Πάτρα: Προχωρούν οι εργασίες στη "Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά" - Πως θα λειτουργήσει το σπίτι που γεννήθηκε ο μεγάλος μας ποιητής

τι σχεδιάζει ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Αθανάσιο Στεφανόπουλος

Χώρο αναφοράς αλλά και μελέτης του έργου του  Κωστή Παλαμά θα αποτελεί  η «Στέ­γη Γραμμάτων Κωστής Πα­λαμάς», στην οδό Κορίνθου 241, στην Πάτρα, εκεί όπου γεννήθηκε  ο μεγάλος μας ποιητής,  στις 13 Ιανουαρίου 1859.

 Το ισόγειο του κτιρίου θα λειτουργεί ως εκθετήριο και βιβλιοπωλείο, ενώ στον πρώτο όροφο θα λειτουργεί ψηφιακό τμήμα στα τρία δωμάτια της πρόσοψης, αί­θουσα μικρών εκδηλώσεων και αναγνωστήριο. Στα εκθέματα θα συμπεριληφθούν, ανάτυπα των εκδόσεών του  και άλλων   μουσειακών στοιχείων,  που θα μεταφερθούν από το Ίδρυμα «Κωστής Παλαμάς». Ανακοινώθηκε άλλωστε η  έναρξη της συνεργασίας του «Ιδρύματος Κωστή Παλαμά» και της «Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» με την συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μελλοντικά προβλέπεται  να υπάρχει στο κτίριο και ένας χώρος μελέτης του έργου της Ματθίλδης  Σεράο, της μεγάλης ιταλίδας συγγραφέως που γεννήθηκε στην οικία Παλαμά , το 1856, τρία χρόνια νωρίτερα από τον  εθνικό μας ποιητή.

Τα σχέδια παρουσιάστηκαν προ ημερών στην Πάτρα από τον  ελληνοαμερικανό  επιχειρηματία Αθανάσιο Στεφανόπουλος. Ο Πατρινής καταγωγής επιχειρηματίας, όχι μόνο αγόρασε και αναστήλωσε την οικία Παλαμά στην οδό Κορίνθου, αλλά και έχει εξασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια, τα έξοδα λειτουργίας της «Στέγης». Όπως εξήγησε ειδικός   τραπεζικός λογαριασμός θα εξασφαλίζει το κόστος συντήρησης του κτιρίου αλλά και τη λειτουργία  της «Στέ­γης Γραμμάτων Κωστής Πα­λαμάς» για τα επόμενα  60-70 χρόνια

Το έργο της αναστήλωσης έχουν αναλάβει Ο μηχανικός Σπύρος Δεμαρτίνος και ο αρχιτέκτονας Νίκος Μπακρώζης.

Διαβάστε επίσης