Bundestag: Τυνησία, Μαρόκο και Αλγερία είναι «ασφαλείς χώρες»

13/05/2016 | 17:28

Η Bundestag επικύρωσε σήμερα την καταχώριση της Τυνησίας, του Μαρόκου και της Αλγερίας στον κατάλογο των «ασφαλών χωρών» έτσι ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες που έχουν οι πολίτες αυτών των χωρών να αποκτήσουν άσυλο στη Γερμανία, όμως το μέτρο κινδυνεύει να μπλοκαριστεί από την Άνω Βουλή.

Το σχέδιο που πρότεινε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και έχει σκοπό να μειώσει τις αφίξεις μεταναστών από το Μάγρεμπ, μπορεί να απορριφθεί τον Ιούνιο από την Μπούντεσρατ, την άνω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, επειδή στο σώμα αυτό έχουν σημαντικό λόγο οι Πράσινοι και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Die Linke, που αντιτίθενται στο μέτρο.

Συνολικά 424 βουλευτές τάχθηκαν σήμερα υπέρ, 143 ψήφισαν κατά και τρεις απείχαν.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την καταχώριση αυτών των χωρών στον κατάλογο των ασφαλών χωρών, κυρίως λόγω των διακρίσεων σε βάρος των ομοφυλοφίλων, των παραβιάσεων της ελευθερίας της έκφρασης και των περιπτώσεων βασανιστηρίων που έχουν καταγραφεί.

«Είναι μια μαύρη Παρασκευή για το δικαίωμα ασύλου στη Γερμανία», δήλωσε ο Αντρέι Χούνκο, βουλευτής του Die Linke, ενώ η οργάνωση Pro Asyl θεωρεί πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.

Πέρυσι, περίπου 26.000 πρόσωπα από το Μάγρεμπ έφθασαν στη Γερμανία. Οι καταγόμενοι από το Μάγρεμπ αντιπροσωπεύουν ποσοστό μικρότερο του 1% των αιτήσεων ασύλου αλλά η επιστροφή στη χώρα τους είναι ένας πονοκέφαλος για τις γερμανικές αρχές επειδή γενικά δεν διαθέτουν αξιόπιστα έγγραφα ταυτότητας.

Η Γερμανία δέχθηκε το 2015 περισσότερους από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο, μια ροή που ανησυχεί ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης και έχει θέσει την Άγκελα Μέρκελ στο στόχαστρο της κριτικής λόγω της πολύ γενναιόδωρης, όπως χαρακτηρίζεται, πολιτικής της προς τους πρόσφυγες.

Η πίεση αυτή αυξήθηκε μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε σειρά σεξουαλικών επιθέσεων τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, οι δράστες των οποίων προέρχονταν κυρίως, σύμφωνα με την αστυνομία, από χώρες του Μάγρεμπ.

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βαρύ χτύπημα της Ασφάλειας Πάτρας σε συμμορία απατεώνων-Απέσπασαν πάνω από 120.000 ευρώ-Συνελήφθη γυναίκα, “στο κόλπο” και ενεχυροδανειστήρια της πόλης

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

Πάτρα: 46χρονος κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και κατέληξε

Πάτρα: Άμεση σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ του επίδοξου ληστή του μίνι μάρκετ

Αχαΐα: Στα ίχνη της ΕΛ.ΑΣ σκληρή συμμορία – Τα μέλη της εμπλέκονται σε τουλάχιστον μία ληστεία και μία διάρρηξη οικίας

Πάτρα: Παρέσυρε 27χρονη αστυνομικό με το ΙΧ της