Μπορεί ο ΟΗΕ να ζήτησε να παραμείνουν τα σύνορα ανοιχτά, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να ζητήσει ευθέως κάτι ανάλογο από τις ευρωπαϊκές χώρες, στην προσφυγική κρίση.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι κάθε έθνος δικαιούται να ελέγχει το έδαφός της, κάλεσε όμως τα κράτη να συνεχίσουν να δείχνουν γενναιοδωρία.
Οταν του ζητήθηκε, από τον ανταποκριτή του Mega, να σχολιάσει τη δήλωση του Μπαν κι-Μουν, για να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα, ο Μαρκ Τόνερ εξέφρασε μεγάλη συμπάθεια προς την Ελλάδα για το βαρύ φορτίο που σηκώνει δεχόμενη του μετανάστες και πρόσθεσε: «Εχουμε πει πολλές φορές ότι θα θέλαμε να δούμε την ΕΕ να προσεγγίζει την κρίση των προσφύγων κατά ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο τρόπο, διότι όπως σημειώσατε, τώρα οι διαφορετικές χώρες, λαμβάνουν διαφορετικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Θέλουμε να δούμε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση».
Ερωτηθείς για τους συνοριακούς ελέγχους και την απειλή αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, απάντησε ότι «αυτά είναι πράγματι εσωτερικά ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και πρόσθεσε: «Νομίζω πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε ότι αποπέμποντας την Ελλάδα από τη ζώνη της Σένγκεν δεν θα έλυνε τη μεταναστευτική κρίση.
Αναγνωρίζω πως αυτές είναι δύσκολες καταστάσεις και πως κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να ελέγχει το έδαφός του.
Όμως, απλά θα ζητήσουμε από όλα τα κράτη, όπως έκανε η Ελλάδα, να συνεχίσουν να επιδεικνύουν γενναιοδωρία χειριζόμενα τους μετανάστες».
Διευκρινίζοντας την αναφορά ότι κάθε κράτος έχει κυρίαρχο δικαίωμα να ελέγχει το έδαφός του, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού για όσους επιζητούν είσοδο», εξήγησε: «Οπως ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε στις ΗΠΑ, είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιο είδος διαδικασίας ελέγχου ή κάποια διαδικασία με την οποία αυτοί που περνούν τα σύνορα θα καταχωρούνται»