Ψηφίστηκε το "παράλληλο πρόγραμμα"

ποια κόμματα ψηφισαν κατα

Το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) από την Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής, στα άρθρα, στο σύνολό του και στις τροπολογίες του.

«Κατά» ψήφισαν επί της αρχής η ΝΔ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων και «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου.

Προηγήθηκε αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών γύρω από το προσφυγικό αλλά και τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε σκληρά λόγια για τις χώρες που ασκούν κριτική στην Ελλάδα για το προσφυγικό και διαβεβαιώσε ότι «δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν κλειστά σύνορα».

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στη λίστα Μπόργιανς και με αφορμή την υπόθεση αυτή κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι όταν κυβερνούσε κράτησε στα συρτάρια λίστες με φοροφυγάδες.
 

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στην αντιμετώπιση του προφυγικού και για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό σε ό,τι αφορά το «παράλληλο πρόγραμμα».

«Tο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς και το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας έγιναν το συντομότερο ανέκδοτο» είπε.
 

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει τίποτα το «αριστερό» στην πολιτική σας

Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό ζήτημα και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα ότι κατέστησε την Ελλάδα χώρα-παρία της Ευρώπης άσκησε η Φώφη Γεννηματά.

«Είχατε Βαρουφάκηδες στο κόμμα σας στο προσφυγικό. Με τις ιδεοληψίες τους διέλυσαν τις δομές που υπήρχαν (...) Πόσους μικρούς Βαρουφάκηδες έχετε; Ως πότε θα τους ρίχνετε τις ευθύνες. Αναλάβετε, κύριε πρωθυπουργέ, επιτέλους την ευθύνη για τα λάθη σας» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 

Γεννηματά: Από τότε που αναλάβατε βλέπουμε την πόρτα της εξόδου

Την πρότασή του για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης επανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Αναφερόμενος ειδικότερα στο «παράλληλο πρόγραμμα», το χαρακτήρισε «ασπιρίνη στο μνημόνιο που καταδίκασε τη χώρα».
 

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας την για αντιλαϊκές πολιτικές, για θράσος που επιδεικνύει αλλά και για τακτικές μαστίγιου και καρότου που εφαρμόζει. «Κάθε φορά που φέρνετε ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, εμφανίζονται επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για να παραπλανήσετε τον ελληνικό λαό» είπε.

Νωρίτερα, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων προσφύγων και μεταναστών χάθηκαν κατά την προσπάθειά τους να φθάσουν στα νησιά μας, τήρησε η Βουλή των Ελλήνων.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, εκφράζοντας την ευχή «να μην υπάρξει άλλος νεκρός και αγνοούμενος», πρότεινε στο Σώμα τα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή «ως ελάχιστη υποχρέωση, ως έκφραση θλίψης και αποτροπιασμού της Βουλής των Ελλήνων».

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις καταγεγραμμένες διελεύσεις 848.000 προσφύγων και μεταναστών, υπογραμμίζοντας πως: «ανάμεσα σε αυτούς, (391 δεν έφτασαν ποτέ στα νησιά μας και αγνοούνται 172. Γνωρίζουμε όλοι ότι έχουν στηθεί πρόχειρα νεκροταφεία στα νησιά μας, με ονοματεπώνυμα αλλά και ανώνυμα».

Διαβάστε επίσης