Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε σήμερα σειρά μέτρων που αποσκοπούν να ευνοήσουν την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, στην προσπάθεια να κατευνάσει την αντιπαράθεση για τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας που προκάλεσε συγκρούσεις και διαδηλώσεις.
«Η Γαλλία πρέπει να ακούσει τη νεολαία», δήλωσε ο Βαλς σε συνέντευξη Τύπου αφού παρουσίασε τα μέτρα, ύψους 400 έως 500 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, σε οκτώ οργανώσεις μαθητών και φοιτητών.
Η κύρια συνδικαλιστική οργάνωση των φοιτητών, η Unef, δήλωσε ότι είναι «ικανοποιημένη» από τα μέτρα αυτά που ανταποκρίνονται στις «διεκδικήσεις των νέων», αλλά δεν αποκήρυξε την κινητοποίηση εναντίον του σχεδίου νόμου και αναμένεται να διαδηλώσει εκ νέου στις 28 Απριλίου.
Από τότε που ανακοινώθηκε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης που αποσκοπεί να περιορίσει τα εμπόδια στις προσλήψεις ώστε να μειωθεί η υψηλή ανεργία, χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί νέοι, κατέβηκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν ένα υπερβολικά «φιλελεύθερο» νομοσχέδιο. Ένα μέτωπο που ανησυχεί την σοσιαλιστική κυβέρνηση, έναν χρόνο πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.
Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι και εκείνο το οποίο προβλέπει ότι οι νέοι που προέρχονται από φτωχές οικογένειες και έχουν υποτροφία μπορούν να αιτηθούν την παράτασή της, αφού πάρουν το πτυχίο τους και εν αναμονή της εξεύρεσης εργασίας - αλλά για τέσσερις μήνες το πολύ. Το μέτρο αφορά περίπου 126.000 νέους, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Προκειμένου να καταπολεμηθεί η αβεβαιότητα που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους και να ενθαρρυνθούν οι προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι τα συμβόλαια μικρής διάρκειας θα φορολογούνται στο εξής περισσότερο.
«Έπειτα από περισσότερο από έναν μήνα κινητοποιήσεων, είναι ώρα η κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματά μας», είχε δηλώσει χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Unef Ουιλιάμ Μαρτινέ.
Το σημερινό ραντεβού ήταν στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση καθώς οι οργανώσεις των νέων είναι πολύ ενεργές στην κινητοποίηση, στους δρόμους και στους αποκλεισμούς λυκείων και πανεπιστημίων.
Έναν μήνα μετά μια πρώτη κινητοποίηση, περίπου 120.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο (προχθές) σε όλη τη Γαλλία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Στις 9 Μαρτίου ήταν 224.000 και στις 31 Μαρτίου 390.000 διαδηλωτές στους δρόμους.
Οι διαδηλώσεις αμαυρώθηκαν από βία και πρόκληση ζημιών με εκατοντάδες προσαγωγές από τις δυνάμεις της τάξης.
Πολλοί νέοι συμμετέχουν εξάλλου στις συγκεντρώσεις πολιτών «Ολονυκτία», που ξεκίνησαν πριν από έντεκα ημέρες στην πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι και επεκτάθηκαν σε δεκάδες πόλεις, με αιτήματα που εκτείνονται πολύ πιο πέρα από την αμφισβήτηση του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις.