Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στην Χιροσίμα: Δεν ζήτησε συγγνώμη

Η ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΙΡΟΣΙΜΑ

Ο Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στο Πάρκο της Ειρήνης στη Χιροσίμα, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων, και έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το μέρος αυτό στην ιαπωνική πόλη που καταστράφηκε από αμερικανική ατομική βόμβα το 1945.

Ο Ομπάμα κατέθεσε στεφάνι από λουλούδια μπροστά στο κενοτάφιο, μέσα στο οποίο υπάρχουν δεκάδες τόμοι με τα ονόματα των θυμάτων της πυρηνικής βόμβας που έριξαν οι Αμερικανοί στην πόλη στις 6 Αυγούστου του 1945.

"Πριν από 71 χρόνια, ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό", δήλωσε ο Ομπάμα στην αρχή της ομιλίας του, ενώπιον χιλιάδων κατοίκων της πόλης, ανάμεσα στους οποίους παρίσταντο επιζήσαντες των επιθέσεων με πυρηνικά όπλα. Παράλληλα, τόνισε ότι το ανθρώπινο είδος απέδειξε ότι διέθετει τα μέσα για να αυτοκαταστραφεί. «Οι ψυχές των νεκρών μας μιλούν» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια μόλις λίγων ετών έχασαν τη ζωή τους περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι. «Άντρες, γυναίκες και παιδιά, που δεν διαφέρουν από εμάς. Πυροβολήθηκαν, χτυπήθηκαν, βομβαρδίστηκαν με δηλητηριάστηκαν από αέρια», συμπλήρωσε.

«Η εικόνα του σύννεφου σε σχήμα μανιταριού μας υπενθυμίζει τις αντιφάσεις της ανθρωπότητας» είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην ομιλία του. «Πόσο εύκολα μαθαίνουμε να δικαιολογούμε τη βία στο όνομα μίας υψηλότερης αιτίας», ανέφερε τονίζοντας ότι «οι ίδιες ανακαλύψεις της επιστήμης μπορούν να μετατραπούν σε όλο και πιο αποτελεσματικές φονικές μηχανές».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου, μπροστά από το μνημείο των θυμάτων της αμερικανικής ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, απηύθυνε έκκληση για την οικοδόμηση ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της πρώτης πυρηνικής επίθεσης στα χρονικά.

«Στεκόμαστε εδώ στη μέση αυτή της πόλης και αναγκάζουμε τους εαυτούς μας να φανταστούν τη στιγμή που έπεσε η βόμβα. Απλές λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν τόσο μαρτύριο. Κάποια μέρα οι φωνές δεν θα είναι πλέον μαζί μας ως μαρτυρίες, αλλά η μνήμη δεν πρέπει ποτέ να σβήσει. Αυτή η μνήμη γεμίζει τη φαντασία μας. Μας επιτρέπει να αλλάξουμε. Από εκείνη τη μοιραία μέρα έχουμε κάνει επιλογές που μας δίνουν ελπίδα. Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν σφυρηλατήσει όχι μόνο μια συμμαχία, αλλά μια φιλία. Η επίμονη προσπάθεια μπορεί να εξαλείψει κάθε πιθανότητα καταστροφής», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα και κατέληξε: «Ακόμα όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη σύνδεση του ενός προς τον άλλο ως ανθρώπινη φυλή. Μπορούμε να μάθουμε, μπορούμε να επιλέξουμε, μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας μία διαφορετική ιστορία, μία που κάνει την σκληρότητα λιγότερο αποδεκτή. Αυτοί που πέθαναν ήταν όπως εμείς. Οι κανονικοί άνθρωπο μπορούν να το αντιληφθούν αυτό. Δεν θέλουν περισσότερο πόλεμο. Θέλουν η ανάπτυξη της επιστήμης να βελτιώσει τη ζωή όχι να της δώσει τέλος. Τι πολύτιμο πράγμα είναι η ειρήνη».

 

Διαβάστε επίσης