Αχαΐα - Ηλεία: Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφασίζει εν αγνοία των Δήμων για κέντρα φιλοξενίας προσφύγων - Ποια Δημοτικά Συμβούλια ψήφισαν "ΟΧΙ"

Εμπλοκή με το χώρο της Μυρσίνης

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο η διαδικασία για την χωροθέτηση εγκατάστασης προσφύγων στη Δυτική Ελλάδα, με τους Δημάρχους να προχωρούν σε συνεδριάσεις για την εξεύρεση εγκαταστάσεων φιλοξενίας και την Περιφέρεια να έχει ήδη προγραμματίσει μια ακόμα ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή αιρετών και φορέων για την προσεχή Δευτέρα, την ίδια ώρα πληροφορίες θέλουν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να τους παρακαμπτει επιλέγοντας αυτοβούλως, σημεία δημιουργίας κέντρων για τους πρόσφυγες, που ανήκουν στην δικαιοδοσία του.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του εγκαταλελειμμένου παραθεριστικού κέντρου «LM» στην Μυρσίνη του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, όπου εντός της ημέρας σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να αφιχθούν περίπου 300 πρόσφυγες, με το κόστος της διατροφής-σίτισης τους να εξασφαλίζεται από την 117 Πτέρυγα Μάχης Ανδραβίδας κατόπιν σχετικής εντολής του Υπ. Εθνικής Άμυνας.

Μάλιστα τις τελευταίες δυο ημέρες για την αποκατάσταση και τον καλλωπισμό των εγκαταστάσεων, έχουν "επιστρατευθεί" στρατεύσιμοι της 117 Π.Μ.

Η τακτική του Υπουργείου, έχει προκαλέσει ανησυχία και αντιδράσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους αιρετούς να δηλώνουν πως κάποιοι λειτουργούν πίσω από την πλάτη τους, εν αγνοία τους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη του σχεδιασμού μετεγκατάστασης προσφύγων.

Μάλιστα στην περίπτωση της Ηλείας, σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως υπάρχει εμπλοκή στην άφιξη των προσφύγων καθώς ο ο –εξ ημισείας- συνιδιοκτήτης του χώρου, που είναι ο Δήμος Φυλής Αττικής, δεν ήταν ενήμερος για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Στα κάγκελα βρίσκονται και οι κάτοικοι του Ριγανόκαμπου Πατρών, μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και εμφανίζούν τις εγκαταστάσεις της ΜΟΜΑ Πατρών, να προκρίνεται ως χώρος για την μετεγκατάσταση προσφύγων. Μάλιστα προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Αρνητική εισήγηση για προτεινόμενους χώρους κέντρων φιλοξενίας, υπήρξε από τα Δημοτικά Συμβούλια της Πάτρας, και Δυτικής Αχαΐας.

Ο Δήμαρχος Πατρεών Κώστας Πελετίδης, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος, αφού κατέστησε σαφές που δεν είναι υπέρ των κλειστών δομών τύπου γκέτο, ξεκαθάρισε πως ο Δήμος δεν διαθέτει υποδομή που να πληρεί τις προϋποθέσεις που θέτει η Κυβέρνηση για την μετεγκατάσταση προσφύγων.

Στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Δημοτικής ομάδας του Θανάση Παναγόπουλο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτεινόμενες θέσεις από τον Δήμαρχο Αιγιαλείας, απορρίφθηκαν και αποφασίστηκε το θέμα να επανέλθει σε νεά συνεδρίαση, την ώρα που το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Αχαΐας ψήφιζε ομόφωνα "ΟΧΙ" για κέντρο προσφύγων.

Η κοινή συνισταμένη ήταν ότι η περιοχή της δυτικής Αχαΐας είναι ήδη επιβαρυμένη με 4.000 μετανάστες, ενώ έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια απανωτά χτυπήματα που έχουν «πληγώσει» την τοπική οικονομία.

 

 

Διαβάστε επίσης