Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν

Νέος στόχος για τη CIA η εξόντωση του ηγέτη του ISIS

Πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν σε μια επιδρομή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν δήλωσε σήμερα ότι το να εξοντώσει τον ηγέτη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, θα είχε έναν σημαντικό «αντίκτυπο» στους κόλπους της τζιχαντιστικής οργάνωσης, η οποία επισκίασε την Αλ Κάιντα.

Ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε τη νύχτα της 1ης προς 2α Μαΐου του 2011 από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις που πραγματοποίησαν έφοδο στην κατοικία του στο Αμποταμπάντ, στο Πακιστάν.

Ο Μπρέναν παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC και ερωτήθηκε σχετικά με τη νύχτα εκείνη όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σε ολόκληρο τον πλανήτη τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

«Καταστρέψαμε ένα μεγάλο τμήμα (του δικτύου) της Αλ Κάιντα. Δεν έχει ολοκληρωτικά εξουδετερωθεί (…). Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε εντός των επόμενων ετών το νέο φαινόμεο του Ισλαμικού Κράτους» είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ.

Επομένως, ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους είναι το ίδιο «σημαντικός» με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, ρώτησε ο δημοσιογράφος του NBC τον Μπρέναν, ο οποίος σπάνια κάνει δηλώσεις στα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ναι, «είναι σημαντικός και εμείς θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος, δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό (…). Εάν βγάζαμε από τη μέση τον Μπαγκντάντι, πιστεύω ότι αυτό θα είχε ένα μεγάλο αντίκτυπο στην οργάνωση. Θα υποστούν τις επιπτώσεις» απάντησε ο διευθυντής της CIA.

Το Ισλαμικό Κράτος δεν «είναι μόνο μια μεγάλη οργάνωση, είναι ένα φαινόμενο. Δεν το βλέπουμε μονάχα στη Συρία και το Ιράκ, το βλέπουμε στη Λιβύη, στη Νιγηρία και σε άλλες χώρες» προειδοποίησε ο Μπρέναν αναφερόμενος στους πυρήνες που έχει αναπτύξει η εξτρεμιστική οργάνωση εκτός των προπυργίων της στη Συρία και το Ιράκ.

Διαβάστε επίσης