Πρώτα η εφημερίδα «Φιλόδημος» του Αιγίου και κατόπιν η «Πελοπόννησος» ανέδειξαν με ρεπορτάζ τους το ενδεχόμενο να λειτουργήσει hot-spot προσφύγων στα όρια του Δήμου Αιγιάλειας. Και ναι μεν η δημιουργία hot-spot στο Αίγιο δεν μοιάζει πιθανή επιλογή κι ούτε τα ρεπορτάζ περιείχαν αξιόπιστες πληροφορίες περί τούτου, ωστόσο ο Δήμος Αιγίου, δημοτική αρχή και αντιπολίτευση, έσπευσαν να εκφράζουν αποτροπιασμό και ριζική αντίθεση.
Πριν προχωρήσουμε τη συζήτηση να πούμε κάτι λίγα.
Ναι, η τεράστια ευθύνη είναι σε αυτούς που ξεκίνησαν και δεν σταματούν τον πόλεμο στη Συρία ώστε να μην υπάρχουν λόγοι που προκαλούν τα προσφυγικά κύματα. Ναι, η Ευρωπαϊκή Ένωση για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ανεπαρκής και προβληματική. Ναι, η Τουρκία παίζει το δικό της βρώμικο παιχνίδι, όπως επίσης το ίδιο ισχύει για τη FYROM με τη συνδρομή Αυστρίας, Πολωνίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας. Ναι, η ελληνική κυβέρνηση ολιγώρησε και με μεγάλη καθυστέρηση αντελήφθη, αν αντελήφθη, τις διαστάσεις του προβλήματος.
Τούτων δοθέντων σε εμάς παραμένει το πρόβλημα. Αν απομείνουν στην Ελλάδα μερικές δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, Σύριοι και άλλοι, που δεν θα έχουν που να πάνε, τι κάνουμε;
Όχι, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Ωστόσο οι επιλογές δεν είναι απεριόριστες. Είτε οργανώνουμε ένα στοιχειώδες πλαίσιο υποδοχής και φιλοξενίας τους, είτε τους αφήνουμε να περιφέρονται στην τύχη τους εξαθλιωμένοι κι εξαγριωμένοι. Στοιχειώδες πλαίσιο υποδοχής και φιλοξενίας μεταξύ άλλων σημαίνει τη διασπορά τους σε όλη τη χώρα, αφού είναι δύσκολο να φανταστούμε ένα καταυλισμό, ας πούμε, 80.000 ανθρώπων. Σε όλη τη χώρα πάει να πει και στο Αίγιο και στην Πάτρα και όπου αλλού.
Οι δήμαρχοι όμως, φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες όπως και τους ΧΥΤΑ. Να πάνε όπου νάναι, αρκεί να μη γίνουν στα όρια του Δήμου μας.
Αλλ’ εδώ αντιμετωπίστηκαν εχθρικά οι Μικρασιάτες και Πόντιοι πρόσφυγες του 1922, θα έχουν καλύτερη τύχη οι Σύριοι;