Ηττα της Κλίντον στο Μίσιγκαν

ο τραμπ δειχνει ασταματητος

Μοιρασμένη η πρώτη εικόνα στους Δημοκρατικούς από τις εσωκομματικές διαδικασίες της Τρίτης, με τον Μπέρνι Σάντερς να κάνει την έκπληξη κατακτώντας το Μίσιγκαν και την Χίλαρι Κλίντον να παίρνει το Μισισίπι. Στους Ρεπουμπλικανούς πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε και στις δύο πολιτείες όπως και στη Χαβάη, ενώ στο Άινταχο εμφανίζεται νικητής ο Τεντ Κρουζ.

H απροσδόκητη, έστω και με μικρή διαφορά, επικράτηση του Σάντερς στο Μίσιγκαν είναι σοκ για την εκστρατεία της Κλίντον και δείχνει, αν μη τι άλλο, πως η μάχη στους Δημοκρατικούς θα δοθεί μέχρι το τέλος.

Μπορεί η πρώην ΥΠΕΞ να παραμένει αρκετά μπροστά στους εκλέκτορες που έχει μέχρι στιγμής διασφαλίσει, όμως η εικόνα της «ανέφελης προέλασής» της μετά τη Σούπερ Τρίτη δεν επιβεβαιώνεται.

Στο Μίσιγκαν, ο Σάντερς επικράτησε με 50% έναντι 48% που πήρε η Κλίντον. Η διαφορά μπορεί να είναι σχετικά μικρή, όμως οι προβλέψεις έδιναν αντίστροφή εικόνα.

Στο Μισισίπι αντιθέτως, η Χίλαρι κατήγε νίκη με μεγάλη διαφορά: Επικράτησε με 83% έναντι 17% που πήρε ο Σάντερς.

Στους Ρεπουμπλικανούς, η λιγότερο μοιρασμένη εικόνα προστίθεται στο σκηνικό «ρεύματος» του Τραμπ έναντι της προσπάθειας του μετώπου εναντίον του να συσπειρωθεί και να τον υπερκεράσει.

Στο Μίσιγκαν, ο Τραμπ επικράτησε με 37% ενώ ο Τεντ Κρουζ πήρε το 25%. Τρίτος, κι από πολύ κοντά, ήταν ο Τζον Κάσιτς με 24% ενώ τελευταίος ήρθε ο Μάρκο Ρούμπιο με 9%.

Στο Μισισίπι, η εικόνα είναι πιο πολωμένη, με τον Τραμπ να επικρατεί και εκεί, αυτή τη φορά με 47%, και τον Κρουζ να παίρνει 36%. Ο Κάσιτς πήρε 9% κι ο Ρούμπιο 5%.

Το Άινταχο ωστόσο έδωσε τη νίκη στον Τεντ Κρουζ με 43%. Δεύτερος ήρθε ο Τραμπ με 28%, τρίτος ο Ρούμπιο με 18% και τελευταίος ο Κάσιτς με 7%.

Η τελευταία από τις πολιτείες στις οποίες επέλεγαν οι Ρεπουμπλικανοί την Τρίτη ήταν η μικρότερη Χαβάη, και τελικά και εκεί επικράτησε ο Τραμπ με 45%. Δεύτερος ήταν ο Κρουζ με 32%, τρίτος ο Ρούμπιο με 12% και τέταρτος ο Κάσιτς με 10%.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ