Οι τελευταίες συμβουλές προς τους υποψηφίους ΑΕΙ και ΤΕΙ

Γραφει ο ιδιοκτήτης των Θεωρητικών Φροντιστηρίων «Στόχος», Ηρακλής Γιαννακόπουλος

΄Ηγγικεν … η ώρα !!! Μαγικές συνταγές για την επιτυχία δεν υπάρχουν. Τώρα πια το γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα. Οι περισσότεροι από εσάς έχετε … επενδύσει στην υπόθεση Πανελλαδικές και Εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο πάρα πολύ σε … χρόνο, κόπο και χρήματα για να πιστεύετε ότι κάποιο μαγικό ραβδί θα σας ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της επιτυχίας. Μπορείτε όμως να ολοκληρώσετε επιτυχώς αυτή τη σημαντική για σας προσπάθεια αν παραμείνετε ψύχραιμοι και να πιστέψετε σ΄ αυτό που κάνετε. Πώς μπορείτε να είστε λοιπόν και αποτελεσματικοί μετά από μια τέτοια προσπάθεια;
Ο ιδιοκτήτης των Θεωρητικών Φροντιστηρίων «Στόχος» Ηρακλής Γιαννακόπουλος, με «όπλο» την πολύχρονη εμπειρία του, δίνει τα δικά του «φώτα» με συμβουλές προς τους υποψηφίους: Αναλυτικά:


Ακολουθώντας τα εξής απλά για την επανάληψη και τα υπόλοιπα:

Επανάληψη της ύλης: υπάρχει χρόνος από σήμερα έως και τις εξετάσεις για ουσιαστική, πλήρη επανάληψη.

Οργάνωση του χρόνου που υπολείπεται σύμφωνα με το πρόγραμμα των πανελλαδικών και του όγκου της ύλης του κάθε μαθήματος. Να υπολογίσετε και να καταγράψετε σε πλάνο το χρόνο που θα αφιερώσετε σε κάθε μάθημα. Το πρόγραμμα αυτό είναι ανάγκη να είναι γραπτό και εμφανές στο χώρο μελέτης σας.

Διαβάστε τα πάντα χωρίς να υποτιμάτε ή υπερτιμάτε τίποτε. Αποφύγετε τη λογική των SOS ή εξαίρεσης θεμάτων που έχουν «πέσει»τα προηγούμενα χρόνια.

Χρησιμοποιήστε τα σχολικά βιβλία, τις προσωπικές και φροντιστηριακές σημειώσεις.

Εκμεταλλευτείτε τα περιθώρια απουσιών για το σχολείο και… απέχετε ώστε να κερδίσετε χρόνο σε συνεχές και αδιάλειπτο διάβασμα.

Μην αφήνεστε σε λογικές πανικού και υπερβολών –όχι στις ακρότητες. Μην ξενυχτάτε και εξαντλείστε. Είναι προτιμότερο να κοιμηθείτε νωρίς και να ξυπνήσετε πολύ νωρίς. Το απόγευμα για να ξεκουράσετε μυαλό και μάτια μπορείτε να αλλάξετε αντικείμενο.

Και για την δυσκολία της απομνημόνευσης όπου αυτή απαιτείται, θα ήταν αναγκαίο να κατέχετε την βάση, το γνωστικό αντικείμενο, σκόπιμο να λέτε σε κάποιον το κείμενο, το απόσπασμα που θέλετε να απομνημονεύσετε κι αν δεν μπορείτε να έχετε τέτοια βοήθεια ίσως να το γράφατε.

και τα υπόλοιπα είναι απαραίτητα

Φροντίστε ο χώρος που διαβάζετε να πληροί τις προϋποθέσεις (καθαρός, φωτεινός, ήσυχος, απομονωμένος).

Κάντε μικρά διαλείμματα που θα σας ανακουφίσουν, ανανεώσουν και ξεκουράσουν.

Ακολουθείστε σωστή διατροφή, τήρηση ωραρίων χωρίς υπερβολές, χωρίς να καταπονείται ο οργανισμός.

Και για την οικογένεια: ήρεμο περιβάλλον (η οικογένεια πρέπει να βοηθήσει σε αυτό σε όλους τους τομείς)


Τι να προσέχουν οι γονείς
• Δεν ασκούμε κριτική, ούτε κινδυνολογούμε.
• Δεν απαιτούμε από τα παιδιά μας να πετύχουν περισσότερα από όσα είναι ικανά ή περισσότερα από όσα εμείς στα χρόνια τους καταφέραμε.
• Δεν κάνουμε έλεγχο στον εξεταζόμενο την περίοδο των εξετάσεων.
• Δεν επιπλήττουμε τον εξεταζόμενο για τυχόν αποτυχίες.
• Δεν ξεχνάμε -οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι- τι σημαίνει ψυχική και σωματική δοκιμασία, δίνουμε θάρρος και ελπίδα στα παιδιά για να κερδίσουν έναν δύσκολο αγώνα.
• Αποφεύγουμε θορύβους (μουσική, τηλεόραση) μέσα στο σπίτι.

Τέλος, παραμονή, πριν τις πανελλαδικές, θα ολοκληρώσετε τη μελέτη σας νωρίς το απόγευμα, θα ετοιμάσετε ότι θα πρέπει να έχετε μαζί σας ταυτότητες, στυλό κλπ, άνετα κι ευχάριστα ρούχα για την επομένη, θα οργανώσετε πως και με ποιον θα πάτε το πρωί στις εξετάσεις και θα εξασφαλίσετε χρόνο για ελαφρύ δείπνο και επαρκή ύπνο.

Το επόμενο πρωινό, το πρώτο των εξετάσεων, έγκαιρα, με θετική ενέργεια και αποφασιστικά, ξεκινήστε με πίστη να διεκδικήσετε τίποτε περισσότερο από την ολοκλήρωση, την δικαίωση της προσπάθειας σας

… Μικρές ασκήσεις κατά του άγχους θα είναι χρήσιμες …. Όπως μικρά διαλείμματα μυαλού και σκέψης με θέματα που αγαπάτε η περιμένετε με χαρά να σας συμβούν , οικεία ακούσματα ή μουσικές που θα σιγοψιθυρίσετε ή θα φέρετε στο μυαλό σας…..

 ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ:
 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ:
• Το Δελτίο του εξεταζόμενου
• Την Αστυνομική ταυτότητα
• Στυλό (μπλε ή μαύρο) μολύβι, γόμα, γεωμετρικά όργανα (όχι μπλάνκο, όχι κομπιουτεράκι, όχι κινητό τηλέφωνο)
• Νερό ή αναψυκτικό
• Ξεκινήστε έγκαιρα από το σπίτι.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ:
• Διαβάζουμε τα θέματα δύο φορές τουλάχιστον. Την πρώτη φορά διαβάζουμε συνήθως επιπόλαια και μας διαφεύγουν πράγματα .
• Αρχίζουμε με την ερώτηση που ξέρουμε καλύτερα και προχωράμε στις υπόλοιπες χωρίς να καταναλώνουμε χρόνο σε μια δύσκολη ερώτηση ή ένα δύσκολο για μας θέμα.
• Χρησιμοποιούμε το πρόχειρο, όχι για να απαντήσουμε πλήρως τα θέματα αλλά για το «σκελετό» των απαντήσεων. Μη σπαταλήσετε το χρόνο σας σ’ αυτό, είναι επικίνδυνο.
• Γράφουμε καθαρά χωρίς μουντζούρες, προσέχουμε την ορθογραφία και το συντακτικό.
• Καταναλώνουμε ολόκληρο τον χρόνο των γραπτών εξετάσεων, δεν βιαζόμαστε να βγούμε.
• Ελέγχουμε τις απαντήσεις, διορθώνουμε με ηρεμία τα λάθη μας.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ:
• Το μόνο που πρέπει να σας απασχολεί είναι το επόμενο μάθημα. Μην αναλωθείτε στο τι κάνατε στο προηγούμενο.

ΓΙΑ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ:
Ναι, πάνω απ’ όλα είστε εσείς. Πάνω απ΄ όλα η υγεία σας, ψυχική και σωματική. Πάνω απ’ όλα να είστε ευτυχισμένοι. Για όλους εμάς, γονείς, καθηγητές, φροντιστήριο. Η επιτυχία δεν καταγράφεται με αριθμούς και μόρια. Και η αποτυχία, αν υπάρξει, δεν σημαίνει καταστροφή. Δεν χάνεται τίποτα και κανείς δεν χρεώνεται. Η προσπάθεια είναι που μετράει. Έπειτα από κάθε δυσκολία γινόμαστε δυνατότεροι, πεισμώνουμε και ξαναπροσπαθούμε. Ένα τωρινό εμπόδιο μπορεί να γίνει η αφετηρία για ένα δυναμικό ξεκίνημα.
Πιστέψετε σ’ αυτό που κάνετε, πιστέψτε στη δύναμη σας, πιστέψτε στον εαυτό σας. Οταν θέλετε κάτι πολύ, τίποτε και κανείς δεν θα μπορέσει να σας το στερήσει. Καλή επιτυχία σε όλους.

 

Διαβάστε επίσης