Πεντάωρος αποκλεισμός σήμερα στην Πατρών Πύργου από τους αγρότες της δυτικής Αχαΐας - Επιμένουν στα μπλόκα και στην Αιγιάλεια

Αρνητικό το κλίμα στις νέες συνελεύσεις των αγροτών

Νεότερα:

Αργά το βράδυ της Δευτέρας οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας αποφάσισαν αποκλεισμό της Πατρών – Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας από τις 5 μέχρι τις 10 το βράδυ. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί εκ νέου γενική συνέλευση. 

-------

"Παραμένουμε αμετακίνητοι στα μπλόκα διεκδικώντας το πλαίσιο των πέντε αιτημάτων και ζητάμε από την κυβέρνηση, σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη, να τοποθετηθεί συγκεκριμένα σε καθένα από αυτά". Αυτή είναι η θέση των αγροτών της Αιγιάλειας που επιμένουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς δεν βρήκαν τίποτα το θετικό στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τους αιγιαλείς ενημέρωσε αργά χθες βράδυ  ο επικεφαλής της συντονιστικής Νίκος Ζαφειρόπουλος, από την περιοχή της Δυτικής Αχαϊας,  που ήταν στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Οι αγρότες της Αιγιάλειας δεν διέκριναν θετική εξέλιξη και αποφάσισαν να παραμείνουν στο μπλόκο του Αιγίου. Μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσαν θυμίζουν  τα πέντε αιτήματα που θέτει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων:

Ν’ αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολογόγητο, ατομικό, αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ν’ αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.

Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για τη φορολογία στο τσίπουρο.

Στην ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΡΙΝΙΑΣ τονίζεται ακόμη:
"Με τον δικό μας πολυήμερο και σκληρό αγώνα και, βεβαίως, με τον αγώνα των εργατοϋπαλλήλων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, είχαμε, ήδη την πρώτη επιτυχία:

Η κυβέρνηση, αν και το είχε προγραμματίσει, δεν τόλμησε, μέχρι τα τώρα να φέρει για ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο – λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, ενώ πήγε πίσω και το Φορολογικό. Κι έχουμε προειδοποιήσει ότι όποτε κι αν τολμήσει να τα φέρει θα μας ξαναβρεί μπροστά της".

Την περαιτέρω στάση τους συζητούν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Δυτικής Αχαΐας. Εκτιμούν ότι δεν υπήρχε πρόοδος στη κουβέντα και θεωρούν ότι πρέπει να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μεταξύ των προτάσεων είναι ο αποκλεισμός της ΒΙΠΕ και της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών - Πύργου πέραν του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, για περισσότερες ώρες.

Ανά την Ελλάδα πάντως το κλίμα στα μπλόκα είναι αρνητικό απέναντι στις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης