Στην Πάτρα εντοπίζονται οι περισσότεροι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που είχαν εξαφανιστεί - Φόβοι ότι πέφτουν θύματα κυκλωμάτων

προσπαθουν να διαφυγουν από το λιμάνι

Στην Πάτρα έχουν βρεθεί τα περισσότερα από τα προσφυγόπουλα που είχαν εξαφανιστεί. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η προϊσταμένη επιτελείου του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, απαντώντας ουσιαστικά στους ισχυρισμούς της Europol ότι στην Ευρώπη έχουν χαθεί 10.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
 

Με βάση τα στοιχεία  της ΕΛΑΣ που έδωσε η ίδια στη δημοσιότητα, οι εξαφανίσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα μας ανέρχονται για το 2014 και το 2015 σε 1.481 και οι ανευρέσεις σε 385. Οι αναζητήσεις ανέρχονται σε 1.096. Από αυτά τα νούμερα η πλειονότητα των αναζητήσεων αφορούν αγόρια (1.080) και μόλις 16 είναι για κορίτσια.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι κάποια από τα άτομα έχουν εξαφανιστεί περισσότερες από μία φορά μέσα στο ίδιο έτος, τότε οι πραγματικοί αριθμοί των ασυνόδευτων παιδιών που αναζητούνται είναι τελικά μικρότεροι.

Όπως αναφέρουν εξάλλου πηγές της ΕΛΑΣ, σχεδόν το σύνολο των παιδιών που εξαφανίζονται αφορά σε ηλικίες μεταξύ 15-18 ετών, ένα μικρό ποσοστό από 10 έως 14 ετών, ενώ είναι πολύ μικρό το νούμερο των παιδιών κάτω των 10 ετών.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των ασυνόδευτων είναι από το Αφγανιστάν και τη Συρία. Οι υπόλοιποι είναι κυρίως από την Αίγυπτο, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Μαρόκο, το Μπαγκλαντές, την Παλαιστίνη, την Σομαλία, το Σουδάν και την Αλγερία.

Οι περισσότεροι εντοπίζονται εντός της ελληνικής επικράτειας και κυρίως στην Πάτρα, όπου προσπαθούν να διαφύγουν στην Ιταλία.

Στο εξωτερικό, οι περισσότεροι εντοπισμοί έχουν γίνει στην Αυστρία και τη Γερμανία, χωρίς όμως να είναι δυνατό να προσδιοριστεί ο αριθμός τους.

Η ανησυχία

Η μεγάλη ανησυχία που υπάρχει σε σχέση με τις εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων, είναι μήπως πέφτουν θύματα σε κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων, αλλά και εμπορίας ζωτικών οργάνων, κάτι που το ανέφερε στην τελευταία δημόσια τοποθέτησή τους ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ζητώντας: "Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας οργάνων".

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ