Απελάθηκε ο ανταποκριτής της γαλλικής La Croix στο Κάιρο

Καταγγελίες για «υποχώρηση» της ελευθερίας τη έκφρασης στην Αίγυπτο

Ο ανταποκριτής στο Κάιρο της γαλλικής καθολικής εφημερίδας La Croix απελάθηκε χθες βράδυ από την Αίγυπτο, χωρίς να του δοθεί καμιά εξήγηση από τις αρχές, έγινε σήμερα γνωστό από την εφημερίδα.

Ανταποκριτής στην Αίγυπτο εδώ και δύο χρόνια, «ο Ρεμί Πιγκαλιό επέστρεφε από διακοπές στη Γαλλία τη Δευτέρα όταν κρατήθηκε στον έλεγχο του αεροδρομίου», δήλωσε ο Γκιγιόμ Γκουμπέρ, διευθυντής της εφημερίδας. «Έπειτα από μια νύχτα σε κελί, απελάθηκε χωρίς κανένα κίνητρο ενώ όλα τα χαρτιά του ήταν νόμιμα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ο δημοσιογράφος αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στο Παρίσι.

Μόλις έφθασε στην Αίγυπτο, η αστυνομία κατάσχεσε το διαβατήριο και το κινητό τηλέφωνο του γάλλου δημοσιογράφου, ο οποίος δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με την πρεσβεία παρά το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με τον διευθυντή της εφημερίδας, «φαίνεται πως οι αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών (μουχαμπαράτ) είναι η αιτία της απόφασης για την απέλαση».

«Τίποτα δικό μου δεν κατασχέθηκε, ούτε υπέστην κακομεταχείριση. Ουδεμία ανάκριση μου έγινε. Δεν έμαθα ποτέ και συνεχίζω να μην ξέρω γιατί η ελήφθη η απόφαση απαγόρευσης εισόδου στη χώρα», δήλωσε ο Ρεμί Πιγκαλιό στην εφημερίδα του πριν ανεβεί στο αεροπλάνο.

«Οι γαλλικές διπλωματικές αρχές ενημερώθηκαν, ωστόσο, παρά την παρέμβασή τους δεν επετράπη στον Ρεμί να εισέλθει στο αιγυπτιακό έδαφος», είπε ο Γκουμπέρ που δηλώνει ανακουφισμένος για το γεγονός ότι ο Ρεμί επιστρέφει σώος και αβλαβής «δεδομένων των δραματικών περιπτώσεων που έχουν σημειωθεί πρόσφατα».

Στις αρχές Μαΐου, το συνδικάτο των δημοσιογράφων στην Αίγυπτο κατήγγειλε την «υποχώρηση» της ελευθερίας τη έκφρασης στη χώρα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι σε «πόλεμο με τη δημοσιογραφία», μετά τη σύλληψη την Πρωτομαγιά δύο ρεπόρτερ στην έδρα του συνδικάτου.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι κατηγορείται από τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι επέβαλε ένα άκρως αυταρχικό καθεστώς που καταστέλλει βίαια οποιαδήποτε αντίδραση από τότε που απέπεμψε το 2013 τον ισλαμιστή προκάτοχό του Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε μιλήσει για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αίγυπτο στα μέσα Απριλίου, τονίζοντας πόσο αναγκαία είναι «η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία της έκφρασης» και είχε συζητήσει με τον αιγύπτιο ομόλογό του τις περιπτώσεις του «Γάλλου Ερίκ Λανγκ και του Ιταλού Τζούλιο Ρεγκένι».

Ο Ερίκ Λανγκ είχε συλληφθεί το 2013 στο Κάιρο από την αστυνομία και ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου μέσα στο κελί του «από συγκρατούμενους», σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία του Καΐρου.

Ο φοιτητής Τζούλιο Ρεγκένι είχε απαχθεί στο Κάιρο στις 25 Ιανουαρίου και βρέθηκε νεκρός εννέα ημέρες αργότερα μέσα σε χαντάκι. Το πτώμα έφερε σημάδια από φρικτά βασανιστήρια. Ο ιταλικός Τύπος και διπλωμάτες διαβεβαιώνουν ότι δολοφονήθηκε από μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, κάτι που η Αίγυπτος διαψεύδει κατηγορηματικά.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ