Η φτώχεια και η απουσία ελέγχου των γονιών πίσω από τη σχολική βία - Στοιχεία που παρουσίασε ο Άγγελος Τσιγκρής στην Κάτω Αχαΐα

σε ενημερωτική εκδήλωση του δήμου

Η φτώχεια σε συνάρτηση με τις παθολογικές καταστάσεις που επικρατούν στην οικογένεια και η απουσία ελέγχου των γονιών προς τα παιδιά αποτελούν τις κύριες αιτίες της βίας στα σχολεία, τόνισε ο κ. Άγγελος Τσιγκρής – καθηγητής εγκληματολογίας &  πρώην Γ.Γ. του Υπ. Δικαιοσύνης – κατά την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, στην κατάμεστη αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη».         

Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και κάθε ενδιαφερόμενοι με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και το διάλογο για το μείζον θέμα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, παραβρέθηκαν την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016, στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Χρήστος Νικολάου αφού καλωσόρισε τους ομιλητές, τους εκπαιδευτικούς αλλά και το κοινό για την σημαντική τους  παρουσία ανέφερε ότι:  «….η Δημοτική Αρχή στα πλαίσια ενημερωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων «αγγίζει» σήμερα ένα ευαίσθητο και δύσκολο ζήτημα για το οποίο εκτιμούμε ότι θα βοηθήσουμε τόσο την εκπαιδευτική &  μαθητική κοινότητα όσο και τους γονείς ….όλα τα ζητήματα θα πρέπει να θίγονται και θα πρέπει να υπάρχει συνεχής διάλογος αλλά και καθοδήγηση ώστε να κατορθώνουμε να καταγράφουμε σημάδια βελτίωσης και να διαμορφώνουμε σωστούς πολίτες για την κοινωνία μας. Στόχος της Δημοτικής Αρχής  είναι η συμβολή της στην σωστή και επιστημονική ενημέρωση μαθητών, γονέων & εκπαιδευτικών».

Στην ημερίδα  παρουσιάστηκαν και τονίστηκαν τόσο από την κα Αγαθή Ρογδάκη-σχολική σύμβουλο της 3ης περιφέρειας  Α’θμιας εκπαίδευσης- όσο και από την  και η κα  Αναστασία Μπαΐλα– καθηγήτρια νομικών επιστημών στο γυμνάσιο Κάτω Αχαΐας-  στοιχεία από πρόσφατες έρευνες για την συχνότητα του φαινομένου  καθώς και οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού αλλά και καλές πρακτικές προκειμένου να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. Επιπλέον τονίστηκε  η αύξηση του φαινομένου του διαδικτυακού εκφοβισμού, που αποτελεί την πιο σύγχρονη μορφή εκφοβισμού, η οποία μπορεί εύκολα να πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και εκτός σχολείου.

Η φτώχεια σε συνάρτηση με τις παθολογικές καταστάσεις που επικρατούν στην οικογένεια και η απουσία ελέγχου των γονιών προς τα παιδιά αποτελούν τις κύριες αιτίες της βίας στα σχολεία, τόνισε ο κ. Άγγελος Τσιγρής – καθηγητής εγκληματολογίας &  πρώην Γ.Γ. του Υπ. Δικαιοσύνης – ο οποίος αναφέρθηκε και στην καθημερινή προσπάθεια που πρέπει να γίνεται από τον κάθε γονιό ξεχωριστά ώστε να θωρακίσει το παιδί του για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις  σημερινές δυσκολίες και  αντιξοότητες που δυστυχώς  θα αυξάνονται.

Την ημερίδα συντόνισε ο Αντιδήμαρχος  Παιδείας κ.  Ξενοφώντας Μπαχράς , ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του ανακοίνωσε ότι  ανοίγει κύκλος με ημερίδες σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της περιοχής  αλλά και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Νομού.

Στο τέλος ακολούθησε κύκλος ερωτήσεων και αναπτύχτηκε διάλογος από τους παρευρισκομένους.

Διαβάστε επίσης