Το Ισραήλ οικειοποιήθηκε μεγάλα κομμάτια γης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κοντά στη Νεκρά Θάλασσα και την παλαιστινιακή πόλη της Ιεριχούς, μετέδωσε σήμερα ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού.
Το ισραηλινό κίνημα Ειρήνη Τώρα, το οποίο παρακολουθεί τις εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ στα εδάφη που κατέλαβε με τον πόλεμο του 1967 και αντιτίθεται σ' αυτές, ανακοίνωσε πως αυτή η κατάληψη 2.340 στρεμμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάσχεση γης που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Όχθη.
Η οργάνωση ανέφερε πως υπάρχουν ήδη ισραηλινά σχέδια για την επέκταση γειτονικών εβραϊκών οικισμών και την ανέγερση τουριστικών και άλλων εμπορικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.
Ο επικεφαλής των παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει τις κατασχέσεις εδαφών. Οι περισσότερες χώρες θεωρούν ότι η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι παράνομη και εμπόδιο για την ειρήνη.
Σε ερώτηση που έθεσε το Ρόιτερς με email σχετικά με την πληροφορία του ραδιοσταθμού του στρατού, το γραφείο του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μοσέ Γιαλόν απάντησε: "Δεν έχουμε σχέση με το θέμα".
Φωτογραφίες μιας ισραηλινής ειδοποίησης κατάσχεσης --ένας εβραϊκός χάρτης και τα συνοδευτικά έγγραφα με τίτλο "Μια δήλωση κυβερνητικής ιδιοκτησίας"-- μεταδόθηκαν ωστόσο σήμερα μέσω του Twitter από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Η ειδοποίηση κατάσχεσης, η οποία φέρει ημερομηνία 10 Μαρτίου, αφορά 2.340 στρέμματα και φέρει την υπογραφή ενός αξιωματούχου ο οποίος αναφέρεται στον χάρτη ως "επόπτης κυβερνητικής ιδιοκτησίας και εγκαταλειμμένης ιδιοκτησίας στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια", όπως αποκαλούν οι Ισραηλινοί την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Αυτή η οικειοποίηση εδαφών είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει από τον Αύγουστο του 2014. Αφορά έκταση μεγαλύτερη από τα 1.540 στρέμματα που το Ισραήλ είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά τον Ιανουάριο ότι σκοπεύει να χαρακτηρίσει κυβερνητική ιδιοκτησία κοντά στη Νεκρά Θάλασσα. Οι πληροφορίες για τα σχέδια αυτά είχαν προκαλέσει τότε διεθνή καταδίκη.