"Κλειδώνει" το Ασφαλιστικό με περικοπές στις επικουρικές

Όριο το άθροισμα κύριας και επικουρικής στα 1.400 ευρώ

Με όριο στα 1.400 ευρώ, άθροισμα κύριας και επικουρικής, έρχονται οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο μειώσεων που φαίνεται να «κλειδώνει» στις σκληρές διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο προβλέπει περικοπές με διπλό πλαφόνεφόσον όμως και οι δανειστές υποχωρήσουν κι αποδεχτούν αύξηση εισφορών, έστω και μερική.

Οι μειώσεις στις επικουρικές θα φτάσουν έως 40%.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφρασε την ελπίδα ότι το Σάββατο, που θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, θα μπορέσει να υπάρξει πρόοδος. «Δεν μπορώ να πω από τώρα, αν θα καταλήξουμε. Είμαι, όμως, λίγο πιο αισιόδοξος σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση» διευκρίνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η πλευρά των δανειστών φαίνεται να συμφωνεί σε μικρή αύξηση εισφορών καθώς και στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Οι δανειστές για πρώτη φορά συμφώνησαν να υπάρξει μικρή της τάξης του 1% αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εθνικής σύνταξης φαίνεται ότι το κοινό έδαφος θα βρεθεί στο να παραμείνει στα 384 ευρώ για τα 20 χρόνια ασφάλισης, αλλά να μειωθεί για τα 15 χρόνια ασφάλισης και να αυξάνεται σταδιακά μέχρι τα 20.

Οι δανειστές φέρονται να δέχονται τη βελτιωμένη πρόταση του υπουργείου Εργασίας για μικρή μείωση των ποσοστών μέχρι τα 25 χρόνια ασφάλισης, ώστε να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών, όπως απαιτούν οι δανειστές. Ωστόσο τα ποσοστά αναπλήρωσης θα κλειδώσουν το Σάββατο.

Σε ότι αφορά τις «αναγκαίες παραχωρήσεις της κυβέρνησης» αυτές φαίνεται ότι αφορούν κυρίως τις επικουρικές συντάξεις. Η ελληνική πλευρά μετά τις πιέσεις των δανειστών και την αποδοχή από μέρους τους της αύξησης των εισφορών, φέρεται να συμφώνησε σε στοχευμένες περικοπές επικουρικών συντάξεων με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, υπό τον όρο ωστόσο ότι η όποια μείωση δεν θα έχει ως αποτέλεσμα το άθροισμα κύριας επικουρικής να είναι κάτω από 1.400 ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης