρση του Ζίκα - ούτε είχε κάνει μετάγγιση αίματος - έναν ακόμα γνωστό τρόπο να μεταδοθεί ο ιός.

Αλλά ο 46χρονος σύντροφός της είχε μόλις επιστρέψει από το Ρίο ντε Τζανέιρο - όπου ο Ζίκα είναι σε επικίνδυνα επίπεδα. Κατά την τελευταία εβδομάδα του στη Βραζιλία, είχε πυρετό, κεφαλαλγία και εξάνθημα -γνωστά συμπτώματα του ιού- αλλά η ασθένειά του είχε περάσει όταν γύρισε στη Γαλλία στις 10 Φεβρουαρίου. Μεταξύ 11 και 20 Φεβρουαρίου, το ζευγάρι έκανε σεξ επτά φορές, στις οποίες κάθε φορά η εκσπερμάτωση γινόταν μέσω στοματικού σεξ.

Κατόπιν η γυναίκα αρρώστησε και οι γιατροί υποπτεύθηκαν Ζίκα και έτσι το ζευγάρι παραπέμφθηκε άμεσα για εξετάσεις. Ο άντρας βρέθηκε να έχει υψηλά επίπεδα του ιού στο σπέρμα και το σάλιο του. Η γυναίκα είχε Ζίκα στα ούρα και το σάλιο της, και τα αντισώματα στο αίμα της. Αλλά ένα δείγμα αίματος από τον κόλπο της ήταν αρνητικό.

Στην επιστολή, οι γιατροί είπαν ότι τα δεδομένα υποστηρίζουν τη θεωρία ότι ο ιός μεταδόθηκε σεξουαλικά - είτε δια στόματος είτε κατά τη συνουσία.

Πρόσθεσαν ότι μπορεί να έχει περάσει από τον άνδρα στη γυναίκα ακόμα και μέσω φιλιών.

Έγραψαν: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι δεν συνέβη μετάδοση μέσω του σπέρματος αλλά μέσω άλλων βιολογικών υγρών, όπως προ-σπερμάτικές εκκρίσεις ή σάλιο που ανταλλάσσεται μέσω φιλιών».

Υπό το φως της ιστορίας αυτού του ζευγαριού, οι γιατροί ζήτησαν καλύτερες συμβουλές σχετικά με τη μετάδοση Ζίκα στους ανθρώπους που είναι σεξουαλικά ενεργοί.

Πρόσθεσαν: «Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πόσο καιρό χρειάζονται οι άνδρες που επιστρέφουν από μια περιοχή όπου μαστίζεται από Ζίκα, για να δραστηριοποιηθούν σεξουαλικά χωρίς προφυλακτικό, είναι τουλάχιστον απαραίτητες»

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ