Πάτρα: Κίνημα αλληλεγγύης για την ενίσχυση των προσφύγων - Ποιοι φορείς συμμετέχουν - Μεγαλώνει η λίστα

Σε ποια σημεια γινεται συγκεντρωση ειδων πρωτης ανάγκης

Κίνημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης εξαπλώνεται στην Πάτρα, καθώς επιστημονικοί φορείς, παραγωγικές τάξεις, κοινωνικές οργανώσεις, σχολεία και μεμονωμένοι πολίτες κάνουν συγκεντρώνουν είδη για την ανακούφιση των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας.

Ο Δήμος

Ο Δήμος Πατρέων έχει ξεκινήξσει συγκέντρωση τροφίμων, ειδών προσωπικής υγιεινής και ρούχων σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα, όπου με ευθύνη των δημοτικών υπηρεσιών θα προωθούνται στους πρόσφυγες. Συγκέντρωση επίσης, θα γίνεται από την ερχόμενη Δευτέρα, κατά τις ώρες 8 π.μ. έως 3 μ.μ, στην Τράπεζα Τροφίμων, με ευθύνη του κοινωνικού οργανισμού του δήμου Πατρέων. Τα ρούχα πρέπει να είναι καθαρά και διαχωρισμένα για παιδιά και ηλικιωμένους.

Οι γιατροί

Εκστρατεία για τη στήριξη των προσφύγων ξεκίνησε  ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών και καλεί όλους τους πολίτες να βοηθήσουν, συμβάλλοντας στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.   "Στα πλαίσια αλληλεγγύης και στήριξης προς τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής ανά την Ελληνική επικράτεια, ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στην κάλυψη άμεσων αναγκών σίτισης, ένδυσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους" τονίζει ο Ιατρικός σε ανακοίνωσή του.

Η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης γίνεται στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών (Βότση 42, 2ος όροφος) από τις 7:00-12:30 καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής, ώστε να δρομολογηθεί η αποστολή τους στην Αθήνα με τη συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. 

Οι έμποροι

Στη διάθεση 50.000 ευρώ για όλο το 2016 σε 23 επιλεγμένους εμπορικούς συλλόγους των περιοχών, που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάρχουν αυξημένες προσφυγικές ροές και συγκεντρώσεις σε hot spots προχωρά η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας μετά από σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Ανάμεσα στους συλλόγους που θα χρηματοδοτηθούν είναι και αυτός της Πάτρας, στον οποίο η ΕΣΕΕ θα διαθέσει 3.000 ευρώ. Τα ποσά θα διατεθούν από τους εμπορικούς συλλόγους για την αγορά προϊόντων αποκλειστικά από τις τοπικές αγορές της περιοχής τους και καταστήματα μέλη τους, όπως αυτά αναφέρονται στις λίστες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, ενώ τα σχετικά τιμολόγια που θα εκδοθούν, θα εξοφληθούν απευθείας από την ΕΣΕΕ.

Το "Χαμόγελο"

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με όλες τις δυνάμεις του βρίσκεται δίπλα στα παιδιά πρόσφυγες, παρέχοντάς τους οτιδήποτε μπορεί να έχουν ανάγκη. Από τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα, μέχρι δημιουργική απασχόληση.

Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι απαραίτητα καθημερινά για κάθε παιδί, φυλάσσονται και διανέμονται απευθείας από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και την εξειδικευμένη ομάδα του Οργανισμού.  Η συγκέντρωση ειδών πραγματοποιείται στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας σε όλη την Ελλάδα, στην Πάτρα, διεύθυνση: Όθωνος Αμαλίας 83, Πάτρα, Τ.Κ. 26221, Τηλ: 2610 332499 - E-mail: [email protected]
(Ημιόροφος), Λάρισα, Τ.Κ. 412 22, Τηλ: 2410 560900 - E-mail:

Η "Κίνηση"

Επίσης, στην Πάτρα η Κίνηση «Απέλαστε τον Ρατσισμό» Πάτρας συλλέγει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους μετανάστες στον Έσπερο (απέναντι από την πλατεία Γεωργίου) κάθε Παρασκευή, 18:00 – 20:00, έως 18 Μαρτίου.

Παράκληση τα ρούχα να χωρίζονται με απλό τρόπο και να ονοματίζονται πριν παραδοθούν (π.χ Αντρικά παντελόνια ή Γυναικεία παλτό) ώστε να διευκολυνθεί η διαλογή. Επίσης διευκολύνει πολύ τα παπούτσια να είναι σε ζεύγη με ταινία ή απλώς δεμένα μεταξύ τους με τα κορδόνια τους και σηματοδοτημένα με το νούμερό τους.

Οι μπάντες

Σε συγκέντρωση ειδών άμεσης ανάγκης για τους Πρόσφυγες καλούν το κοινό οι Purple Dino, Cellar Dogs και Fuel Eater, ενόψει των συναυλιών τους σε Λάρισα, Αθήνα, Πάτρα και Κόρινθο.  Με ανακοίνωσή οι τρεις μπάντες καλούν  τον κόσμο που πάει θα  στα live να συνεισφέρει σε είδη πρώτης ανάγκης . "Τα live θα λειτουργήσουν και ως εστίες περισυλλογής των παραπάνω, ασχέτως από το εάν παρευρεθεί κάποιος στη συναυλία ή όχι" αναφέρουν.

Νομική στήριξη από τους δικηγόρους

Στη συγκρότηση ομάδας εργασίας -όπως έγραψε το tempo24.gr- προχωρούν οι Δικηγόροι της Πάτρας, με στόχο την προστασία και διαφύλαξη των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του αποφάσισε να δώσει χείρα βοηθείας στους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους, για μια καλύτερη ζωή και πλέον όχι μόνο βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Πάτρας, διοργανώνει για την προσεχή Δευτέρα, την πρώτη συνάντηση - ενημέρωση, για όσους Δικηγόρους επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ομάδα εργασίας.  Το ραντεβού έχει προγραμματιστεί για τη 1 το μεσημέρι στην αίθουσα διαλέξεων του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας.

Διαβάστε επίσης