Τη Δεύτερα ξεκινά η λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στο Δήμο Θέρμης

Απαίτηση του δήμου είναι να μην ξεπεράσει τους χίλιους ο αριθμός των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν

Από Δευτέρα αναμένονται πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας που θα λειτουργήσει σε νοικιασμένο χώρο πρώην αποθήκης σιτηρών στο Δήμο Θέρμης καθώς μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες στο χώρο. Τα παραπάνω δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος ο οποίος τονίζει ότι έλαβε χθες διαβεβαιώσεις από τους εκπροσώπους του αναπληρωτή υπουργού για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής ότι «δεν υπάρχει καμία άλλη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Δήμο Θέρμης».

Ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι απαίτηση του δήμου είναι να μην ξεπεράσει τους χίλιους ο αριθμός των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν στην εν λόγω δομή και γνωστοποιεί ότι θα μεταφερθούν εκεί Σύριοι και Ιρακινοί που θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρι το Σεπτέμβριο, οπότε θα μεταφερθούν σε άλλα σημεία της χώρας.

Αναφέρει, εξάλλου, ότι «καθώς ανακινείται θέμα εγκατάστασης προσφύγων στα Λουτρά Θέρμης, το δημοτικό συμβούλιο επαναβεβαιώνει την κάθετη αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παράλληλα επαναλαμβάνει τη πάγια θέση του να αναλάβει ο δήμος το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί, επικαιροποιεί την απόφασή του να προτείνει το χώρο στα Τσαϊρια και δηλώνει ότι θα είναι θεματοφύλακας των συνθηκών λειτουργίας του νοικιασμένου χώρου που επιλέχτηκε από την κυβέρνηση, μέσω της επιτροπής μεταναστευτικής πολιτικής που έχει συστήσει ήδη ο δήμος».

Σημειώνεται ότι το απόγευμα, κάτοικοι των Βασιλικών και της Σουρωτής θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Θέρμης, για τη λειτουργία της δομής φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή τους.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου επισημαίνει ότι δέχεται καταγγελίες πολιτών αναφορικά με οχλήσεις τους από άτομα τα οποία τους ζητούν να μισθώσουν επαγγελματικούς χώρους, ανενεργές ξενοδοχειακές μονάδες, οικίες και αγροτεμάχια. «Η δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου θέλει να ενημερώσει τους δημότες μας ότι ουδέποτε έχει συνομιλήσει ή συναντηθεί με τα εν λόγω άτομα, τα οποία φέρονται να ανήκουν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα ο δήμος δηλώνει άγνοια όσον αφορά τη μίσθωση χώρων για τη φιλοξενία προσφύγων μεταναστών στα διοικητικά του όρια και σημειώνει ότι «με τον τρόπο αυτό δεν θα επέλθει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η αποσυμφόρηση του δήμου, όπως δεσμεύτηκε πριν λίγες ημέρες ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας».

Εξάλλου, για το ενδεχόμενο δημιουργίας χώρου φιλοξενίας προσφύγων στη Χαλκιδική ρωτήθηκε από το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος. «Οι δήμοι καθορίζουν τους χώρους. Από την ενημέρωση που έχω, και οι πέντε δήμοι της Χαλκιδικής απάντησαν στα αρμόδια υπουργεία ότι δεν διαθέτουν τους χώρους και τις υποδομές που απαιτούνται για να δεχτούν ικανό αριθμό προσφύγων. Σαφώς υπάρχει για την περιοχή της Χαλκιδικής τεράστιο θέμα αυτή τη χρονική περίοδο λόγω του τουρισμού» τόνισε ο κ. Γιώργος. «Βρισκόμαστε στην καλύτερη περίοδο από την πλευρά της υποδοχής τουριστών και ένα ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων στη Χαλκιδική θα ήταν καταστροφικό. Ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία ανήκει η Χαλκιδική έχει δεχτεί τεράστια προβλήματα λόγω του προσφυγικού. Ας μην την επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης