Πάτρα: Ανθρωπιστική βοήθεια στις φυλακές Αγίου Στεφάνου από την ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ μέσω του Ερυθρού Σταυρού

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ανθρωπιστικών Δράσεων της Εταιρείας Κοινωνική Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr με την υποστήριξη των Πολιτών Εν Δράσει www.politesendrasei.gr ολοκλήρωσε την προσπάθεια συλλογής και προωθεί ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους κρατούμενους των Φυλακών του Αγίου Στεφάνου Αχαΐας.

Συγκεντρώθηκαν και προωθούνται είδη χαμηλού κόστους που αγοράστηκαν (χονδρική-στοκ) με τα 1.000€ που προσέφεραν στην οργάνωση 73 μέλη και φίλοι της Κοινο_Τοπίας καθώς και 7 κούτες με είδη ένδυσης, υπόδησης, καθαριότητας, ατομικής υγιεινής κ.α. αξίας 600€ περίπου.

Η προσπάθεια αυτή, η οποία αποσκοπεί στην κάλυψη βασικών αναγκών των ατόμων που εκτίουν την ποινή τους αυτή την περίοδο για παραβατική συμπεριφορά, αποτελεί συμβολή της Κοινωνίας των Πολιτών στην ευθύνη της πολιτείας για στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Η προώθηση και διανομή του συνόλου της βοήθειας των 1.600€ γίνεται, όπως και τις άλλες φορές, σε συνεργασία με το Τμήμα φυλακών της Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και την πιστοποίηση για παρεμβάσεις σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Παράλληλα και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ανθρωπιστικών Δράσεων της Κοινο_Τοπίας πραγματοποιήθηκε α) διάλεξη-συζήτηση για το σωφρονιστικό σύστημα και τα καταστήματα κράτησης και ειδικότερα για το κατάστημα κράτησης Αγ. Στεφάνου με την Ελένη Αθανασοπούλου, ψυχολόγο (ΑΠΘ) και τον Κώστα Ζέρβα, κοινωνικό λειτουργό (ΤΕΙ Πάτρας) και β) προβολή της ταινίας ‘‘Το πείραμα’’ Dasexperiment (2001) σε σκηνοθεσία Oliver Hirschbiegel που βασίζεται σε ένα πραγματικό αντίστοιχο πείραμα, το Stanford Prison Experiment, που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ το 1971, πολύ πριν το Big Brother.

Σκοπός αυτών των δράσεων ήταν η γνωριμία από τους πολίτες του τρόπου λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος της Ελλάδας και των καταστημάτων κράτησης όπως αυτά προβλέπονται από τις κείμενες νομοθεσίες, το πως αυτά εφαρμόζονται στην πράξη, σύγκριση και αντιστοίχηση με τους προβληματισμούς και τις πρακτικές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών αλλά και ευαισθητοποίηση - ενεργοποίηση των πολιτών στο σημαντικό αυτό κοινωνικό θέμα.

0d7321c1-bbb5-40e6-b155-a000b9d1809b.jpg

48c327f3-3163-4065-8454-5a4e4139c36e.jpg

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ