Εικόνες από την Πάτρα του μέλλοντος

Του Γιώργου Τελώνη

Βρέθηκα σε μια πόλη όπου εντυπωσιάστηκα όταν διαπίστωσα ότι, περπατώντας σε έναν κεντρικό πεζόδρομο της, έδινα με το βηματισμό μου ενέργεια στα καταστήματα της περιοχής!

Κι αυτό γιατί ο πεζόδρομος ήταν στρωμένος με ειδικά ενεργειακά πλακάκια, ενώ παρατήρησα ότι και στις στέγες κτιρίων ήταν τοποθετημένες ανεμογεννήτριες που τους εξασφάλιζαν ενεργειακή αυτονομία.

Και ήταν εκεί, που είδα επίσης κάτι που μού προξένησε μεγάλη εντύπωση. Ένα πρωτόγνωρο μέσο μαζικής μεταφοράς. Επρόκειτο για ένα όχημα κινούμενο πάνω σε ράγες, το οποίο επέτρεπε την παράλληλη κίνηση οχημάτων, ύψους έως 2 μέτρων, κάτω απ’ αυτό.

Όμως, οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν σ’ αυτές τις εικόνες. Εμβρόντητος αντίκρισα στη συνέχεια ένα ευφυές πάρκο ενοικίασης μέσων μεταφοράς, με τη λειτουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που επέτρεπε στους χρήστες της να μοιράζονται το ίδιο αυτοκίνητο για την ίδια διαδρομή, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ελάφρυνση του κυκλοφοριακού φόρτου.

Και για όποιον ήθελε, σώνει και καλά, να χρησιμοποιήσει το δικό του αυτοκίνητο, το μόνο που δεν τον απασχολούσε ήταν εάν και κατά πόσο μπορούσε να βρει εύκολα μέρος για να παρκάρει.

Πέραν του ότι υπήρχαν ασφαλείς χώροι στάθμευσης, οι θέσεις πάρκινγκ στον πολεοδομικό ιστό ήταν εφοδιασμένες με ειδικούς αισθητήρες που έδιναν σήμα στον ενδιαφερόμενο οδηγό για το αν η θέση στάθμευσης που επιθυμεί για το αυτοκίνητο του έχει καταληφθεί ή όχι.

Σε γενικές γραμμές είδα μια «έξυπνη» πόλη, η οποία με μια σειρά εξελιγμένων τεχνολογικών εφαρμογών εξοικονομούσε χρόνο και χρήμα. 

Και ποια ήταν η πόλη αυτή; Μα η Πάτρα που μπορούμε να ζήσουμε στο εγγύς μέλλον και βρίσκεται, ήδη, σχεδιασμένη επί χάρτου!

Γεγονός που διαπίστωσα την περασμένη Τρίτη στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαϊας, όπου πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα: «Η Πάτρα είναι έξυπνη πόλη».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι ιδέες και κατ’ επέκταση  το όραμα των φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών για να καταστεί η αχαϊκή πρωτεύουσα μια πραγματικά «έξυπνη πόλη», εικόνες της οποίας περιέγραψα παραπάνω.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν ολοκληρωμένα αποτελέσματα από το πανεπιστημιακό ίδρυμα της πόλης μας με αντικείμενο τις «έξυπνες» λειτουργίες σ’ αυτήν.

Επιπλέον, κι ως ένας επαγγελματίας που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη λιμενική ζώνη, με ικανοποίηση διαπίστωσα ότι από τις προτάσεις των φοιτητών δεν έλειπε το λιμάνι της  Πάτρας.

Συγκεκριμένα, προτάθηκε η μελλοντική αναβάθμιση του ήδη εντεταγμένου λιμένα Πατρών στο ευρωπαϊκό δίκτυο ΤΕΝ-Τα και η ανάδειξή του σε κυρίαρχο πυρήνα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στην κατεύθυνση αυτή, ομάδα φοιτητών επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί στο λιμάνι κι ένα ευφυές σύστημα διαχείρισης αποθηκευτικού χώρου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η σχετική πρόσκληση για την εν λόγω εκδήλωση συνιστούσε ταυτόχρονα κι ένα ανοικτό κάλεσμα στους τοπικούς φορείς να προσέλθουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους στην προαναφερόμενη κατεύθυνση, με την προτροπή: «Να χτίσουμε στις βάσεις που μας προσφέρει η Πάτρα ώστε να λειτουργήσει σαν έξυπνη πόλη».

Αυτό από μόνο του είναι και το σημαντικότερο μήνυμα το οποίο πρέπει να λάβουμε και να το ερμηνεύσουμε σωστά, ξεκινώντας από μια δυσάρεστη διαπίστωση.

Η σύνδεση τόσο του Πανεπιστημίου όσο και των υπόλοιπων ιδρυμάτων Ανώτατης  Εκπαίδευσης (ΕΑΠ, ΑΤΕΙ)  με την τοπική κοινωνία, αν και αυτονόητη, εξακολουθεί να παραμένει στις μέρες μας ένα μείζον ζητούμενο.

Βέβαια, για το σκοπό αυτό έχουν γίνει μεμονωμένες προσπάθειες στο παρελθόν, χωρίς όμως να ενταχθούν σε μια συντονισμένη πρωτοβουλία εξελισσόμενη στο διηνεκές.

Κατά συνέπεια, τα εν λόγω εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν έχουν στην τοπική κοινωνία, αν και θα έπρεπε, τη δεσπόζουσα κι ενεργό συμμετοχή που τούς αρμόζει.

Επομένως, η συγκεκριμένη εκδήλωση του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, με το βλέμμα μάλιστα στραμμένο στο μέλλον, είναι ένα ακόμη ερέθισμα για να δούμε «ζεστά» στην προκειμένη περίπτωση τη σύνδεση μας με το Πανεπιστήμιο, παίρνοντας την αφορμή από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις που κατατέθηκαν ώστε η Πάτρα να γίνει «έξυπνη».

Η τεχνογνωσία υπάρχει, η βούληση του Πανεπιστημίου να συνδράμει στην επίτευξη αυτού του σκοπού είναι δεδομένη. Τι απομένει; Η άμεση ανταπόκριση της πόλης σ’ αυτήν την πρόσκληση – πρόκληση.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το λόγο έχουν τώρα πρωτίστως ο Δήμος Πατρέων και οι τοπικοί, παραγωγικοί, φορείς.

Σε μια αγαστή, γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία, θα πρέπει να σπεύσουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το πλαίσιο των σχετικών πανεπιστημιακών προτάσεων, επιδιώκοντας με θετικό πνεύμα  μια θεμιτή σύνθεση απόψεων.

Να δουν, από κοινού με το Πανεπιστήμιο, μέσα από την οπτική μιας συλλογικής αντίληψης, ποιες «έξυπνες» εφαρμογές μπορούν να υλοποιηθούν, πώς μπορεί να γίνει εφικτό το όραμα της Πάτρας του μέλλοντος, το οποίο δεν μάς περιμένει.  

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ