Αχαΐα: Στα "κάγκελα" η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων για τα κριτήρια δωρεάν μεταφοράς μαθητών

Τι αναφέρουν σε επιστολή τους προς τους εμπλεκόμενους φορείς

Την άρση της κοινής υπουργικής απόφασης που θέτει χιλιομετρικά όρια για την δωρεάν μεταφορά των μαθητών και την εξαίρεση της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τα νέα μέτρα, λόγω της μικρής ηλικίας των μαθητών, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους και να στηρίξει η πολιτεία το δημόσιο σχολείο, ζητά με επιστολή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αχαΐας.

Η επιστολή έχει ήδη κοινοποιηθεί προς τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων στο Υπουργείο Παιδείας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, 

Αναλυτικά η επιστολή:

«Μεταφορά μαθητών από και προς τα σχολεία» Με βάση τη νέα ΚΥΑ 24001/6.2013 και με δεδομένη την μνημονιακή πολιτική λιτότητας και περικοπών στην Παιδεία, που μαστίζει το δημόσιο σχολείο, δόθηκαν πριν λίγο καιρό από τις οικείες Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης στα σχολεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μια σειρά φόρμες, μετά από αίτημα της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας, τις οποίες καλούνται να συμπληρώσουν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων και αφορούν σε στοιχεία για την μόνιμη κατοικία των μαθητών. Σκοπός της συλλογής των στοιχείων είναι η οργάνωση της μεταφοράς των μαθητών για το σχολικό έτος 2016-2017.

Οι τροποποιήσεις, που έχουν γίνει, ωστόσο φαίνεται να δυσχεραίνουν πολύ τις μετακινήσεις των μαθητών, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται πολύ μικρότερος αριθμός μαθητών δωρεάν με μισθωμένα πούλμαν από την νέα σχολική χρονιά, αφού θα απαιτούνται πολύ μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, ώστε να μπορεί ένας μαθητής να μεταφέρεται δωρεάν (προβλέπονται δηλαδή τουλάχιστον 1200 μέτρα απόσταση για μαθητές δημοτικού, 3000 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων και 5000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ).

Επιπλέον, με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται, ότι εφόσον υπάρχει δημόσια ή δημοτική αστική ή υπεραστική συγκοινωνία, απαιτείται απόσταση μεγαλύτερη των 1200 μέτρων για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 2500 μέτρα για μαθητές γυμνασίων και 4000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, προκειμένου να προμηθευτούν το Ειδικό Μαθητικό Δελτίο για τη μετακίνησή τους. Είναι άραγε ρεαλιστικό με αυτούς τους όρους να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών του δημοτικού, χωρίς την ύπαρξη μάλιστα κατάλληλου συνοδού; Και δεν είναι μόνο αυτό.

Οι μαθητές ακόμα και των πρώτων τάξεων του δημοτικού, μπορεί να χρειαστεί να περπατούν συνολικά ως και 1200 μέτρα από το σπίτι τους ως την πλησιέστερη στάση και από την αποβίβασή τους ως το σχολείο, προκειμένου να τους χορηγηθεί το Ειδικό Μαθητικό Δελτίο! Αποτέλεσμα δεν θα είναι να αυξηθεί μοιραία η μαθητική διαρροή; Γιατί επίσης απαιτείται η προσκόμιση αντιγράφου του εντύπου Ε1 από τους ενδιαφερόμενους γονείς; Μήπως άραγε πρόκειται να μπουν εισοδηματικά κριτήρια ως προς την δωρεάν μετακίνηση των παιδιών; Όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν στην εκπαίδευση τη στιγμή που οι συγχωνεύσεις σχολείων, οι αλλαγές στο θεσμό του ολοήμερου, αλλά και η δύσκολη οικονομική κατάσταση των περισσότερων οικογενειών αυξάνουν τις ανάγκες για δωρεάν μετακίνηση των παιδιών τους. Η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι θεμελιώδες δικαίωμα κάθε μαθητή και η ισότητα ευκαιριών και η μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση της πολιτείας.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αχαΐας αφουγκραζόμενη την αγωνία εκατοντάδων οικογενειών για τη φοίτηση των παιδιών τους την επόμενη σχολική χρονιά συνήλθε σε ΔΣ και ζητά:

  • να μην εφαρμοστούν τα χιλιομετρικά όρια της ΚΥΑ, τα όποια καταργούν ουσιαστικά και στην πράξη το δικαίωμα των μαθητών να μεταφέρονται δωρεάν και με ασφάλεια στα σχολεία τους,
  • να εξαιρεθεί σε κάθε περίπτωση η Α/θμια Εκπ/ση από τα μέτρα αυτά λόγω της μικρής ηλικίας των παιδιών, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους και να στηρίξει η πολιτεία το δημόσιο σχολείο.

Με δεδομένο ότι η δημόσια εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε μαθητή και υποχρέωση της πολιτείας, παρακαλούμε όπως επιληφθείτε των αιτημάτων μας.

Με εκτίμηση Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος Δήμητρα Πανίτσα 

Η Γεν. Γραμματέας Αγαθή Ρογδάκη-Σταυρογιαννοπούλου

Διαβάστε επίσης